Problem z aktualizacją. System wpada w pętlę.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post15 mar 2015, 09:57

Witam.
Po ostatniej aktualizacji system Windows 7 HP nie uruchamia się jak należy. Pojawia się komunikat o niepowodzeniu sprawdzenia aktualizacji, następuje "wycofanie zmian", uruchomienie ponowne i... to samo. Wiem, że to wina M$, ale nie dotyka wszystkich komputerów. Próbowałem w trybie awaryjnym usunąć tę felerną aktualizację KB3033929, ale... otrzymuję komunikat, że usunięcie jest niemożliwe. Następnie, w komentarzach pod artykułem na pewnym portalu przeczytałem, że może przywracanie systemu pomoże. Spróbowałem i... teraz system nie uruchamia się nawet w trybie awaryjnym. Wyświetla się jedynie "Czekaj" i kręcące się kółko. Czy ktoś może jeszcze coś poradzić? Czy pomoże tylko Recovery? Błagam pomóżcie bez recovery :( . Komputer, a w zasadzie Windows jest mi niezbędny do napisania pracy licencjackiej. Pilne.

PS. Laptop z dual boot, drugi system (w zasadzie pierwszy, Windows używany tylko do pisania pracy licencjackiej) to Antergos (ArchLinux). Proszę o wskazówki bez usuwania tego systemu.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

marcin82

Post15 mar 2015, 10:34

Zabezpiecz linuksa na wszelki wypadek, na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników masz program fsarchiver.

Obawiam się, że recovery z laptopa zaorze cały dysk równo od prawej do lewej :D

Przed uruchomieniem recovery oczywiście zabezpiecz też swoje prywatne dokumenty przechowywane w Windows (to jest taki katalog domowy):

Kod: Zaznacz cały

C:\Users\greh

Podmontuj najpierw partycję C:

mount -t ntfs-3g /dev/sdaX /media

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 mar 2015, 16:15

I tu może być pies pogrzebany bo nie wiadomo co za aktualizacja spowodowała wystąpienie błędu, trzeba by wpierw logi przeanalizować windowsupdate.log a i tak nie ma pewności.

Szybciej będzie zrobić instalację nakładkową (nie zawsze pomaga) lub postawić od zera system nie z recovery tylko z normalnej płytki z Windowsem 7 HP. Masz możliwość pożyczyć czasowo od kogoś płytę instalacyjną z Windows7?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post16 mar 2015, 07:44

@rokko, czemu nie z recovery? Już to co prawda zrobiłem, i działa jak należy... Wiem, że to na pewno była jedna z ostatnich aktualizacji. Czy jest gdzieś jakaś lista, żebym wiedział, jakie mają numery i bloknął je wszystkie?

@Marcin82, nie wiedzieć czemu, recovery zauważyło miedzę między Windą a Antergosem i nie zaorało całego pola. ;)

marcin82

Post16 mar 2015, 07:51

No to dobrze. Nieraz były takie przypadki, że po modyfikowaniu tablicy partycji funkcja recovery w ogóle nie chciała się uruchamiać.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post16 mar 2015, 08:20

Jakby nie ruszyło tak, to z płyty DVD z recovery chyba tak?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 mar 2015, 15:04

Dlatego że pełno śmiecia instaluje się z recovery no i masz większą kontrolę nad tym gdzie faktycznie instalujesz :) Z drugiej strony przy recovery wszystkie drivery od ręki poinstalują się wiec co kto lubi albo czystszy i szybszy system, albo wolniejszy z dodatkowymi ułatwieniami od nowości.

Z recovery będziesz miał kilka opcji, albo zaorać cały dysk, albo tylko partycje systemową, niestety recovery nie zawsze działa jak należy, kiedyś straciłem przez to dane więc uważam jak tylko mogę. Po użyciu recovery nadpisze mbr wiec jeśli używasz Unixowego bootloadera będzie trzeba go reanimować.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

marcin82

Post16 mar 2015, 16:02

greh

A propos przywrócenia Gruba - tutaj masz poradnik:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników .
Jest tylko jedna różnica - zamiast update-grub masz:

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post16 mar 2015, 18:04

Laptop już działa. Co ciekawe, mimo zastosowania recovery, przywracanie czegokolwiek związanego z bootloaderem nie było konieczne.

• Reklama

Wróć do „Problemy”