Problem z kopiowaniem MKV

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
zbyszek690

Użytkownik

Post22 wrz 2013, 19:44

Witam. Mam problem i pytanie zarazem. Rzecz w tym że gdy ściągne plik w formacie MKV ( Matroska ) i chcę skopiować go z Laptopa na Pendriva, pojawia się komunikat "Dysk docelowy jest pełny" .Przykładowo plik MKV waży w granicach 3GB, chcę skopiować go na Pendriva (sformatowanego ) 8GB no i pojawia się ten irytujący komunikat. Wczym rzecz ? Czy są to ograniczenia systemu Windows XP? ( U znajomych którzy korzystają z Win.7 kopiuje bez problemu.), czy może jest jakaś inna przyczyna. Będe wdzięczny za wyjaśnienie. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post22 wrz 2013, 20:41

A podaj jaki system plików masz na laptopie i pendrivie?(NTFS,FAT32)
W "Mój komputer" kliknij prawym na dysk np."C" następnie właściwości, tak samo na pendrivie.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post22 wrz 2013, 21:13

Zainstaluj może Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników zresetuj kompa i sformatuj pendrive na exFAT. WinVista czyta go chyba z SP1 a w Win7 jest już domyślnie zainstalowany.
Albo system NTFS
Wejdź w:
mój komputer, PPM na dysk wymienny, zakładka sprzęt, zaznacz na liście pendrive, na dole kliknij właściwości, zakładka "zasady", zaznacz pole "Optymalizacja wydajności", Ok, znów Ok. Sformatuj na NTFS
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Właśnie kopiuję plik .mkv 3.62GB (3 804 327 KB) na pendrive 8GB. Wolno idzie.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2013, 08:52 przez Maverick, łącznie zmieniany 1 raz.

zbyszek690

Użytkownik

Post22 wrz 2013, 21:13

Laptop "C" NTFS
Pendrive FAT32

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post23 wrz 2013, 01:23

zbyszek690 musisz zmienić system plików na pendrive z FAT32 na NTFS aby móc kopiować na niego większe pliki.
FAT32 ma limit do 4GB i większych nie obsługuję.

Win XP domyślnie nie ma wyboru formatowania nośników na NTSF więc wykonaj instrukcję Przemyslawa:
Przemyslaw pisze:Wejdź w:
mój komputer, PPM na dysk wymienny, zakładka sprzęt, zaznacz na liście pendrive, na dole kliknij właściwości, zakładka "zasady", zaznacz pole "Optymalizacja wydajności", Ok, znów Ok. Sformatuj na NTFS
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 3737303838

Albo sformatuj u kogoś z Windows 7 wybierając NTSF(będzie już domyślnie dostępny).
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

zbyszek690

Użytkownik

Post23 wrz 2013, 06:37

Pomogło. Pobrałem i zainstalowałem aktualizacje dla systemu. Z pendrivem zrobiłem krok po kroku tak jak napisałeś(aś).
Przemysław i LupeR wielkie dzięki.

• Reklama

Wróć do „Problemy”