Problem z karta sieciową

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Darom82

Stały bywalec

Problem z karta sieciową

Post26 gru 2016, 08:39

Na moim komputerze stacjonarnym z windows XP w końcu sobie dolozylem troche pamieci ram - teraz mam 1,4GB Ram.
W serwisie facet, który dokładał mi tę pamięc ram nie wiem czemu ale instalował też od nowa sterownik do internetu i wprowadzał od nowa adres IP, brame itd do mojego komputera. Wszystko działało więc nie wiem po co to robił.
W rezultacie sprawdziłem sobie w domu menedżer urządzeń i widać tam teraz dwie karty sieciowe. Jedna jest zainstalowana a druga nie. Tak jak widać to na poniższym screenie. W połączaniach sieciowych mam dwa też monitorki, jeden to połączenie lokalne 3, a drugie to połączenie lokalne. Czy to tak ma być ? Czy ktoś może mi pomóc to naprawić ? Chodzi o to, żeby była tylko jedna karta sieciowa.
Obrazek

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Problem z karta sieciową

Post26 gru 2016, 20:19

Masz dwie karty sieciowe w tym jedną wyłączoną tą zintegrowaną(NVIDIA). Nie wiem dlaczego wcześniej tej pod PCI nie było i nie wnikam, czy to coś złego? Możesz zobaczyć czy w zakładce "Widok" masz zaznaczone "Pokaż ukryte...", ale wątpię.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Darom82

Stały bywalec

Problem z karta sieciową

Post27 gru 2016, 12:42

I nie dałoby się w żaden sposób zrobić tak, żeby była tylko jedna karta sieciowa ? żeby drzewko w menederzeze urzadzen było zamknięte ? Czy daloby się to jakos poprawić ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Problem z karta sieciową

Post27 gru 2016, 15:46

Jest dobrze, to w niczym nie wadzi skoro masz drugą kartę wyłączoną :)
W razie problemów z internetem/pierwszą kartą możesz wyłączyć pierwszą a włączyć drugą i po sprawie.
Skoro już chcesz jedną zlikwidować to radzę wcześniej (osobno) obydwie sprawdzić na której masz lepszy internet:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Następnie tą lepszą pozostawić a tą gorszą odinstalować w menadżerze urządzeń oraz jednocześnie
odinstalować sterowniki od niej, zrestartować komputer i sprawdzić czy ponownie się pojawi.
Jeżeli tylko ją odinstalujesz to może się po restarcie zainstalować, jeżeli równocześnie odinstalujesz sterowniki
to już nie powinna być widoczna.
Wrzuć screeny z Dodaj lub usuń programy (wszystko) to zobaczę czy któreś są widoczne i będzie można
je najłatwiej odinstalować.
Ja bym nic nie ruszał i niczym się nie przejmował tylko pozostawił tak jak jest obecnie ponieważ jak już
na początku pisałem może się to w przyszłości przydać ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Problem z karta sieciową

Post27 gru 2016, 17:27

Jeszcze w BIOSie pewnie można ją wyłączyć.

PS. Gratuluje dokupienia RAMu w końcu.

Darom82

Stały bywalec

Problem z karta sieciową

Post27 gru 2016, 18:28

LupeR pisze:Jeszcze w BIOSie pewnie można ją wyłączyć.

Możesz mi powiedzieć jak to zrobić :?:
PS. Gratuluje dokupienia RAMu w końcu.

Dziekuje. W końcu udało się dokupić ramu. Mam teraz 1,4 GB Ramu. Oprocz tego facet mi zainstalowal nowa wersje przeglądarki Mozilla Firefox , która wlacza się trochę długo, strony www uruchamiają się długo, a żeby filmiki dzialaly i vod to trzeba aktualizować flash playera. A najlepsze, ze gość powiedział, ze gdy następnym razem przyniosę mu ten komputer do serwisu to zmieni mi dysk na lepszy o większej pojemności i zainstaluje mi wtedy windows 10 i przegladarke Google Chrome :| Pomyslalem sobie, ze chyba facet na glowe upadl. Przy tej pamięci ram, która mam teraz obecnie to firefox działa wolno, a co dopiero ten muł Google chrome :crazy: Powiedzial tez, ze w moim komputerze maksymalnie może dodac tylko 2 GB pamięci ram. Co o tym myślicie ?
Bo według mnie nawet jak da mi 2 GB ramu to ani windows 10 ani chrome na tym nie pociagna.
Wiec niewiem co on mi opowiada :sciana: Czy możecie mi cos poradzić w tej sprawie :?: :?:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Problem z karta sieciową

Post27 gru 2016, 18:45

Jeżeli procesor jest minimum dwurdzeniowy to po dołożeniu jeszcze 2 GB. RAM-u możesz śmiało zainstalować
Windows 10 32 bit.
Jeżeli procesor jest jednordzeniowy to już nowszego systemu nie zainstalujesz.
Wcześniej musisz sprawdzić czy do tego staruszka są wszystkie sterowniki.
Nie wiem ale coś mi się przypomina że do Twojej karty graficznej nie ma...
Jeszcze możesz sprawdzić czy "wejdzie" po dołożeniu RAM-u chociaż Windows 7 i czy są sterowniki na ten system.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Darom82

Stały bywalec

Problem z karta sieciową

Post27 gru 2016, 21:12

Czekam jeszcze na odpowiedz, jak w biosie można wylaczyc te karte :?: Tak jak napisał Luper :think:

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Problem z karta sieciową

Post28 gru 2016, 00:09

Zazwyczaj w Integrated Peripherals -> onboard LAN controller ale jak jest u ciebie to nie wiem.

• Reklama

Wróć do „Problemy”