posiadam laptopa HP pavilion dv6- 6030ew
Procesor Core i5 2410M 2,3
Wielkość dysku HDD 500GB
Pamięć RAM 4GB
Karta graficzna AMD Radeon HD 6770M
System Windows 7 64bit
laptop jest jeszcze na gwarancji, przez ponad rok sprawował się bez zastrzeżeń, jednak przez ostatni miesiąc wynikły dwa problemy:
1. Kiedy laptop jest uruchomiony i jest w stanie spoczynku (wyświetlony jest tylko pulpit), zaraz po kilku minutach uruchamia się wentylator i dosyć głośno chodzi. Jest to poniekąd problem, gdyż wcześniej tak nie robił. Co jest dziwne dmucha jedynie letnim powietrzem, tzn. podczas grania można odczuć znacznie cieplejsze podmuchy i wzmożoną pracę tego wentylatora, ale tym się nie przejmuję bo to normalne. Wracając do stanu spoczynku, sprawdzałem temperatury programem: CPUID HWMonitor, wyniki: rdzenie procesora, ok. 65 stopni (producent podaje maksymalną 90 stopni), karta graficzna 52 stopnie (max. 90-100), płyta główna ponad 40-50 stopni. Moim zdaniem to nie jest wina temperatury, więc kupowanie podstawek chłodzących, raczej nie ma sensu, próbowałem także wyczyścić wentylator sprężonym powietrzem, ale nie było żadnego korzystnego efektu.
2. Powolne uruchamianie systemu. Podczas uruchamiania laptopa Windows uruchamia się mozolnie. Po wpisaniu hasła i zniknięciu tekstu "Zapraszamy!" czasami pojawia się czarny ekran z widocznym jedynie kursorem i tak przez ok 1-2 minuty. Dodam, że regularnie skanuję dysk antywirusem, defragmentuję go i używam CCleaner'a. Wyłączone mam także uruchamianie zbędnych programów przy autostarcie, zostawiłem jedynie niezbędne sterowniki.
Bardzo proszę o radę, z góry dziękuję