Problem z ''chwilowym wieszaniem się'' komputera.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Maxelek

Użytkownik

Post05 mar 2014, 01:32

Witam, od jakiegoś już czasu mam pewien problem, komputer wiesza mi się na jakiś czas, kiedyś 2/3 sekundy, obecnie dochodzi nawet do 10~~ minut ... Nie jest to zbyt przyjemne, przykładowo, mam otwarte 10 kart w Chromie, nie wchodzę na jedną kartę od powiedzmy 5 godzin, jest to karta z jakimś playerem(film) po tych 5 godzinach klikam, próbując ją otworzyć, przez chwilę pokazuje biały ekran przeglądarki, zamiast zawartości strony, potem się wiesza, inna sytuacja to po prostu najnormalniej w świecie w trakcie jakiejś gry, nie ważne czy ustawienia są low, czy high, jest nagły spadek FPSów do 0 czy 1 ze stałych 60~~ kursor zaczyna się ciąć, a cały komputer się zacina. Specjalnie przesiadłem się na Windows 8.1 z Windowsa 7, wykonałem pełny format dysku i nadal to samo, pod sam koniec funkcjonowania na 7 ścinki/zwieszki były parusekundowe, przez pierwsze dwa tygodnie chyba na 8.1 nie było zwieszek, obecnie jest tragicznie ... nie da się na tym komputerze pracować. Przeskanowałem google w poszukiwaniu ludzi posiadających podobny problem, jednakże dokładnie takiego samego nie znalazłem + większość problemów nie została rozwiązana. W laptopie dysk już raz był wymieniany, nic to nie zmieniło. Dysk sprawdzany 3 programami, wszystko z nim w porządku. Kiedy te zwieszki się zdarzają kilkusekundowe to właśnie wtedy wykorzystanie RAMu wzrasta z 2,2 GB do 3,9 GB co jest trochę dziwne, zważywszy, że żaden nowy program nie jest uruchamiany oraz w Task Managerze w tym samym czasie wykorzytanie dysku cały czas wynosi 100%, a Average Response Time zamiast jakieś 10-60 ms wynosi nawet do 13000ms. Jakieś propozycje co robić, w czym tkwi problem ? Jutro uruchomię Memtesta na noc, żeby sprawdził RAM.

Pozdrawiam, Maxel.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2014, 08:55

daj smart z HDTune
zakladka health

Maxelek

Użytkownik

Post05 mar 2014, 11:21

Obrazek

Proszę bardzo, jak mówiłem, niby wszystko z nim jest okej...

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2014, 14:23

dysk zdrowy
reset biosu robiles ?

Maxelek

Użytkownik

Post05 mar 2014, 20:21

Właśnie zresetowałem BIOS, myślisz, że to może pomóc ? Dzisiaj w nocy sprawdzę memtestem pamięci.

@edit
Zapomniałem dodać, że za każdym razem kiedy mam taką kilku sekundową zwieszkę dźwięk się zatrzymuje i powtarza, a jak zwieszka jest dłuższa to wgle dźwięk się wyłącza : ( po paru zgrzytach

@edit
Problem dalej występuje, kolejne 5 minutowe zawieszenie...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2014, 00:21

Zobacz poprzez Autoruns co można wyłączyć w harmonogramie zadań, to raz, a dwa zobacz czy sami to nie firewall/antywirus nie powoduje.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Maxelek

Użytkownik

Post06 mar 2014, 09:03

Niestety memtest86 wykazał, że z pamięcią jest wszystko dobrze po 3 godzinnym teście : / Wyłączyłem ze dwa programy w Autoruns, a jeśli chodzi o firewall czy antywirus to mam AVG i już przed instalacją AVG było to wieszanie. Dzięki za próbę pomocy.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2014, 12:33

W systemie, w Panelu sterowania->Informacje o wydajności, po lewej zobaczysz Narzędzia zaawansowane-> Otwórz monitor zasobów. Tam możesz sprawdzić w momencie opóźnień co aktualnie zjada procesor czy dysk. Uporządkuj wg np zapisu/odczytu dysku i zobacz co tak zwalnia system
Hotfix

Maxelek

Użytkownik

Post06 mar 2014, 22:05

Da się te wyniki jakoś zapisać ? Albo zobaczyć wyniki sprzed 2/3 minut ?

-- 06 mar 2014, 23:05 --

Dodatkowo 3 screeny z dzisiejszej zawieszki, zauważyłem w tym Resource Monitorze, że za każdym razem kiedy mam ten problem wartość Hard Page Faults rośnie : / + Przy wykorzystanych 80 % RAMu tj. włączony Chrome i jakaś niewymagająca gierka pojawił się komunikat z 3 screenu. Jakieś pomysły ?

Nr1
Obrazek
Nr2
Obrazek
Nr3
Obrazek

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 mar 2014, 22:31

Nie wiem co to jest, ale daj na zakładkę memory i tam zajętość .
Hotfix

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post11 mar 2014, 22:40

Co do tych błędów to zacytuje:
"Podczas polskiej lokalizacji Windows'a zbyt dosłownie przetłumaczono słowo "Hard fault" (równoznaczne z "Page fault").
Znaczenie tego zwrotu polega na tym, że gdy brakuje pamięci RAM jej część, która nie była ostatnio używana zostaje przenoszona do pliku wymiany.

Kiedy jakiemuś programowi "zachce się" dostępu do tego obszaru Menedżer pamięci wysyła do systemu instrukcje "Page fault", która oznacza, że nie znaleziono potrzebnych danych w pamięci i muszą one zostać załadowane z powrotem do RAM'u z pliku wymiany.

Czyli to że tam na tym wykresie coś jest to oznacza ze brakuje pamięci a nie że są jakieś problemy z pamięcią.

• Reklama

Wróć do „Problemy”