Mój problem pojawił się po sformatowaniu dysku i zainstalowaniu nowego systemu. Od kilku lat korzystałem wyłącznie z Visty i nigdy nie miałem żadnych kłopotów z grafiką, tymczasem po przejściu na Win 7 okazało się, że mam fatalną grafikę, porównywalną z tymi z gier z początku lat 90-tych...
Oto jak wyglądają screeny z filmów (z typowych AVI 700 MB / 1,4 GB), niewyraźny obraz i rozmazane napisy:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Podobnie słaba jakość jest z całą resztą, ikony, przeglądarki etc.
Wykluczyłem opcję, że winna jest zepsuta karta graficzna, ponieważ filmy w HD (pliki mkv) odtwarzają w takiej jakości jak powinny:
Odinstalowanie sterowników karty graficznej i ponowne ich zainstalowanie (327.23-desktop-win8-win7-winvista-32bit-international-whql) nie pomaga, ponadto tuż po restarcie po odinstalowaniu, a przed rozpoczęciem ponownej instalacji system instaluje sterowniki do standardowej karty VGA (pomimo, że zaznaczyłem w Ustawieniach instalacji urządzeń aby system nie robił tego automatycznie).
W efekcie grafika pozostaje bez zmian, a ja nie wiem co tak naprawdę jest przyczyną ani w jaki sposób pozbyć się problemu.
Dane oraz parametry:
System operacyjny: Windows 7 Ultimate 32 bit
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8500 GT
Chipset: Intel P35/G33/G31
Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz
Pamięć RAM: 1 GB
Proszę o pomoc:
1) co jest powodem, że grafika nie działa tak, jak powinna?
2) co dokładnie mam zrobić, aby to naprawić?
Proszę wyłącznie o poważne porady, nic w stylu "zainstaluj sterowniki jeszcze raz" czy "zrób format i zainstaluj Windows ponownie" (za wyjątkiem, że ktoś jest pewien, iż mój problem wynika z jakiegoś błędu w poprzedniej instalacji i to jest jedyna metoda naprawy).
Problem z grafiką
- lewy
Problem z grafiką
Witam, przed instalacją sterowniki grafiki zainstaluj sterowniki chipsetu płyty głównej. Potem wykonaj test wydajności w panelu sterowania i tam system. Dopiero przeliczony indeks wydajności włączy lepszą grafikę. Jeśli jednak nie to jednak bym patrzył sterowniki ale nie najnowsze bo te nie są optymalizowane pod tą kartę.
-
Problem z grafiką
Tak, instalowałem wcześniej sterowniki chipsetu, choć nie jestem pewien czy właściwe (win7_1512754). Wykonałem teraz test wydajności i niczego to nie zmieniło. Spróbuję w takim razie przeinstalowania sterowników na inne niż najnowsze.
-- 26 paź 2013, 11:41 --
Zainstalowałem starsze sterowniki (285.62-desktop-win7-winvista-32bit-international-whql) i wykonałem ponownie test wydajności - teraz przy grafice mam wskaźnik 1.0
-- 26 paź 2013, 11:41 --
Zainstalowałem starsze sterowniki (285.62-desktop-win7-winvista-32bit-international-whql) i wykonałem ponownie test wydajności - teraz przy grafice mam wskaźnik 1.0

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Problem z grafiką
Witam, chcesz to mogę zobaczyć przez Teamviewer co tam się dzieje z tym komputerem. Jak tak to pisz na admi(małpa)hotfix.pl (za małpę wstaw oczywiście małpkę)
-
Problem z grafiką
Wysłałem pod koniec października maila na podany adres admi(małpa)hotfix.pl, ale okazał się nieprawidłowy, więc spróbowałem na admin(małpa)hotfix.pl. Problemu z grafiką wciąż nie rozwiązałem, więc byłbym wdzięczny za pomoc czy wskazówki, jeśli to możliwe.
- XMan
Problem z grafiką
Jak oglądam screeny to u mnie jest wszystko OK.
Sprawdź czy masz prawidłowo dokręcony/dociśnięty kabel od monitora oraz komputera.
Poruszaj delikatnie z jednej oraz drugiej strony a jak nie będzie poprawy to odłącz i podłącz ponownie.
U mnie nie raz tak bywa...
Masz zainstalowany Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?

Sprawdź czy masz prawidłowo dokręcony/dociśnięty kabel od monitora oraz komputera.
Poruszaj delikatnie z jednej oraz drugiej strony a jak nie będzie poprawy to odłącz i podłącz ponownie.
U mnie nie raz tak bywa...
Masz zainstalowany Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
Pamięć RAM: 1 GB

-
- Reklama