Problem z instalacja Windows 7 64bit

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
dune2

Użytkownik

Post22 lip 2014, 12:58

robiwielki pisze:Tylko jak oddasz na gwarancje, i dadzą ci nowy dysk to lepiej całą zawartość skopiować na "neutralny" dysk. :) A po co ten adapter jak
dune2 pisze:windows wgral sie normalnie nawet bez instalowania.
to wystarczy odzyskać dane, skopiować je i dalej oddać na gwarancje.

Windows wgral sie normalnie ale z dysku SSD po tym jak odpialem ten zepsuty HDD.Gdy podpinam HDD to znowu jest problem.Zeby skopiowac dane z HDD musi byc on jakos widoczny dla windowsa a poki co mi sie to nie udalo.
Jakies spomysly ?

XMan pisze:
Teraz najwiekszy bol to fakt ze ok 1,8 TB danych poszlo w tym zdjecia i filmy rodzinne.

Nie masz możliwości sprawdzić tego dysku na innym komputerze ?
U znajomych ?

Oprócz tego zobacz:
http://www.hotfix.pl/odzyskiwanie-danyc ... c-a365.htm
Najczęściej jednak jest to przyczyna błędu logicznego spowodowanego przez nagły zanik napięcia, złe wyłączenie urządzenia lub wyciągnięcie nośnika bez odpowiedniego odbezpieczenia. Jeżeli nic jeszcze nie robiliśmy z nośnikiem, nie był ponownie w pełni formatowany, ani żadne dane na nim nie były zapisywane, to najprawdopodobniej dane pozostały na nośniku i można je spróbować odzyskać .

Służy również do odzyskiwania danych na dyskach twardych...

Zainstalowane sterowniki Chipset:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zainstalowany --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zainstalowane wszystkie aktualizacje przez Windows Update
:?:

Jeżeli nie to zainstaluj.
Po każdej instalacji w/w uruchom ponownie komputer...

Mysle ze mam taka mozliwosc bo mam drugiego kompa troche wiekowego bo ma ok 8 lat z plyta glowna jeszcze abita ale dzis sprawdze czy go wykrywa.
Zeby odzyskac dane ktorys z moich dwoch komputerow musi wykryc ten dysk dlatego chce kupic adapter bo przez usb moze byc najwieksza szansa ze jakis program go wykryje.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post22 lip 2014, 13:30

Mysle ze mam taka mozliwosc bo mam drugiego kompa troche wiekowego bo ma ok 8 lat z plyta glowna jeszcze abita ale dzis sprawdze czy go wykrywa.

Jak komp wiekowy i słaby to może nie wykryć.
Sprawdź u znajomych którzy mają dobrego kompa oraz ten sam system.
Jeżeli nie masz zainstalowanego Chipsetu, SP1, Windows Update to zainstaluj p/w podane.
Po każdej instalacji uruchom ponownie komputer.

Sprawdź, może dysk zostanie wykryty...

Do odzyskania danych:
Oprócz tego zobacz:
http://www.hotfix.pl/odzyskiwanie-danyc ... c-a365.htm
Najczęściej jednak jest to przyczyna błędu logicznego spowodowanego przez nagły zanik napięcia, złe wyłączenie urządzenia lub wyciągnięcie nośnika bez odpowiedniego odbezpieczenia. Jeżeli nic jeszcze nie robiliśmy z nośnikiem, nie był ponownie w pełni formatowany, ani żadne dane na nim nie były zapisywane, to najprawdopodobniej dane pozostały na nośniku i można je spróbować odzyskać .

