Szukałem podobnego postu i znalazłem, z tym że u mnie nie występują żadne komunikaty podczas instalacja.
Opiszę od początku, aby łatwiej było pomóc. Problem zaczął się przy wersji JRE 7u9. Nie mogłem zaktualizować tej wersji do nowszej. Znalazłem w internecie na stronie Javy, że najlepiej odinstalować starą wersję i tu zaczął się problem, teraz nie mogę zainstalować już wcale Javy. Próbowałem z wersja 7u11,13,15,17. Efekt jest ten sam - po pobraniu wersji off-line uruchamia się instalator, czasami wyskakuje prośba o podanie lokalizacji dla instalowanego programu, a czasami nawet to się nie pojawia. Przy wersji on-line, uruchamia się instalator, pojawia się okienko że pobiera pliki i na tym koniec, okienko znika a javy jak nie było zainstalowanej tak nie ma. Instalator przerywa pracę z tym że nie ma ani jednego komunikatu.
Próbowałem usuwać javę za pomoca poradnika, który pisał Pan Mariusz Kołacz, oraz również za jego sugestią za pomocą programu JavaRa, w najnowszej wersji jaką znalazłem - efekt jest ten sam. Java nadal się nie instaluje i wchodząc na strony które jej używają strony nie działają prawidłowo.
Czy ktoś miał podobny problem ?
Używam Windows Vista w wersji Home Premium (oryginał preinstalowany na moim laptopie) obecnie z SP2
Posiadam program antywirusowy Kaspersky Internet Security. Jeśli coś będzie potrzebne do podania to podam.
Java była sprawdzana (jej zainstalowanie) na FireFox, Chrome, Opera, Seamonkey. Wszędzie to samo.
Dodam tylko jeszcze jedną kwestię - inne programy instalują się normalnie, do ich deinstalacji używam Revo Uninstaler i wszystko gra.
Ciekawostką jest jeszcze jedna kwestia - Open Office - jego instalator po uruchomieniu pokazuje komunikat że oczekuje
instalatora windows w wersji 2.0 lub wyższej a ja obecnie posiadam w wersji 3.1, ale miałem też w wersji 4.5 i tez to nie dawało rezultatu. Czy te kwestie można łączyć ze sobą ?
Pozdrawiam i liczę że mi ktoś pomoże.
Problem z instalacją javy
- XMan
Czytałeś ten poradnik:
poradniki/prawidlowa-instalacja-oprogramowania-java-na-windows-xp-t18772.html?hilit=Java ?
Nie instaluj off-line tylko z pliku.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników 32 bit.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników 64 bit.
poradniki/prawidlowa-instalacja-oprogramowania-java-na-windows-xp-t18772.html?hilit=Java ?
Nie instaluj off-line tylko z pliku.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników 32 bit.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników 64 bit.
-
Owszem czytałem, od tego zacząłem czyszczenie z rejestru danych na temat Javy. Ccleanera używam regularnie do gruntownego czyszczenia komputera jak i rejestru.
Javę instalowałem w wersji jre 7u17 w wersji 32-bit bo takowy system posiadam, ale podczas instalacji z pliku uruchamia się tylko instalator i nic się nie dzieje.
Zajrzałem do rejestru zdarzeń ale tutaj nie jestem ekspertem, nie wiem czego szukać.
Jeszcze się zastanawiam nad uruchomieniem instalacji w trybie awaryjnym, ale nie wiem czy to ma sens, bo chyba z tego co wiem instalator windows jest zablokowany w trybie awaryjnym.
Javę instalowałem w wersji jre 7u17 w wersji 32-bit bo takowy system posiadam, ale podczas instalacji z pliku uruchamia się tylko instalator i nic się nie dzieje.
Zajrzałem do rejestru zdarzeń ale tutaj nie jestem ekspertem, nie wiem czego szukać.
Jeszcze się zastanawiam nad uruchomieniem instalacji w trybie awaryjnym, ale nie wiem czy to ma sens, bo chyba z tego co wiem instalator windows jest zablokowany w trybie awaryjnym.
- XMan
Sprawdzałeś instalację przy wyłączonym antywirusie ?
-
Tak, wyłączyłem ochronę Kasperskiego, też to nic nie dało...
Mam coraz mniej pomysłów dlaczego tak się dzieje z tą Javą, a reinstalacja systemu nie wchodzi w grę, z uwagi na mnóstwo czasu który musiałbym poświęcić na przeniesienie danych - gdyż instalator z płyty recovery Toshiby kasuje wszystkie dane z dysku twardego podczas reinstalacji.
Mam coraz mniej pomysłów dlaczego tak się dzieje z tą Javą, a reinstalacja systemu nie wchodzi w grę, z uwagi na mnóstwo czasu który musiałbym poświęcić na przeniesienie danych - gdyż instalator z płyty recovery Toshiby kasuje wszystkie dane z dysku twardego podczas reinstalacji.
- XMan
Sprawdzałeś przywracanie systemu z datą zanim pojawił się problem ?
-
Nie używam tej funkcji z windowsa - przywracanie mam na stałe wyłączone więc tutaj z niego nie skorzystam.
-- 08 kwi 2013, 10:51 --
Czyli nikt nie ma już pomysłów na ponowną instalację Javy ??
Dodam tylko, że problem z działaniem javy miałem również na Windows 7. Dziwne jest to o tyle, że java tam była zainstalowała i to w najnowszej wersji, czyli JRE 7u17, Z racji że system jest w wersji 64-bit, taka właśnie java była zainstalowana. Z 3 dni temu próbowałem uruchomić stronę z zawartością javy i miałem komunikat w przeglądarce Firefox, żebym sobie pobrał wtyczkę javy, gdyż jej nie ma. Byłem zdziwiony, ale instalacja javy w wersji 32-bit, tylko w innym katalogu niż poprzednia java rozwiązała problem.
-- 08 kwi 2013, 10:51 --
Czyli nikt nie ma już pomysłów na ponowną instalację Javy ??
Dodam tylko, że problem z działaniem javy miałem również na Windows 7. Dziwne jest to o tyle, że java tam była zainstalowała i to w najnowszej wersji, czyli JRE 7u17, Z racji że system jest w wersji 64-bit, taka właśnie java była zainstalowana. Z 3 dni temu próbowałem uruchomić stronę z zawartością javy i miałem komunikat w przeglądarce Firefox, żebym sobie pobrał wtyczkę javy, gdyż jej nie ma. Byłem zdziwiony, ale instalacja javy w wersji 32-bit, tylko w innym katalogu niż poprzednia java rozwiązała problem.
- XMan
Byłem zdziwiony, ale instalacja javy w wersji 32-bit, tylko w innym katalogu niż poprzednia java rozwiązała problem.
Czyli niedokładnie odinstalowana.
poradniki/prawidlowa-instalacja-oprogramowania-java-na-windows-xp-t18772.html?hilit=Java
Wyraźnie piszę jak odinstalować krok po kroku.
Na nowszych systemach jest podobnie, najważniejsze jest aby przed instalacją nowej Javy dokładnie przeczyścić komputer z pozostałości poprzedniej wersji...
Inaczej mówiąc nie powinno być nigdzie żadnych katalogów, folderów, podfolderów, kluczy rejestru po poprzedniej Javie...
-
- Reklama