Problem z kartą graficzną nvidia w laptopie

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
mpawlicki

Użytkownik

Post02 kwie 2014, 23:57

witam kupiłem ostatnio laptopa Toshiba Satellite PRO L50A-133 (dokładnie model wygląda tak Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z kartami graficznymi : Intel HD Graphicks 4000 + NVIDIA GeForce GT 740m. Problem polega na tym, że podczas gry z włączonymi kartami graficznymi (league of legends) mam na medium 60FPS a na max ust. 30FPS. Gdy jednak kartę GeForce gt 740m wyłączę mam taką samą ilość FPS, gra chodzi mi tak samo nie odczuwam różnicy, więc nie wiem czy ta karta jest taka sama jak karta intela czy wogóle ona mi się nie włącza , a jeśli ona by mi się włączała czy mogę jakoś ustawić że np. mogę mieć 100FPS nawet na low, bo nawet na low mam 60FPS a nie mam ustawionej opcji do ilu FPS ma być.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z kartą graficzną

Post03 kwie 2014, 00:08

hmm, ludzie piszą aby zobaczyć tak: kliknij prawym przyciskiem na ikonce uruchamianego programu, zobacz czy jest tam opcja: Uruchom z procesorem graficznym, zobacz czy będzie tam nvidia.

Z tym, że ja nigdy tego na oczy nie widziałem, bo nie mam takiego laptopa z dwiema kartami, szukałem przez Guugielsa.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mpawlicki

Użytkownik

Problem z kartą graficzną

Post03 kwie 2014, 00:10

sprawa wygląda tak że to nie o to chodzi bo już próbowałem tego na milion sposobów. Po prostu chcę wiedzieć czy to jest jakaś usterka może ja czegoś nie zmieniłem czy po prostu do serwisu wysyłać albo to tak musi być że tylko 60FPS na medium i na max 30 ale to nie jeest wymagająca gra

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post03 kwie 2014, 00:56

Zrób benchmark 3d mark na jednej i drugiej, będzie wszystko wiadomo.

mpawlicki

Użytkownik

Post03 kwie 2014, 19:59

Próbowałem zrobić test 3D Mark 11 , ale opcja "Benchmark test only" zakończyła się tym:

Workload Single init returned error message: DXGI call IDXGISwapChain::SetFullscreenState failed:

The requested functionality is not supported by the device or the driver.

DXGI_ERROR_NOT_CURRENTLY_AVAILABLE

tak samo ta opcja full 3D Mark Experience a opcja demo nie było z tego żadnych wyników. Jeszcze zainstaluje inną wersje 3d mark to zobaczym

-- 03 kwi 2014, 19:19 --

Użyłem programu 3D Mark 11 i o to wyniki:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 03 kwi 2014, 19:59 --

jeszcze podam wyniki innych osób nawet z bardzo podobną konfiguracją:
mój wynik: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
najlepszy wynik: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
średni wynik z win8: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
średni wynik z win7: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jakieś pomysły bo nie ogarniam tego.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2014, 00:02

Ogólnie dziwny komunikat, jakby jednak sterowniki były uszkodzone. Wyniki też marne, zrób reinstal sterowników grafiki.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mpawlicki

Użytkownik

Post04 kwie 2014, 08:42

Zainstalowalem najnowsze sterowniki 335.25 i jeszcze jakis taki program ... experience.
Wg tych wynikow ktos mial wynik 47 chyba gdzie ja mam 447 ale taka roznica miedzy 447 a 1400 ...

• Reklama

Wróć do „Problemy”