Służy również do odzyskiwania danych na dyskach twardych...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 lip 2014, 13:31

To może nie przejściówkę tylko obudowę zewnętrzna np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Bardzie się przyda od przejściówki. 8-)

A wszelkie zabiegi typu SP1, instalacje USB 3.0 nie wiem czy coś da. Jak się uszkodził dysk odzysk danych :)
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

dune2

Użytkownik

Post22 lip 2014, 13:51

Xman szczerze przyznam ze nie rozumiem o co chodzi z tymi sterownikami do asusa.Gdzie mam je zainstalowac i po co ?
Moj nowy komp czyli ten z ktorego wyjalem ten trefny hdd ma wszystko zainstalowane na dysku ssd i dziala bardzo dobrze.
Tylko jak hdd podlaczone to wszytko sie chrzani.Problem wiec ktwi w tym hdd ale zeby sie nim zajac musi mi go ktorys komputer wykryc.
Natomiast moj stary komp to jakis core 2 duo z 4 gb ramu, dyskami 2x500 gb i oryginalna vista wiec jakas tragedia to nie jest.

-- 22 lip 2014, 13:47 --

robiwielki pisze:To może nie przejściówkę tylko obudowę zewnętrzna np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Bardzie się przyda od przejściówki. 8-)

A wszelkie zabiegi typu SP1, instalacje USB 3.0 nie wiem czy coś da. Jak się uszkodził dysk odzysk danych :)

Czemu ma sie bardziej przydac kieszen od adaptera ? Adapter dziala z dyskami 3,5 i 2,5 cala a tu tylko 3,5 cala a z wysylka wyjdzie mi drozej niz adapter bezposrednio w sklepie.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post22 lip 2014, 13:57

Po pierwsze powinno być zainstalowane na każdym komputerze a po drugie jeszcze nie wiadomo
czy odzyskiwanie danych zostało sprawdzone wg. tego poradnika który p/w podałem :P

Szła baba na rynek aby sprzedać jajka.
Zachciało jej się sikać, weszła w krzaki a tu przejechał jej jajka w koszyku pijany sąsiąd
Pozwała go do sądu
i mówi "jeszcze nie ściągnęłam majtek a on już mi jaja wywalił"

:D

Xman szczerze przyznam ze nie rozumiem o co chodzi z tymi sterownikami do asusa.Gdzie mam je zainstalowac i po co ?

Dlatego aby dysk został wykryty.
Często to pomaga.
Sprawdzałeś odzyskanie danych wg. podanego poradnika :?:
Obrazek

dune2

Użytkownik

Post22 lip 2014, 13:59

Xmen bede wdzieczny za odpowiedz bo przyznam sie ze niezbyt rozumiem o czym piszesz :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post22 lip 2014, 14:03

Odpowiedź powyżej.
Sprawdzaj ponieważ często edytuję i nie nadążam ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 lip 2014, 15:34

Dla chcącego nic trudnego 3.5 cala i 2.5 cala, ale mniejsza z tym.
Jak ten "stary" komp dobry to sprawdź czy pójdzie.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2014, 15:34 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta pisowni
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

dune2

Użytkownik

Post24 lip 2014, 22:17

Jesli chodzi o dysk to podlaczylem ten zepsuty dysk do starszego kompa z vista ale z nim nic sie nie chcialo uruchamiac.

Dopiero mini XP z Hiren's Boot CD pozwolilo mi sie dobrac czesciowo do tego dysku.Niestety mini xp widzi tylko jedna partycje ok 900 gb ale zawsze cos.
Szkoda ze nie widzi calosci.

Wstawiam wyniki

Niestety ten dysk czeka serwis bo chyba nie da sie go uratowac natomiast zanim go oddam chcialbym zgrac jak najwiecej z dysku i go wyczyscic bo po co maja ogladac moje prywatne dokumenty.
Macie pomysł jak dobrac sie do drugiej partycji tego dysku tak by skopiowac dane ?

-- 24 lip 2014, 22:17 --

Odpaliłem Fedora 8 live cd i juz sie ucieszylem ze widac druga partycje i znajdujace sie na niej pliki.Niestety jak podlaczam przez usb zewnetrzny dysk WD my passport to nie moge na niego wejsc bo mam komunikat "cannot mount volume unable to mount the volume "my passport".
Wie ktos cos zrobic zeby dysk zewnetrzny dzialal ? Prosze o wyjasnienie krok po kroku bo kompletnie nie znam linuxa odpalilem go pierwszy raz w zyciu.

• Reklama

Wróć do „Problemy”