Witam, ostatnio wymieniłem starą kartę graficzną na nową o "nazwie" Geforce fx 5200. Instalowalem juz dziesiątki przeróżnych sterowników.. ale nadal gdy włączam grę (np HoMM 3, homm5, WoW) zamiast obrazów gry mam jakieś dziwne kolorowe kwadraciki/pixele. Po kilku chwilach wiesza mi się komputer a następnie sam restartuje(lub po dłuższych chwilach niekiedy sam muszę zrestartować bo myska i klawiatura nie odpowiada).
Dodatkowo dodam dane mojego komputera, które uznam za istotne, jeżeli trzeba odpowiem na inne pytania:)
Procesor: Intel Pentium 4, 2400MHz (18/133)
Płyta główna: Asus P4P800S-X
512MB RAM
Wątpię czy jest to wina tylko sterowników, ponieważ instalowałem już ich naprawdę ogromną ilość. (dodam że odinstalowywałem także te wcześniejsze->restart->instalacja nowego->restart)
Aha pewnie istotnym faktem jest też to, że komputer czasem zawiesza się "bez powodu" tzn mam włączone jedynie przeglądarkę lub gg i dzieje się podobnie co w przypadku gier, tzn nie odpowiada mi myszka i klawiatura i jedynym wyjściem jest restart komputera.
Jeżeli macie jakieś pomysły chętnie usłyszę, bo jak na moje skromne możliwości to próbowałem już wszystkiego ;d
Problem z grafiką Geforce fx 5200 - uszkodzony obraz
-
Ostatnio zmieniony 26 maja 2010, 23:27 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu
Powód: Zmiana tytułu
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Problem z grafiką Geforce fx 5200
Miałem kiedyś GeForce 5200 i podobne problemy, nawet na serwis z nią pojechałem. W moim przypadku problemem były nie jej sterowniki ale sterowniki chipsetu, więc proponuję je uaktualnić. Oczywiście potem zainstaluj na nowo DirectX.
-
sorki a co to jest chipset? tzn jak mogę sprawdzić jaki chipset posiadam?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Intel 848P a zatem ten sterownik chipsetu
- seba86mu
Co do sterowników do karty graficznej, to spróbuj z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wcześniej jednak odinstaluj obecnie zainstalowaną wersję.
Wcześniej jednak odinstaluj obecnie zainstalowaną wersję.
- XMan
Zainstaluj p/w sterowniki do chipsetu płyty głównej.
Sprawdź.
Będą problemy to :
1. Odinstaluj sterowniki do karty graficznej w ,,Dodaj lub usuń programy", usuń ręcznie folder NVIDIA / jeżeli jest /
z dysku C,
przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
2. Zainstaluj p/w sterowniki do karty graficznej lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
3. Zainstaluj DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to wcześniej włóż ją do napędu CD, zminimalizuj /.
Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne - zaznacz tylko
6 pozycji - Zastosuj - OK :
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie.
Sprawdź.
Będą problemy to :
1. Odinstaluj sterowniki do karty graficznej w ,,Dodaj lub usuń programy", usuń ręcznie folder NVIDIA / jeżeli jest /
z dysku C,
przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
2. Zainstaluj p/w sterowniki do karty graficznej lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
3. Zainstaluj DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami to wcześniej włóż ją do napędu CD, zminimalizuj /.
Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne - zaznacz tylko
6 pozycji - Zastosuj - OK :
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ostatnio wymieniłem starą kartę graficzną na nową o "nazwie" Geforce fx 5200
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie.
-
zrobiłem wszystko tak jak pisałeś Xman, jedynie zmieniłem sterownik na 56.72, bo ten Twój sprawił, że wszystko chodziło mi klatkami - ogólnie źle. Ale mimo wszystko dalej mam podobne problemy z grafika. Czasami wlacza mi sie blue screen z informacja, ze wystapil blad z plikiem nv4_disp i trzeba zrestartować komputer.
Dodam, że nie mam żadnych żółtych wykrzykników przy żadnym z urządzeń. Po zmianie karty zrobiłem formata także starych sterowników starej karty być nie powinno.
Tracę juz nadzieję....
Dodam, że nie mam żadnych żółtych wykrzykników przy żadnym z urządzeń. Po zmianie karty zrobiłem formata także starych sterowników starej karty być nie powinno.
Tracę juz nadzieję....
- XMan
wystapil blad z plikiem nv4_disp
- błąd sterowników do karty graficznej.
Podałem odpowiednie ale tak jest często że trzeba sprawdzać również inne wersje.
Sprawdź te sterowniki :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie zapomnij aby wcześniej odinstalować prawidłowo poprzednie.
Ogólnie to karta graficzna jest słaba - sprawdź wymagania systemowe gier.
512 MB RAM-u też mało

