Problem Stronghold HD

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Akald

Użytkownik

Problem Stronghold HD

Post02 maja 2013, 13:31

Witam!

Proszę o pomoc!! Mam Twierdze HD... Jednak mój monitor/komputer obsługuje tylko rodzielczości 60 hz!!! A ta gra ma od razu ustawioną 75 hz!! Ekran czarny i tyle z tego... Jak zmienić rodzielczość w tej grze poza gra!? Proszę o pomoc

Wiem, ze w niektórych grach mozna to zrobic w pliku konfiguracyjnym ale nie wiem gdzie znajduje sie ten z Twierdzy...

Z góry dziękuje!!!

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Problem Stronghold HD

Post03 maja 2013, 02:06

Akald pisze:Wiem, ze w niektórych grach mozna to zrobic w pliku konfiguracyjnym ale nie wiem gdzie znajduje sie ten z Twierdzy

Jeżeli w ogóle jest,poszukaj pliku o nazwie Config.cfg w katalogu z grą.

Akald pisze:A ta gra ma od razu ustawioną 75 hz!! Ekran czarny i tyle z tego...

Skąd przypuszczenie że odświeżanie w grze jest ustawione na 75Hz jak tego nie można sprawdzić bo jest czarny ekran?

Pojawił się jakiś komunikat błędu?
Gra jest oryginalna?
Inne gry działają poprawnie?
Jaki system(32 czy 64 bitowy)?

Podaj specyfikację sprzętu?
-Stacjonarny PC(karta graficzna,procesor,pamięć RAM)
-Laptop (podaj jego model)

Jaką masz wersje DirectX?
(przycisk Start-->wpisujesz dxdiag-->Enter-->okno"Informacje o systemie" linijka "Wersja programu DirectX")

Próbowałeś odpalić grę jako administrator,albo ze zgodnością z Windows XP (Service Pack 3).
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Akald

Użytkownik

Problem Stronghold HD

Post03 maja 2013, 22:50

1. Nie ma takiego pliku (szukałem)

2. Przepraszam za niedokładne określenie: Jest czarny ekran a na śroku jest tylko komunikat:
poza zasięgiem 75hz\60hz(czy jakos tak). Miałem juz taki problem wczesniej z innymi grami ale zawsze jakos udawalo mi sie to zmienic... Chodzi o to ze kazda rodzielczosc ma okreslone odswiezanie a moj komp obsluguje tylko 60 hz a ta gra ma na starcie wiecej.

3. Tak jest orginalna

4. windows 7 home premium 64 bit

5. Komputer stacjonarny
Karta: geforce gtx 550 ti
procek: AMD Athlon(tm) II x4 641 Quad-core Processor (4 CPUs), 2,8 Ghz
Ram: 8192MB RAM
DirectX 11

6. Tak próbowałem jako administrator i w trybie zgodnosci... i nic

-- 03 maja 2013, 22:50 --

takie cos mi teraz wyskakuje... Co to znaczy?? Co mam zrobić by temu zaradzić???

Poza zasięgiem pracy
93,9 khz / 75 hz

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Problem Stronghold HD

Post05 maja 2013, 03:12

Akald pisze:takie cos mi teraz wyskakuje... Co to znaczy?? Co mam zrobić by temu zaradzić???

Poza zasięgiem pracy
93,9 khz / 75 hz

To znaczy że monitor nie potrafi działać na danej rozdzielczości z określonym przez grę odświeżaniem.Jest to wina monitora.

Podaj model monitora?
Instalowałeś sterowniki do niego?

Jaką rozdzielczość (i odświeżanie) masz aktualnie ustawioną?
Prawidłowo powinieneś mieć ustawioną rozdzielczość natywną,sprawdź: prawym na pulpicie-->Panel sterowania NVIDIA-->zmiana rozdzielczości-->okno rozdzielczość

Zmniejsz rozdzielczość ekranu monitora(ustaw jakąś niższą).Jak nie pomoże to wróć do rozdzielczości natywnej.

Prawym na pulpicie-->rozdzielczość ekranu-->Ustawienia zaawansowane-->monitor-->zaznacz "Ukryj tryby,których ten monitor nie może wyświetlić"-->OK

Przywróć ustawienia fabryczne monitora przez jego wewnętrzne menu (przyciski na monitorze/ekranowe OSD).

Po każdej z tych operacji spróbuj odpalić grę.

Akald

Użytkownik

Problem Stronghold HD

Post06 maja 2013, 15:22

Model: FlatronE2211
Czy instalowałem sterowniki? Tak.

Aktualnie 60 hz 1920 x 1080
Ustawiałem do najnizszych rodzielczosci i probowałem nawet ze miana odswiezania (nic nie dało... Wróciłem do dawnych ustawien)

Podana opcja ""Ukryj tryby, których ten monitor nie moze wyświetlić jest szara... Nie moge jej wybrać :/

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Problem Stronghold HD

Post07 maja 2013, 01:54

A spróbuj tak Prawym na pulpicie-->rozdzielczość ekranu-->Ustawienia zaawansowane-->Karta-->Lista wszystkich trybów--> wybierz np.1280 na 1024,True Color (32 bity),75 Hz-->OK i odpal grę.

Sprawdź w menadżerze urządzeń czy nie masz żadnych wykrzykników.
przycisk Start-->w polu wyszukiwania wpisujesz mmc devmgmt.msc

Kiedy ostatnio aktualizowałeś sterownik do karty graficznej?

Akald

Użytkownik

Problem Stronghold HD

Post07 maja 2013, 10:50

Nie ma żadnych wykrzykników (chyba wszystko w porządku)
Co ustawie, wyskakuje ten sam błąd ekranu... Co kolwiek mam: 60 hz i 1920 x 1080 czy 1280 x 1024 75 Hz czy nawet cos innego. Zawsze to samo :/ (jak odpale gre)

• Reklama

Wróć do „Problemy”