Problem z dźwiękiem w przeglądarce Chrome

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post29 lis 2012, 18:03

Witam. Sprowadza mnie pewien problem, który niedawno zaobserwowałem w przeglądarce Google Chrome. Mianowicie jak oglądam filmy lub videoclipy muzyczne w Internecie w serwisie YouTube oraz w innych portalach filmowych zawierających odtwarzacze video to po przełączeniu z trybu okienkowego na pełny ekran w Chrome są pewne, niewielkie, ale jednak dość wyraźne i przeszkadzające w oglądaniu i słuchaniu zakłócenia i zniekształcenia dźwięku. Głównie chodzi o głos lektora polskiego, ale też i w oryginalnych dialogach.
W trybie okienkowym tego nie ma, tylko jak zauważyłem w fullscreenie, chociaż jeśli przełączyć z pełnego na okienkowy w czasie tych zakłóceń to też przenoszą się one też tam.

Występuje to jak sprawdziłem tylko w Chrome, w Operze czy FF już nie.
Czy ma to może jakiś związek z wbudowaną w Chrome wtyczką Adobe Flash ? W końcu to ona odpowiada m.in. za jakość obrazów multimedialnych. Ale aktualizuje się tylko wraz z przeglądarką.

Czy ktoś z was orientuje się w czym tutaj tkwić może problem, bo ja nie mam już pomysłów ? :doh:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 gru 2012, 10:26

Myślę, że to wina obciążenia generowanego przez Chrome, jakaś wtyczka może albo sama przeglądarka. Jest fajna wersja Chrome od Comodo, czyli Dragon. To bezpieczniejsza odmiana tej przeglądarki, która ma usunięte części szpiegujące zawarte w Chrome. Może ona jest szybsza.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 gru 2012, 22:30

Czyli rozumiem, że nawet zakładając że przyczyna leży po stronie samej Chrome to i tak ja sam nie mogę nic z tym zrobić ?
Czy rzeczywiście tak jest ?

Chrome działa na wbudowanej wtyczce Flash, która obsługuje odtwarzacze video oraz audio. W tej chwili tylko tę wtyczkę mam włączoną. Wyłączyłem wszystkie inne oraz niepotrzebne obciążające dodatki. Również samą przeglądarkę na bieżąco aktualizuję.

Mimo to ten drobny mankament wciąż występuje. Na innych przeglądarkach sprawdzałem dokładnie - tego nie ma.

A czy przejście np. na YouTube z Flasha na HTML5 choć częściowo rozwiązuje problem ?

Co do Comodo Dragon natomiast, to czy wcześniej powinienem najpierw odinstalować tę starą wersję Chrome i pobrać Comodo ?
Chrome od Comodo ? - czyli rozumiem, że jest to przeglądarka również kodowana w Chrome tylko nie od Google'a, a od Comodo właśnie, tak ?

Jaka to jest wersja stabilna czy testowa ? I co oznacza jeszcze określenie "bezpieczniejsza od Chrome" ? :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 gru 2012, 23:13

Czyli rozumiem, że nawet zakładając że przyczyna leży po stronie samej Chrome to i tak ja sam nie mogę nic z tym zrobić ?
Czy rzeczywiście tak jest ?

i to może być odpowiedź
Chrome działa na wbudowanej wtyczce Flash, która obsługuje odtwarzacze video oraz audio. W tej chwili tylko tę wtyczkę mam włączoną.

Chrome od Comodo ? - czyli rozumiem, że jest to przeglądarka również kodowana w Chrome tylko nie od Google'a, a od Comodo właśnie, tak ?

Tak, to specjalnie okrojona wersja Chrome przerobiona tak, aby wyciąć to co nas google szpieguje. Jest też przyspieszona w stosunku do Chrome, a wersja jest najnowsza ta sama co Chrome, aktualizacja jest wydawana zaraz po pokazaniu się normalnego Chroma.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”