Problem z kartą pamięci MicroSD

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
MrUniverse

Użytkownik

Post31 sty 2014, 12:43

Witam! Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem nowy na forum i jeżeli wybrałem nieprawidłowy dział itp. itd. proszę o korektę.

Jeśli chodzi o mój problem....
Niedawno kupiłem kartę pamięci MicroSD SanDisk 8 GB. Włożyłem ją do adaptera i czytnika kart, chcąc zrzucić na nią swoje pliki (coś około 4 GB). Niestety, komputer pokazuje mi, że nie mam wystarczającej ilości pamięci. W zakładce "Właściwości" znajduje się informacja, że pamięć owej karty wynosi 108kB. Nie mam pojęcia co zrobić w tej sytuacji. Chciałbym mieć swoje 8GB na karcie....

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post31 sty 2014, 12:56

Próbowałeś formatować karte?

MrUniverse

Użytkownik

Post31 sty 2014, 18:00

Po rozpoczęciu tego wątka siedziałem nad problemem przez jeszcze parę godzin. Po włożeniu do mojego telefonu kartę coś jakby "odblokowało" i odzyskałem swoją pojemność. Po nagraniu swoich plików na ową kartę chciałem włożyć ją do odtwarzacza MP3 (jeżeli jest to istotne: SanDisk Sansa Clip+). Niestety, odtwarzacz MP3 nie wykrywa jakichkolwiek plików. Ściągnałem najnowsze firmware do odtwarzacza i problem występuje nadal tzn. pliki są na karcie jednak urządzenie nie odczytuje ich. Dodam jeszcze że karta pamięci jest tej samej firmy co odtwarzacz...

Do djkamil09061991: Formatowałem ją na samym początku, przed wrzuceniem plików...

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post31 sty 2014, 18:33

Przyjrzałeś się może pewnemu suwakowi przy adapterze?
Jest zawsze z boku taka kłódeczka, która decyduje o tym czy możesz edytować dane na swojej karcie.
Przyjrzyj się jej dokładnie. Czasami zdarza się, że nie chodzi poprawnie i zmienia położenie podczas wsuwania do urządzenia.
Jeśli to okaże się problemem, ustaw suwak na odblokowanej pozycji i przyklej kawałkiem taśmy klejącej ;)

Wtedy Twoja karta powinna się ogarnąć, zgraj wszystkie dane i sprawdź czy wszystko działa jak powinno.
,,Dum Spiro, Spero''
Dopóki oddycham, nie tracę nadziei

MrUniverse

Użytkownik

Post01 lut 2014, 19:11

Próbowałem z tym suwakiem. Jednak nie dało to żadnych efektów. Wkładając kartę microSD do czytnika i adaptera mam dostęp do plików. Jednak odtwarzacz mp3 twierdzi że karta jest pusta, a po podłączeniu go do komputera wyświetla jej zawartość jako 3 foldery (AUDIOBOOKS itd). Próbowałem nagrać ją w tenże sposób jednak wtedy powraca problem z 1 posta.

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post01 lut 2014, 20:27

Czy sformatowałeś kartę jako FAT32?
Nie masz takiej możliwości by włożyć pustą kartę do swojej mp3 i przez mp3 spróbować wgrać na nią swoje pliki?
,,Dum Spiro, Spero''
Dopóki oddycham, nie tracę nadziei

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 lut 2014, 21:14

Jak dane są zbędne to użyj tego softu http://www.hotfix.pl/zerowanie-dyskow-i ... l-a328.htm
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”