Otóż słucham np utworów mp3 w którymś z programów (winamp,aimp,wmp itp)dopóki nie wejdę na jakiś filmik lub inne źródło dźwięku jest ok a gdy tylko włączę coś o osobnym źródle dźwięku od razu wyskakuje błąd np w wmp jest on taki "Program Windows Media Player nie może odtworzyć pliku, ponieważ wystąpił problem z urządzeniem dźwiękowym. Urządzenie dźwiękowe może nie być zainstalowane na komputerze, może ono być używane przez inny program lub może nie działać prawidłowo." po tym błędzie nie mam dźwięku już w ogóle i dopiero wylogowanie lub zrestartowanie komputera przywraca dźwięk.Dzieje się tak na każdym z tych programów tylko błędy inaczej wyglądają.Dodam że zrobiłem format z nadzieja naprawienia błędu ale po jakimś czasie jest znowu to samo... Nawet podczas pojawienia się jakiegokolwiek komunikatu systemu tracę dźwięk.Czy ktoś z was mógł by mi pomóc?
Problem z dźwiękiem - Windows 7.
-
rafalpppp

Witam...Chciał bym przedstawić wam swój problem z dźwiękiem ponieważ nie potrafię dojść co jest nie tak...
Otóż słucham np utworów mp3 w którymś z programów (winamp,aimp,wmp itp)dopóki nie wejdę na jakiś filmik lub inne źródło dźwięku jest ok a gdy tylko włączę coś o osobnym źródle dźwięku od razu wyskakuje błąd np w wmp jest on taki "Program Windows Media Player nie może odtworzyć pliku, ponieważ wystąpił problem z urządzeniem dźwiękowym. Urządzenie dźwiękowe może nie być zainstalowane na komputerze, może ono być używane przez inny program lub może nie działać prawidłowo." po tym błędzie nie mam dźwięku już w ogóle i dopiero wylogowanie lub zrestartowanie komputera przywraca dźwięk.Dzieje się tak na każdym z tych programów tylko błędy inaczej wyglądają.Dodam że zrobiłem format z nadzieja naprawienia błędu ale po jakimś czasie jest znowu to samo... Nawet podczas pojawienia się jakiegokolwiek komunikatu systemu tracę dźwięk.Czy ktoś z was mógł by mi pomóc?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2012, 13:12 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu.
Powód: korekta tytułu tematu.
- XMan

System Windows 7 ale jakie bit. ?
Jakie masz zainstalowane kodeki oraz sterowniki audio ?
Dodatkowo :
zainstaluj Aida32.
Z sekcji Komputer --> Podsumowanie podaj :
--> Nazwa płyty głównej
--> Mikroukład płyty głównej
--> Multimedia (Karta dźwiękowa)
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie wykaże odpowiednich danych to sprawdź za pomocą programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Dodatkowo :
zainstaluj Aida32.
Z sekcji Komputer --> Podsumowanie podaj :
--> Nazwa płyty głównej
--> Mikroukład płyty głównej
--> Multimedia (Karta dźwiękowa)
kliknij aby powiększyć :
Nie wykaże odpowiednich danych to sprawdź za pomocą programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
-
rafalpppp

No to tak:
Nazwa płyty głównej ASRock M3A770DE (3 PCI, 1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej AMD 770, AMD K10
Karta dźwiękowa ATI Radeon HDMI @ ATI RV770/790 - High Definition Audio Controller
Karta dźwiękowa VIA VT1708S @ ATI SB750 - High Definition Audio Controller
Windows 7 32 bit
Nazwa płyty głównej ASRock M3A770DE (3 PCI, 1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej AMD 770, AMD K10
Karta dźwiękowa ATI Radeon HDMI @ ATI RV770/790 - High Definition Audio Controller
Karta dźwiękowa VIA VT1708S @ ATI SB750 - High Definition Audio Controller
Windows 7 32 bit
- XMan

Brak odpowiedzi
- to nie jest karta dźwiękowa tylko wbudowany układ dźwiękowy do karty graficznej który powoduje często problemy.
Prawidłowa karta dźwiękowa to VIA VT1708S.
-
rafalpppp

Opis sterownika
CODEC Microsoft CCITT G.711 A-Law i u-Law
Fraunhofer IIS MPEG Layer-3 Codec (decode only)
Koder-dekoder audio Microsoft GSM 6.10
Koder-dekoder Microsoft ADPCM
Koder-dekoder Microsoft IMA ADPCM
Microsoft PCM Converter
O to chodziło? Jak nie to nie wiem jak mam to sprawdzic...
-- 24 sty 2012, 18:18 --
Aha czyli nikt nie potrafi i nie chce mi pomoc?
Koder-dekoder audio Microsoft GSM 6.10
Koder-dekoder Microsoft ADPCM
Koder-dekoder Microsoft IMA ADPCM
Microsoft PCM Converter
O to chodziło? Jak nie to nie wiem jak mam to sprawdzic...
-- 24 sty 2012, 18:18 --
Aha czyli nikt nie potrafi i nie chce mi pomoc?
- cosik_ktosik

- Kontaktowanie:
Wyrzuć je, zainstaluj tylko K-Lite Mega Pack
-
rafalpppp

Gdzie mogę znaleźć te kodeki by je wyrzucić?
- XMan

Nie masz w Programy i funkcje ?
Nie wiesz to wrzuć screena (wszystko).
Na Windows XP jest to "Dodaj lub usuń programy".
Nie wiesz to wrzuć screena (wszystko).
Na Windows XP jest to "Dodaj lub usuń programy".
-
rafalpppp

- XMan

Zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Oprócz tego każdy z p/w odtwarzaczy może przejmować pliki.
Dokładniej:
jak zaznaczysz przykładowo w opcjach AIMP-a wszystko --> Powiązania plików to już ich nie będzie na reszcie odtwarzaczy tylko musisz w nich zaznaczyć ponownie odpowiednie pliki.
To samo w Winampie --> Typy plików lub WMP --> Typy plików.
Jeszcze mogą przejmować typy plików inne odtwarzacze audio/wideo.
AIMP2 dobry ale jest już nowsza wersja AIMP3 - to później...
Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Oprócz tego każdy z p/w odtwarzaczy może przejmować pliki.
Dokładniej:
jak zaznaczysz przykładowo w opcjach AIMP-a wszystko --> Powiązania plików to już ich nie będzie na reszcie odtwarzaczy tylko musisz w nich zaznaczyć ponownie odpowiednie pliki.
To samo w Winampie --> Typy plików lub WMP --> Typy plików.
Jeszcze mogą przejmować typy plików inne odtwarzacze audio/wideo.
AIMP2 dobry ale jest już nowsza wersja AIMP3 - to później...
-
- Reklama