Problem z kartą dźwiękową ECS K7S5A

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
radeusz

Użytkownik

Post08 lut 2010, 18:10

Witam!
Mam problem dotyczący moich głośników. Otóż gdy wchodzę w panel sterowania i w zakładkę Dźwięki i urządzenia audio to ukazuje mi się następujący napis: Brak urządzenia audio. Głośniki mam podpięte, wszystko powinno być ok lecz nie jest. Zainstalowałem ponownie Directx 9.0c i pod koniec instalacji wyskakuje mi błąd: Wystąpił wewnętrzny błąd systemu. Sprawdz plik DXError.log i DirectX.log w folderze Windows, aby rozpoznac problem.
O co w tym wszystkim chodzi? Gdzie tkwi błąd i jak go rozwiązać? Proszę o pomoc :) Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z kartą dźwiękową

Post08 lut 2010, 18:26

Pobierz program Everest Ultimate Edition.
Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:
-> Nazwa płyty głównej
-> Mikroukład płyty głównej
-> Multimedia (karta dźwiękowa)

radeusz

Użytkownik

Post08 lut 2010, 20:47

Nazwa płyty głównej ECS K7S5A (5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej SiS 735
Karta dźwiękowa Creative SB Live! Value (CT4870) Sound Card
Karta dźwiękowa Realtek RL5383/ALC100(P) @ SiS 7012 Audio Device

Proszę :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post08 lut 2010, 21:26

Zainstaluj sterownik do karty dźwiękowej C-Media AC'97 Audio Driver.
Wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (C-Media AC'97 Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

radeusz

Użytkownik

Post09 lut 2010, 15:42

Niestety w ogóle wybrać nie mogę :/ Jeszcze zapomniałem dodać, że przy włączeniu komputera pojawia mi się informacja abym znalazł plik źródłowy o nazwie :sfman32.dll. Ściągnąłem ten plik lecz dalej to samo mi wyskakuje. O co w tym chodzi?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 lut 2010, 17:11

Plik sfman32.dll wklej do lokalizacji C:\Windows\System32\
Spróbuj zainstalować SiS 7012 Audio Driver.

radeusz

Użytkownik

Post09 lut 2010, 18:57

Wkleiłem ten plik lecz przy ponownym włączeniu komputera znów się o niego pyta... Zainstalowałem ten program, wykrywa go lecz dźwięku dalej nie ma.... A może po prostu jeszcze raz zainstalować swoje sterowniki do karty? Mam Creative 5.1.

Znów spróbowałem wkleić ten plik i gdy się o niego zapytał to wyskoczyło mi takiego okienko: Kreator znajdowania nowego sprzętu. Wystąpił problem podczas instalowania tego sprzętu: PCI Device. O co chodzi?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 lut 2010, 19:57

radeusz pisze:Znów spróbowałem wkleić ten plik i gdy się o niego zapytał to wyskoczyło mi takiego okienko: Kreator znajdowania nowego sprzętu. Wystąpił problem podczas instalowania tego sprzętu: PCI Device. O co chodzi?

Prawdopodobnie chodzi o kartę dźwiękową podłączona do portu PCI, czyli kartę dźwiękową Creative SoundBlaster Live! Jeżeli masz płytkę ze sterownikami do tej karty, to zainstaluj je.

W poprzednich postach podawałem sterowniki do układu dźwiękowego zintegrowanego z płytą główną.

radeusz

Użytkownik

Post11 lut 2010, 16:30

Niestety w ogóle nie da rady zainstalować sterownika... Mam płytkę i wszystko powinno być ok ale nie jest... Mógłbym zrobić tak, że wyjmę moją dźwiękówkę i na zintegrowanej będę jechał? :) Bo najprawdopodobniej siadła mi dźwiękówka.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post11 lut 2010, 19:16

Musisz zmienić w BIOS-ie na zintegrowaną a wcześniej sprawdź czy masz włączoną obecną kartę :
Podłączenie nowej karty dźwiękowej. Wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS-ie.

Włóż płytkę ze sterownikami do napędy CD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
Uruchom ponownie komputer.

Start -> Panel sterowania -> Dżwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos
sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.

Sterowniki do zintegrowanej karty : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dźwięk - SiS 7012 PCI Audio Driver.
Są w Zip-ie, musisz wypakować.

Instalacja - kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zainstaluj DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Będą problemy to :
P.S.2
Zauważyłem na wielu komputerach problem z instalacją bibliotek DirectX 9.0c w wersji nowszej od wersji z listopada 2007.
Dlatego, gdy instalacja DirectX-a w wersji nowszej od tej z listopada 2007 zakończy się komunikatem błędu i niepowodzeniem zainstaluj DirectX 9.0c (listopad 2007).

Link w p/w poradniku.
DirectX 9.0c (listopad 2007)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

radeusz

Użytkownik

Post11 lut 2010, 19:46

Podczas instalowania DirectX 9.0c, już pod koniec instalacji pokazał mi się taki komunikat: wystąpił wewnętrzny błąd systemu. Sprawdź plik DXError.log i DirectX.log w folderze Windows, aby rozpoznać problem. Nie wiem o co z tym chodzi... Nawet tego nie mogę zainstalować...

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 lut 2010, 19:59

radeusz pisze:Podczas instalowania DirectX 9.0c, już pod koniec instalacji pokazał mi się taki komunikat: wystąpił wewnętrzny błąd systemu. Sprawdź plik DXError.log i DirectX.log w folderze Windows, aby rozpoznać problem. Nie wiem o co z tym chodzi... Nawet tego nie mogę zainstalować...

Spróbuj zainstalować wersję DirectX 9.0c (listopad 2007), którą podał XMan.

• Reklama

Wróć do „Problemy”