Witam. Dosłownie przed chwilą dowiedziałem się z dobrze poinformowanego źródła w Internecie, iż w m.in w przeglądarce Internet Explorer 8 na Win XP SP3, a więc takiej jak ja posiadam, ale także innych jej wersjach oraz innych systemach Seven i Vista w wersji IE 9, jest jakaś niebezpieczna dziura, która ma zagrażać bezpieczeństwu komputera.
Dokładnie chodzi o jakąś aplikację związaną z Flashem o nazwie Poison Ivy, która ma pozostawiać na komputerze niebezpieczne oprogramowanie.
Podobno Microsoft nie wydał jeszcze żadnej poprawki w postaci jakiegoś patcha i do tego czasu zaleca się niekorzystanie z IE i przejście na inną przeglądarkę.
Czy to prawda, jeśli tak to co ja mogę właściwie z tym zrobić i kiedy spodziewać się stosownej i oficjalnej odpowiedzi oraz poprawki jako, że jest to chyba jakiś bug w tym oprogramowaniu ?
Problem z dziurą w Internet Explorerze
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Poprawki MS wyda zgodnie z planem dopiero w przyszłym miesiącu, a dokładnie drugi wtorek miesiąca. W przypadku bardzo niebezpiecznej luki aktualizacja wydawana jest awaryjnie jednak na razie o tym cisza. Problem o którym mówisz jest już znany dwa dni na stronach rosyjskojęzycznych i z tego co tam czytałem atak następuje tylko poprzez specjalnie przygotowane strony na które trzeba zwabić ofiarę. Tak, więc unikaj na razie odwiedzanie nieznanych stron i wyłącz JavęScript, a także nie instaluj ze stron żadnych pluginów, typu jakieś dziwne odtwarzacze.
- greh
- Kontaktowanie:
manitu pisze:do tego czasu zaleca się niekorzystanie z IE i przejście na inną przeglądarkę.
Sam sobie odpowiedziałeś...
Kto w dzisiejszych czasach używa jeszcze IE?
Ja używam Chromium, Google Chrome, i FF.
Dla mnie IE nie istnieje, gdyby nie był częścią składową systemu Windows, to bym go wywalił.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
- djarta
- Kontaktowanie:
IE 10 nie jest złe 

- manitu
Aha, thx za informacje, ale lepiej jest w ogóle do tego czasu nie używać IE ?
A tę poprawkę to gdzie znajdę ? Na oficjalnej stronie MS ?
Chodzi o wyłączenie JavyScript tylko w IE ?
Zaskoczę cię ja i pewnie wiele, wiele osób używa IE w różnych wersjach. Potwierdzają to też różne statystyki.
Ja zdaję sobie sprawę, że ta przeglądarka nie jest po pewnym czasie wspierana, no ale jest domyślną przeglądarką dla Windows. Także ja specjalnie nie narzekam. A czasami zdaje się, że jest nawet odwrotnie.
O Chromium nie słyszałem, choć Google Chrome używam i na nią narzekam (często muli i zacina przy wielu kartach). Możesz napisać p.o. coś więcej o Chromium ?
Trudno żeby było inaczej, przecież siedzisz na Linuxie o ile wiem.
Masz rację IE jest immanentną częścią Windows'ów. Ale też sam zobacz, choćby jak coś pobieram czy aktualizuję to wiele stron przekierowuje mnie właśnie do IExplorera.
Poza tym, możesz uzasadnić swoją tak surową ocenę tej przeglądarki ? Podaj jakieś konkrety.
Również mam jeszcze pytanie ewentualna decyzja o niekorzystaniu z IE oznacza w ogóle nie używanie jej, czy usunięcie z systemu ?
A tę poprawkę to gdzie znajdę ? Na oficjalnej stronie MS ?
Chodzi o wyłączenie JavyScript tylko w IE ?
greh pisze:.Kto w dzisiejszych czasach używa jeszcze IE?
Zaskoczę cię ja i pewnie wiele, wiele osób używa IE w różnych wersjach. Potwierdzają to też różne statystyki.
Ja zdaję sobie sprawę, że ta przeglądarka nie jest po pewnym czasie wspierana, no ale jest domyślną przeglądarką dla Windows. Także ja specjalnie nie narzekam. A czasami zdaje się, że jest nawet odwrotnie.
Ja używam Chromium
O Chromium nie słyszałem, choć Google Chrome używam i na nią narzekam (często muli i zacina przy wielu kartach). Możesz napisać p.o. coś więcej o Chromium ?
Dla mnie IE nie istnieje, gdyby nie był częścią składową systemu Windows, to bym go wywalił.
Trudno żeby było inaczej, przecież siedzisz na Linuxie o ile wiem.
Masz rację IE jest immanentną częścią Windows'ów. Ale też sam zobacz, choćby jak coś pobieram czy aktualizuję to wiele stron przekierowuje mnie właśnie do IExplorera.
Poza tym, możesz uzasadnić swoją tak surową ocenę tej przeglądarki ? Podaj jakieś konkrety.
Również mam jeszcze pytanie ewentualna decyzja o niekorzystaniu z IE oznacza w ogóle nie używanie jej, czy usunięcie z systemu ?
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2012, 23:07 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.
- greh
- Kontaktowanie:
manitu pisze:O Chromium nie słyszałem,
Chromium, to to samo co Google Chrome, ale bez udziału Google i ich mechanizmów szpiegowskich.

