Problem z dyskiem i partycjami XP, tylko 130 GB

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
ciastekzaspa

Użytkownik

Post17 lip 2011, 23:52

dzis zdecydowalem se pierdyknac formata, ale spotkala mnie bardzo niemila niespodzianka.
otóż kiedy przyszedl czas wyboru partycji do sformatowania, to ok, ladnie, formacik poszedl, po formacie komputer się zrestartował i pokazany byl tylko "obszar niepodzielony na partycje", który zawierał 130000MB, przy czym mój dysk zawiera ich ~470000

dobra, jako iz jestem milosnikiem sprawdzenia wszystkiego, nawet najglupszym i najbardziej absurdalnym rozwiazaniem wlozylem sobie plytke z win7, a kiedy to przyszedl czas wyboru instalacji, to akurat bylo ladnie pokazane te ponad 470 GB wolnego

moje pytanie: co zrobic zeby sobie spokojnie zainstalowac xp na tych 470 gb

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z dyskiem i partycjami

Post18 lip 2011, 00:01

To jest problem XP bez service packa. Stwórz sobie uaktualnioną wersję XP o SP3 w programie nLite. Wtedy spokojnie włączy się obsługa LBA i program partycjonujący zobaczy wszystko.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 lip 2011, 13:10

Masz skrajnie nieaktualny system, gdyż to była bolączka XP bez żadnego Service Packa.
Pamiętaj, że najpierw musisz zainstalować Service Pack 1a, a potem dopiero Service Pack 3 (w przypadku aktualizacji już zainstalowanego systemu).

Tymczasowo możesz zastosować fix rejestru.
Otwórz Notatnik i wklej do niego:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters]
"EnableBigLba"=dword:00000001
Plik zapisz jako typ wszystkie pliki pod nazwą plik.reg -> uruchom powstały plik, potwierdź chęć dodania do rejestru -> restart.

• Reklama

Wróć do „Problemy”