Witam serdecznie,
Posiadam pewny dosyć dziwny problem z komputerem.
Zakupiłem dysk SSD ADATA SP550 120GB do laptopa MSI GE70-2OE
Stary dysk HDD zapiąłem w kieszeń i podłączyłem pod port USB 3.0
I zaczęło się - po formacie, wgraniu wszystkich sterowników, flashplayer, NET frameworków i innych zainstalowałem gry (StarCraft oraz Heroes of the Storm), gra zaczęła jakby przerywać, zarówno widać minimalne spadki wydajności w grafice jak i w dźwięku, nawet na najniższych na kliencie 32bit, na dysku HDD nie było takich problemów, więc przeniosłem grę na dysk HDD, problem dalej występował, zaniosłem więc laptopa do serwisu, w którym wkładali mi dysk, który u nich zakupiłem. Dysk wysłali na diagnozę - wrócił jako w 100% sprawny. (crystaldiskinfo pokazuje to samo), zrobiłem znowu formata, znowu wszystko na czysto. Problem występuje również w filmikach na youtube (1080p, 60kl/s, gdy odtwarzam jakiś filmik w odtwarzaczy typu MPC HC problem nie występuje), zainstalowany jest najnowszy flash itd, itp. Niedawno w tym serwisie były również wymieniane termopady (serwis zaufany, chodzę tam z każdym laptopem). Co dziwniejsze, wcześniej grę miałem niemal na ultra, i takich przycinek nie miałem, teraz gra ledwo chodzi. Temperatury jak na tego laptopa są w normie, użycie procesora i RAMu nie skacze do 100% (utrzymuje się średnio na poziomie 23% podczas gry, z włączonym Firefoxem), wcześniej podczas gry mogłem sobie słuchać spokojnie muzyki, nawet bez filmiku w FHD, teraz jest to niemożliwe.
Serwis umywa ręcę, bo według nich dysk jest sprawny (a dokładniej według ADATA)
Ktoś ma rozwiązanie problemu? Specyfikacja laptopa:
MSI GE70-2OE
i7 4700MQ 2,4GHz
8GB 1666MHz RAM
nVidia GTX765m 2GB GDDR5 RAM + Intel HD4600
Dysk SSD ADATA SP550 120GB + zewnętrzny Samsung 500GB 5400RPM
Problem po zainstalowaniu dysku SSD
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Daj screeny z programu HDTune z zakładek info, health oraz benchmark w którym naciśnij start na minute . Oraz screen z programu HWMonitor. Sterownik do chipsetu po formacie zainstalowany?
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Tak, sterownik do chipsetu to pierwsze co instaluje. BIOS jest zupdateowany - screeny:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Komputer ma takie temperatury, gdyż dopiero zamknąłem Fallouta
Komputer ma takie temperatury, gdyż dopiero zamknąłem Fallouta

-
Napisz dokładnie co masz na SSD, a co na zewnętrznym HDD. Być może problem leży w komunikacji, kiedy do czegoś potrzebne są pliki z różnych lokalizacji.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
Na SSD mam system i Battle.net z Heroes of the Storm i StarCraftem (wszystko na jednym dysku), programy i filmy/muzykę, oraz większe gry mam na HDD
-
I to właśnie może być przyczyną.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Daj ten benchmark z hdtune, zobaczymy chociaż czy sam dysk nie muli.
-
cosik_ktosik pisze:Daj ten benchmark z hdtune, zobaczymy chociaż czy sam dysk nie muli.
Dysk nie muli, z tego co zauważyłem osobiście temperatury są skrajnie wysokie.
Od nowości była założona prawdopodobnie pasta, serwis wymienił ją na termopady na GPU i CPU, temperatura na CPU potrafi być skrajnie wysoka nawet podczas przeglądania neta 65-70 stopni, karta nie grzeje się prawie w ogóle, po kilku godzinach grania nie byłem w stanie sprawić nic, by przekroczyła 70 stopni. Przy przekroczeniu 94 stopni procesor robi throttling, by zbić temperaturę (taktowanie na rdzeniach skacze wtedy do 800 MHz)
Zauważyłem, że pomimo tego, iż CPU robi się skrajnie gorące podczas grania, to dysk SSD nie ma wielkiej temperatury (znajduje się tuż obok niego), błyszcząca linia z plastiku pod klawiaturą jak i aluminiowa obudowa koło prawej strony gładzika skrajnie się rozgrzewa, można po powrocie z uczelni ogrzać na niej ręcę

Laptop pojutrze trafia do serwisu, gdzie wymieniali termopady, niech oni się tym zajmą. Dziwne jest to, że przed wymianą termopadów problem również występował, więc niekoniecznie musi to być tego wina.
Zużycie procesora nigdy nie jest w 100% (maksymalnie 30-45%), nawet podczas grania w dosyć wymagające gierki (GTA V, Crysis 3, Dying Light), procesor sam sobie podaje TurboBoosta jak chce, zauważyłem to i zmieniłem plan zasilania na zrównoważony (z wydajny). Pomimo tego, w CPUID widzę skoki pomiędzy 3,4 Ghz i 800 MHz (nawet gdy się nie przegrzewa), nawet gdy system tego nie potrzebuje. Sterowniki są najnowsze. Nie mam zielonego pojęcia, co to może być, poniżej link ze screenami.
-- 06 sty 2016, 03:10 --
kaleron pisze:I to właśnie może być przyczyną.
Przyczyną może być gra odpalana z dysku SSD, gdzie wszystkie jej pliki znajdują się na SSD?
EDIT:
Procesor potrafi podnieść nawet temperatury do 80-95 stopni podczas oglądania filmiku na youtube w natywnej 1080p i 60 klatkach.
-- 17 sty 2016, 16:58 --
Problem został rozwiązany, wadliwy okazał się heatpipe ze strony procesora.
Temat do zamknięcia.
-
- Reklama