manitu pisze:choćby jak coś pobieram czy aktualizuję to wiele stron przekierowuje mnie właśnie do IExplorera.
Bo masz ustawioną IE jako domyślną. Zmień domyślną na Google Chrome albo FF.
- manitu
greh pisze:Chromium, to to samo co Google Chrome, ale bez udziału Google i ich mechanizmów szpiegowskich.
Czy Chromium to inaczej wersja beta czyli testowa Chrome ?
Bo masz ustawioną IE jako domyślną. Zmień domyślną na Google Chrome albo FF.
Ale samej IE nie usuwać ?
- greh
- Kontaktowanie:
manitu pisze:Czy Chromium to inaczej wersja beta czyli testowa Chrome ?
Nie. Google Chrome jest oparte na kodzie źródłowym Chromium.

Ale powiem szczerze z wersją na Windę się jeszcze nie spotkałem, a szukałem już kilkukrotnie.
manitu pisze:Ale samej IE nie usuwać ?
Nie, bo jak już powiedziałem, jest to część składowa systemu. Jak usuniesz, co zresztą jest niemożliwe, uwalisz system.
- manitu
Ok, dzięki za info. A BTW czy warto korzystać z Chromium na platformie Windows łącznie z FF, IE, Operą, Operą Next i Chrome, bo chyba wymagania są tutaj spełnione ?
- greh
- Kontaktowanie:
Może rozwiń temat? Skoro masz już tyle browserów to po co Ci kolejna?
Chrome jest to dokładnie to samo.
FF jest dobre, ale ciężkie przy wielu kartach.
Opera spoko.
Jedynie IE nie używaj, tylko którąś z poprzednich zrób domyślną i będzie ok.
Chrome jest to dokładnie to samo.
FF jest dobre, ale ciężkie przy wielu kartach.
Opera spoko.
Jedynie IE nie używaj, tylko którąś z poprzednich zrób domyślną i będzie ok.
- manitu
Tak zacinanie się ogólnie brows'ów to spory problem, przy tekstowych to jeszcze jest nieźle, o wiele gorzej z multimediami.
Ale mówisz wiele słów krytyki o IE, ale co właściwie jest z nią nie tak ? Przecież jeżeli złapię np. wirusa to wszędzie jednakowo to wygląda. No, ale ten przypadek z dziurą jest chyba potwierdzeniem czegoś ? braku wsparcia ?
Ale mówisz wiele słów krytyki o IE, ale co właściwie jest z nią nie tak ? Przecież jeżeli złapię np. wirusa to wszędzie jednakowo to wygląda. No, ale ten przypadek z dziurą jest chyba potwierdzeniem czegoś ? braku wsparcia ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dziury zawsze się pojawiają i co miesiąc jest spokojnie po 15 luk łatanych tylko nie jest o nich głośno. Szczerze to ta luka mnie już nie rusza, po prostu co miesiąc biuletyny Microsoftu łatają ich tyle i tyle jest krytycznych czy to w Windows, Office czy IE, że przestaje to robić wrażenie.
- greh
- Kontaktowanie:
manitu pisze:Przecież jeżeli złapię np. wirusa
Przejdź najlepiej na Linuksa i głowa spokojna.

-
- Reklama