Problem - NO SIGNAL monitor - nowa grafika

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
fluber

Użytkownik

Post07 lut 2014, 16:40

sprzet-komputerowy/druga-kosc-ramu-pomoze-t28396-15.html

^^ Rano napisałem post o pomoc, martwi mnie ta sprawa więc zapytam i tutaj.

Dlaczego po wyłączeniu komputera, wyjęciu zasilania z płyty głownej, odlaczenia kabli, wyjeciu starej grafiki oraz zasilacza, włozeniu nowego zasilacza + nowej grafiki. Podlaczam wszystko tak jak było wczesniej + adapter pomiedzy kablem od monitora, a karta graficzna - NO SIGNAL (komputer uruchamia się, wszystko świeci tak jak normalnie, nic nie pika), jedyny problem to no signal tańczący na ekranie.

Przeczytałem żeby przywrócić domyślny bios wyciągając baterię z płyty głównej, zrobiłem to, bez zmian, dalej no signal.
Zresetował się, zegarek również i jest informacja zeby wybrac F1 lub F2 (f1 = default ; f2 = manual w biosie).

Na nowej karcie cały czas tylko NO SIGNAL.

-- 07 lut 2014, 17:33 --

Odinstalować najpierw sterowniki od starej karty ? Tylko, że to nie pomoże na problem bo te sterowniki się nie aktywują podczas bootowania początkowego.

Czytałem gdzieś jeszcze o zworkach (nie wiem jakich) oraz "dodatkowym" zasilaniu, które podobno podpina się do niektórych kart ?

-- 07 lut 2014, 17:40 --

Na nowej karcie jest również naklejka, która informuje co to za karta, numer seryjny znajduje się ona bezpośrednio na karcie, nie na jej obudowie. Czy ją zerwać ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post07 lut 2014, 16:44

Odinstalować najpierw sterowniki od starej karty ?

Jak ma wszystko działać jak nie odinstalowałeś starych sterowników i nie zainstalowałeś nowych
do obecnej karty ?
http://www.hotfix.pl/zmiana-karty-grafi ... e--a74.htm
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

fluber

Użytkownik

Post07 lut 2014, 16:48

Jak mam to zrobić kiedy nic nie widzę na monitorze ?
Po włożeniu nowej karty na monitorze wyświetla się NO SIGNAL.

Wg. mnie powinno to wyglądać tak:
Odinstalowywuje stare sterowniki.
Wyciagam stara karte.
Wkladam nowa karte.
Wlaczam komputer. (tutaj pojawia sie problem - no signal - monitor nie pokazuje nic)
Automatycznie instaluja sie standardowe sterowniki.
Instaluje nowe sterowniki (aktualne z plyty).

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post07 lut 2014, 16:51

A jak podczas uruchomienia komputera wciskasz klawisz F8 i wybierasz Tryb awaryjny
- Enter to nic nie działa ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post07 lut 2014, 17:07

Podaj jaka to karta grafiki ? Być może wymaga dodatkowego zasilania . Karta grafiki nawet bez zainstalowanych sterowników powinna wyświetlać obraz . W niskiej rozdzielczości ale powinien być . Jak karta nie wymaga dodatkowego zasilania i jest 100 % sprawna to sprawdź kable ,przejściówkę (adapter) , może wyjmij kartę i jeszcze raz zamontuj .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

fluber

Użytkownik

Post07 lut 2014, 18:48

Wszystkie informacje sa w linku w pierwszym poście oraz w moim podpisie na temat komputera, nowego sprzętu.
Nie widzę nic na monitorze więc jak mam wejść w tryb awaryjny ?
Widzę tylko NO SIGNAL na monitorze na nowej karcie więc jak mam cokolwiek zrobić, skoro równie dobrze mogę wyłączyć monitor :)

Odinstalowałem sterownik starej karty, wypiąłem wszystkie kable, podłączyłem nową kartę, podpiąłem wszystko tak jak trzeba. NO SIGNAL. (+ wypięcie baterii przy kolejnej próbie)

Potem włożyłem starą kartę żeby przeczytać co napisaliście - informacja - NO SIGNAL (na starej karcie o dziwo) więc wypiąłem wszystko jeszcze raz i podpiąłem na nowo - ruszył na starej.

Na nowej nijak nie chce ruszyć. (tzn. zawsze to samo: no signal na monitorze - nic nie widać, nie wejdę nawet do biosu)

-- 07 lut 2014, 19:46 --

Monitor nie reaguje na nową kartę graficzną, brak sygnału. Wina leży po stronie adaptera lub czegoś mi nieznanego.
Adapter kupiłem nowy w sklepie ze sprzętem elektronicznym, nie wiem co może w nim nie działać, to zwykły "przedłużacz" do kabla z dwiema końcówkami.

Może płyta główna nie widzi karty ?

Komputer uruchamia się na wyłączonym monitorze, widzę jak lampki na klawiaturze reagują na start systemu, dysk pracuje, wszystko działa jak trzeba tylko nie ma sygnału na monitorze. Brak przesyłu obrazu.

-- 07 lut 2014, 19:48 --

Montowałem 10x, ładnie idealnie wchodzi, wydaje się tylko duża w porównaniu do starej. O nic nie zawadza.
System startuje bez sygnału na monitorze.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post08 lut 2014, 00:21

Witam, zobacz czy karta z tyłu nie ma takiego czarnego gnaizda jak tutaj

Kod: Zaznacz cały

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ6GcDdXwUMzRZMYQrjambpx-a0xkuYukxp5PSQluwBgFzU3YHa

fluber

Użytkownik

Post08 lut 2014, 10:44

Nie ma.
Problemem był nowy ze sklepu adapter, który był lipny. Mam nowy adapter i działa.

• Reklama

Wróć do „Problemy”