Problem z dzwiękiem.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
MaDMaN-

Użytkownik

Problem z dzwiękiem.

Post08 sie 2009, 21:13

Witam. Zgłaszam się z dość nietypowym, a wręcz magicznym problemem.
Nawet nie wiem jak go opisać. Tyczy się dźwięku.
Niedawno zdecydowałem się na czyszczenie komputera ( formatowanie ). Po formacie wgralem zwyklego windowsa XP.
Sterowniki te co zwykle, dolaczone do zestawu jaki kupilem z ktorych caly czas korzystalem i nie bylo najmniejszych problemow. Po ostatnim formacie przestalo dzialac polaczenie liniowe 5.1 z tylnego panelu stacji... przestalo dzialac, ale niezupelnie. Mianowicie nie mialem dzwieku tylko gdy chcialem obejrzec film na Youtube badz na Wrzucie itp.
mp3 ktore tradycyjnie otwieram przez winampa dzialaly poprawnie. Myslalem, ze to wina przegladarki badz tego typu podobnym rzeczom, ale sie mylilem. Dlatego, ze podlaczajac sluchawki do gniazda przedniego panelu ( polaczenie "gniazdowe" ) dzwiek z Youtube itp. byl.

Reasumujac filmiki na youtube moglem ogladac (sluchac) tylko i wylacznie przy uzyciu sluchawek podlaczonych do przedniego panelu "na gniazdo", a mp3 moglem sluchac normalnie na glosnikach 5.1 podpietych z tylu. Ktos by pomyslal, ze dobralem zle sterowniki, ale skoro caly czas na nich pracowalem i dzialaly bez zarzutu to czemu mialyby sie raptem popsuc? Jednak skusilem sie na zainstalowanie najnowszych sterownikow do mojej plyty glownej ( karta dzwiekowa zintegrowana), ktore niczego nie naprawily... Caly czas to samo.

Pomijajac wszystko, postanowilem zrobic kolejnego formata i zainstalowac inna wersje Windowsa, bardziej "wypasiona", gdzie problem wygladal tak samo.

Postanowilem sie odprezyc i pograc w gre gdzie dzwiek byl tylko i wylacznie na sluchawkach. Na drugi dzien wlaczylem komputer i jakims cudem moje GLOSNIKI zaczely wydawac dzwiek wysylany z Youtube itp. Niby wszystko w porzadku... Jednak sterowniki REALTEK sa zrobione tak, ze wowczas gdy mam podlaczone glosniki z tylu i podlaczam sluchawki ( z przodu ) to priorytetowym outputem staja sie sluchawki. Jednak gdy ja podlaczalem sluchawki do przedniego panelu, mimo wszystko , dzwiek nadal lecial z tylnego smilies/scratchhead.gif . Zatem zeby sobie pograc, musialem odlaczyc glosniki i podlaczyc sluchawki do tylnego panelu.

Pozniej mialem jeszcze kilka problemow z grafika ktore podejrzewam byly spowodowane ta "wypasiona" wersja XP.

Postanowilem oddac komputer koledze, ktory bardziej zna sie na sound drivers, hardware itd.
Zainstalowal ponownie zwyklego XP, po wczesniejszym KOMPLETNYM i PELNYM formatowaniu. Zrobil jakis Check Disc i u niego bylo wszystko Ok. Zatem przynioslem komputer spowrotem do mnie. Faktycznie. Dzwiek z glosnikow jest, ze sluchawek jest, Realtek sam ustawial priorytetowy output... jednak znow nie mialem dzwieku z Youtube na glosnikach , a na sluchawkach mialem.
Co wiecej ! dzwiek z winampa odtwarzal, jednak nie na dlugo. Po ktoryms z kolei uruchomieniu komputera i probami naprawienia bledu za pomoca plikow .reg znalezionych na forum PC LAB Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników przestal rowniez dzialac dzwiek z winampa w tylnym panelu jak i w gniazdach... czyli nie mialem dzwieku ani na sluchawkach ani na glosnikach.

Nie mam takze dzwieku zamykania badz uruchamiania systemu mimo, iz problemu z MIDI system nie wykrywa.

Dodatkowo dodam ze testujac glosniki i dzwiek przestrzenny za pomoca testera Realteka dzwiek w glosnikach jest !!! smilies/mad2.gif

Nie wiem kompletnie co jest grane. Co kazde uruchomienie komputera problem przeksztalca sie w inny jak jakis mutant !

Dodatkowo powiem, ze mam zaisntalowane Flash Player, Adobe Reader, Direct 9, KLite Codec Pack 5.0.5 FULL, najnowsze sterowniki realteka, nvidii i wszystkiego innego. Dzwiek powinien wychodzic normalnie, jednak figlarnie tego nie robi.

Jesli ktos zna odpowiedz na ta magiczna zagadke/lamiglowke/rebus to prosze, a wrecz blagam o pomoc.

Sprzet Audio : Sluchawki, glosniki 5.1 Creative sa w 100% sprawne.

Karta dzwiekowa zintegrowana z plyta glowna Gigabyte : GA-M56S-S3.

Prosze jeszcze o wypowiedzi naprawde ogarnietych ludzi w tej sprawie, bo posty typu kup inna karte, zmien glosniki czy cos naprawde nie pomoga. Dziekuje z gory.

Dodatkowo moge powiedziec, ze zadne dzwieki Windowsowskie nie sa odtwarzane za pomoca polaczenia liniowego (glosniki 5.1, tylko przez "gniazdo" (czyt. sluchawki).

Teraz mam rowniez tak, ze dzwieki z YT itp sa slyszalne, ale znow tylko przez sluchawki. Dzwieki z Gadau Gadu tez tylko na sluchawkach.

Zauwazylem tez kolejne "magiczne" zjawisko.
Aktualnie mam podlaczone i glosniki 5.1(tyl) i sluchawki(przod). Dzwieki Windowsowskie, dzwieki z YT , Gadu Gadu slyszalne sa tylko i wylacznie przez sluchawki ktore aktualnie powinny byc priorytetowym outputem. Jednakze wlaczajac Tester dzwieku REALTEK HD dzwiek testu wyplywa przez glosniki smilies/scratchhead.gif

Tutaj obraz przykladowego TESTU REALTEK HD.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=========================================================================================================

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z dzwiękiem.

Post09 sie 2009, 16:17

MaDMaN-, najpierw odinstaluj sterowniki karty dźwiękowej poprzez "Dodaj lub usuń programy".
Po zakończeniu deinstalacji uruchom ponownie komputer.
Teraz zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej NVIDIA nForce Chipset Drivers 15.23.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj Microsoft UAA Bus Driver KB888111.
Następnie zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej Realtek High-Definition Audio Driver R2.29.

W razie problemów z instalacją sterownika do karty dźwiękowej przeczytaj artykuł -> Instalacja sterownika do karty dźwiękowej HD (High Definition Audio Controller), a konkretnie drugi opisany w nim sposób.

Teraz zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).

Zainstaluj najnowsze pakiety Flash Player 10, Shockwave Player 11 oraz kodek AC3Filter 1.62b.

Teraz wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek HD Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

Jeżeli teraz program z YouTube nie zniknie, to sprawdź na innych przeglądarkach.

• Reklama

Wróć do „Problemy”