Witam,
stworzyłem sobie bootowalnego pendrive na USB za pomocą WinSetupFromUSB z dwoma systemami XP oraz Win7, wszystko było ok do momentu gdy zabrałem się za nowsze Delle Optiplex 755 oraz 760 (na starszych komputerach działa). Na początku instalacji wywala błąd: 0x0000007B (0xF78D2524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)
Przestawianie w biosie z trybu AHCI na IDE lub Legacy nic nie daje, aktualizacje biosu też nie pomogły, to samo ISO tylko odpalane z płyty CD działa normalnie, system się stawia, siódemka instaluje się normalnie z USB, jedyny problem to XP.
ISO jest z oryginalnej płyty, jedyna modyfikacja to dodanie obsługi AHCI i tutaj nasuwa mi się myśl że WinSetupFromUSB podczas tworzenia bootowalnego USB pominął ten dodatek.
Jeśli ktoś zna sposób na rozwiązanie tego problemu to proszę informację
Dodam tylko ze sterownik AHCI dodany nlitem
Problem z bootowalnym XP z USB, WIN7 startuje
-
- XMan
Jak stworzyć bootowalny pendrive z Windows 7, Vista lub XP
Dodany Service Pack 3 dla Windows XP PL ?
Dodam tylko ze sterownik AHCI dodany nlitem
Dodany Service Pack 3 dla Windows XP PL ?
-
Więc tak, sterowniki dodane zostały do oryginalnej wersji z SP3, po poszukiwaniach jestem o krok dalej niż byłem pisząc pierwszy post, a więc:
znalazłem najnowszą wersję programu WinSetupFromUSB 1,0 Beta 8, została zaopatrzona w kilka dodatkowych funkcji w tym
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
(najwidoczniej był właśnie z tym problem
Domaga się wskazania pliku ntdetect.com, wskazuje go z ISO (tutaj nie jestem pewien czy to tak ma wyglądać), kopiuje, tworzy system, wtedy na początku bootowania jest dodatkowy wybór do instalacji sterowników, jeśli w biosie jest ustawiony trybie AHCI instaluje sterowniki (tak to przynajmniej wygląda), ale podczas próby instalacji dalej wywala ten sam błąd.
Nie wiem teraz czy dobrze postępuje z oddawaniem tegoż właśnie pliku, czy nie mam jeszcze dodatkowo coś zrobić.
Na razie jestem w kropce i brak mi pomysłu, macie jakieś ciekawe pomysły piszcie, może razem dojdziemy do rozwiązania.
-- 26 sty 2013, 15:30 --
Informuję że przyczyną był plik NTDETECT.COM, musiałem stworzyć własny plik odpowiednio skompilowany i teraz działa, instalacja rusza w trybie IDE, w trybie AHCI odpowiednio przygotowana instalacja też rusza, instaluje się lecz przy ostatnim resecie jak już wstaje system wywala go i restartuje, więc nie do końca jestem zadowolony że mogę tylko instalować w trybie IDE.
znalazłem najnowszą wersję programu WinSetupFromUSB 1,0 Beta 8, została zaopatrzona w kilka dodatkowych funkcji w tym
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
(najwidoczniej był właśnie z tym problem
Domaga się wskazania pliku ntdetect.com, wskazuje go z ISO (tutaj nie jestem pewien czy to tak ma wyglądać), kopiuje, tworzy system, wtedy na początku bootowania jest dodatkowy wybór do instalacji sterowników, jeśli w biosie jest ustawiony trybie AHCI instaluje sterowniki (tak to przynajmniej wygląda), ale podczas próby instalacji dalej wywala ten sam błąd.
Nie wiem teraz czy dobrze postępuje z oddawaniem tegoż właśnie pliku, czy nie mam jeszcze dodatkowo coś zrobić.
Na razie jestem w kropce i brak mi pomysłu, macie jakieś ciekawe pomysły piszcie, może razem dojdziemy do rozwiązania.
-- 26 sty 2013, 15:30 --
Informuję że przyczyną był plik NTDETECT.COM, musiałem stworzyć własny plik odpowiednio skompilowany i teraz działa, instalacja rusza w trybie IDE, w trybie AHCI odpowiednio przygotowana instalacja też rusza, instaluje się lecz przy ostatnim resecie jak już wstaje system wywala go i restartuje, więc nie do końca jestem zadowolony że mogę tylko instalować w trybie IDE.
-
- Reklama