Do tego może słaby zasilacz ?
Warto jeszcze sprawdzić temperatury

-
Spróbowałem te dwa kolejne sterowniki które przedstawiłeś i dalej nic. Jest tak, że jak włącze grę i ją w odpowiednim momencie zminimalizuje (nim sie cąłkiem włączy) i wróce do gry to z 10s działa ona normalnie, wszystko ładnie pieknie, ale po tych kilku sekundach znów się zawiesza i tylko restart pomaga.
Co do danych sprzętowych to przed wymianą karty ( a miałem b podobną, ale nie wiem jaką;) ) to wszystko mi działało jak trzeba. Teraz chociaz Homm3 powinien działać mimo wszystko, bo to przecież niezbyt nowa gra.
Jeżeli podejrzewacie że to tylko wina sterowników to mogę instalować każde po kolei, jeżeli podacie mi stronę skąd je moge brać
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników znalazłem takie coś ale nie wiem jakie dane wybrać
Co do danych sprzętowych to przed wymianą karty ( a miałem b podobną, ale nie wiem jaką;) ) to wszystko mi działało jak trzeba. Teraz chociaz Homm3 powinien działać mimo wszystko, bo to przecież niezbyt nowa gra.
Jeżeli podejrzewacie że to tylko wina sterowników to mogę instalować każde po kolei, jeżeli podacie mi stronę skąd je moge brać

- XMan
Co do danych sprzętowych to przed wymianą karty ( a miałem b podobną, ale nie wiem jaką;) ) to wszystko mi działało jak trzeba.
- wobec tego nieodpowiednia lub uszkodzona karta graficzna

Sprawdź jeszcze czy ją dobrze podłączyłeś ?
- janpas
- Kontaktowanie:
witam
powiem ci tak
na 99% karta karta wyświetla aferakty
w chwili przejścia w 3D
mojego szwagra dzieciaki takową posiadają jeszcze i normalnie działa sterowniki jakieś pierwsze lepsze pod tą kartę
a jeżeli gra bardziej wymagająca karta nawet nie ruszy
ale zawsze jakaś nadzieja jest
pierwsza to zasilacz jaki masz podaj markę i moc
druga to sprawdź na 3d marku jak grafika sobie radzi
jeżeli nie przejdzie testów to masz odpowiedź
a trzecia można spróbować wgrać bios karty graficznej
może uległ uszkodzeniu czasem to pomaga
ale najczęstszą przyczyna są uszkodzenia pamięci karty i to bym niestety obstawiał
wyczyść wszystko z kurzu i sprawdź kondensatory na karcie czy jakiś nie jest wybrzuszony
POZDRAWIAM
powiem ci tak
na 99% karta karta wyświetla aferakty
w chwili przejścia w 3D
mojego szwagra dzieciaki takową posiadają jeszcze i normalnie działa sterowniki jakieś pierwsze lepsze pod tą kartę
a jeżeli gra bardziej wymagająca karta nawet nie ruszy
ale zawsze jakaś nadzieja jest
pierwsza to zasilacz jaki masz podaj markę i moc
druga to sprawdź na 3d marku jak grafika sobie radzi
jeżeli nie przejdzie testów to masz odpowiedź
a trzecia można spróbować wgrać bios karty graficznej
może uległ uszkodzeniu czasem to pomaga
ale najczęstszą przyczyna są uszkodzenia pamięci karty i to bym niestety obstawiał
wyczyść wszystko z kurzu i sprawdź kondensatory na karcie czy jakiś nie jest wybrzuszony
POZDRAWIAM
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
- Reklama