Problem dla zaawansowanych

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
naikeris

Użytkownik

Post11 maja 2012, 13:46

Witam , otóż mam komputer od 8 lat a w nim wymieniona tylko płyta główna i karta graficzna geforce 9500gt 1gb . Procesor 2x 2.1 ghz oraz dysk twardy 160gb seagate działały przez te 8 lat od roku pojawiały mi sie problemy z komputerem , komputer nie czytał systemu , zacinał sie przy małych ilościach właczonych aplikacji i usług , było tzw. pikanie w dysku twardym pod czas startu trzeba było go przełaczać na inne sata co jakieś chwile , od niedawna sie za to wziołęm i wymieniłem dysk na seagate 500gb ,wymieniłem napęd , przeczyściłem chłodzenie procka , płyte główna , karte graficzna itp ... i jak co sie okazuje problemy znów wystąpiły i to przy wgrywaniu windowsa 7 na ten nowy dysk , przestało działać chłodzenie na procku więc je wymieniłem po wymiane tuż po wczytaniu biosa system ukazuje błąd że obroty wiatraczka są za małe lub za duże , pobawiłem sie w biosie i problem znikł lecz pojawił sie kolejny na nowo wgranym windowsie wyskiwał bład że system nie może być uruchomiony z powodu błedów czy chcesz uruchomić narzędzie do naprawy systemu windows to uruchomiłem potem narzędzie nie mogło naprawić systemu więc chciałem wgrać od nowa windowsa lecz teraz to sie nie da po załadowaniu plików stystemu windows wyskakuje trwa uruchamianie systemu windows i często na tym sie kończy , system się zwiesza i koniec z nim pracy , rzadko przechodzi do drugiego etapu czyli zaistaluj system windows a jak przechodzi to i tak sie zwiesza i na tym sie kończy moja praca z komputerem nie wiem co juz jest grane i nie mam na to sił . Moje podejrzenia padają na procesor lub na płyte głowną . Proszę o pomoc i wyrażanie swoich opini

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 maja 2012, 14:01

Spróbuj przełączyć w BIOS-ie tryb pracy kontrolera SATA z IDE na AHCI, lub odwrotnie.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień => Save & Exit Setup (F10)
Po zmianie spróbuj zainstalować system.

Podaj odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
Jeżeli nie zdołasz zainstalować systemu, podaj odczyt SMART z programu MHDD => Odczyt SMART programem MHDD

Próbowałeś zresetować BIOS płyty głównej ?

Jaka to płyta główna ?

W dodatku podaj odczyt temperatur oraz wartości napięć z BIOS-u z sekcji PC Health Status lub Hardware Monitor.

naikeris

Użytkownik

Post12 maja 2012, 12:04

Nie restartowałem BIOS`a i nie mam pojęcia jak to zrobić , płyta główna to m3n78 pro . Zaraz popróbuje zaistalować system zgodnie z twoimi instrukcjami jak nie da rady wrzuce foto z MHDD .

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post12 maja 2012, 12:42

Może to co napiszę będzie strzałem na ślepo, ale może konieczna być aktualizacja BIOSU, nie tyle co reset.
Jeśli nie wiesz, jak zrobić reset, to nie będziesz tym bardziej wiedział jak zrobić update, więc to zadanie dla serwisu.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

naikeris

Użytkownik

Post12 maja 2012, 13:55

Myślałem że restart biosu będzie czymś trudniejszym ale już to zrobiłem i narazie czekam na efekt ... tzn. wyciagnełem baterie bios z płyty głównej oraz w biose wczytałem standardowe ustawienia , jak narazie moge powiedzieć że idzie instalacja systemu windows 7 ale czy bład dalej będzie wyskakiwał o błednym wcztytaniu plików systemowych to sie okaże

-- 12 maja 2012, 12:55 --

o to skan z hd tune Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 maja 2012, 22:50

Dysk chyba nówka, bo pracuje na razie krótko? Oczywiście zdrowy.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post13 maja 2012, 21:34

jeszcze należy zwrócić uwagę na pamięć RAM:
ile masz kości ?
czy testowałeś pamieć ?
jak ma się sprawa zasilania ?