Problem z grafiką

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
unknownuser

Użytkownik

Problem z grafiką

Post26 paź 2013, 00:00

Mój problem pojawił się po sformatowaniu dysku i zainstalowaniu nowego systemu. Od kilku lat korzystałem wyłącznie z Visty i nigdy nie miałem żadnych kłopotów z grafiką, tymczasem po przejściu na Win 7 okazało się, że mam fatalną grafikę, porównywalną z tymi z gier z początku lat 90-tych...
Oto jak wyglądają screeny z filmów (z typowych AVI 700 MB / 1,4 GB), niewyraźny obraz i rozmazane napisy:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Podobnie słaba jakość jest z całą resztą, ikony, przeglądarki etc.

Wykluczyłem opcję, że winna jest zepsuta karta graficzna, ponieważ filmy w HD (pliki mkv) odtwarzają w takiej jakości jak powinny:

Odinstalowanie sterowników karty graficznej i ponowne ich zainstalowanie (327.23-desktop-win8-win7-winvista-32bit-international-whql) nie pomaga, ponadto tuż po restarcie po odinstalowaniu, a przed rozpoczęciem ponownej instalacji system instaluje sterowniki do standardowej karty VGA (pomimo, że zaznaczyłem w Ustawieniach instalacji urządzeń aby system nie robił tego automatycznie).
W efekcie grafika pozostaje bez zmian, a ja nie wiem co tak naprawdę jest przyczyną ani w jaki sposób pozbyć się problemu.

Dane oraz parametry:
System operacyjny: Windows 7 Ultimate 32 bit
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8500 GT
Chipset: Intel P35/G33/G31
Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz
Pamięć RAM: 1 GB

Proszę o pomoc:
1) co jest powodem, że grafika nie działa tak, jak powinna?
2) co dokładnie mam zrobić, aby to naprawić?

Proszę wyłącznie o poważne porady, nic w stylu "zainstaluj sterowniki jeszcze raz" czy "zrób format i zainstaluj Windows ponownie" (za wyjątkiem, że ktoś jest pewien, iż mój problem wynika z jakiegoś błędu w poprzedniej instalacji i to jest jedyna metoda naprawy).

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Problem z grafiką

Post26 paź 2013, 00:36

Witam, przed instalacją sterowniki grafiki zainstaluj sterowniki chipsetu płyty głównej. Potem wykonaj test wydajności w panelu sterowania i tam system. Dopiero przeliczony indeks wydajności włączy lepszą grafikę. Jeśli jednak nie to jednak bym patrzył sterowniki ale nie najnowsze bo te nie są optymalizowane pod tą kartę.

unknownuser

Użytkownik

Problem z grafiką

Post26 paź 2013, 11:41

Tak, instalowałem wcześniej sterowniki chipsetu, choć nie jestem pewien czy właściwe (win7_1512754). Wykonałem teraz test wydajności i niczego to nie zmieniło. Spróbuję w takim razie przeinstalowania sterowników na inne niż najnowsze.

-- 26 paź 2013, 11:41 --

Zainstalowałem starsze sterowniki (285.62-desktop-win7-winvista-32bit-international-whql) i wykonałem ponownie test wydajności - teraz przy grafice mam wskaźnik 1.0 :|

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z grafiką

Post26 paź 2013, 21:58

Witam, chcesz to mogę zobaczyć przez Teamviewer co tam się dzieje z tym komputerem. Jak tak to pisz na admi(małpa)hotfix.pl (za małpę wstaw oczywiście małpkę)
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

unknownuser

Użytkownik

Problem z grafiką

Post17 lis 2013, 15:40

Wysłałem pod koniec października maila na podany adres admi(małpa)hotfix.pl, ale okazał się nieprawidłowy, więc spróbowałem na admin(małpa)hotfix.pl. Problemu z grafiką wciąż nie rozwiązałem, więc byłbym wdzięczny za pomoc czy wskazówki, jeśli to możliwe.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Problem z grafiką

Post17 lis 2013, 16:01

Jak oglądam screeny to u mnie jest wszystko OK.
Sprawdź czy masz prawidłowo dokręcony/dociśnięty kabel od monitora oraz komputera.
Poruszaj delikatnie z jednej oraz drugiej strony a jak nie będzie poprawy to odłącz i podłącz ponownie.
U mnie nie raz tak bywa...

Masz zainstalowany Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
Pamięć RAM: 1 GB

:(
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Problemy”