Witam, od jakiegoś czasu pojawiły się u mnie blue screeny, ale początkowo je zignorowałem. Jednak ostatnimi czasy pojawiły się dziwne problemy, programy windowsowskie przestawały działać, instalowanie niektórych programów sporych rozmiarów w połowie instalacji informowały o błędach plików instalacyjnych.
Specyfikacja
Laptop MSI GT683-686XPL
Windows 7 Professional SP 1 x64 (oryginał)
Procesor : Intel i5 2430M 2x2.4 Ghz
Grafika : GeForce GTX 560M
Ram : 4Gb SODIMM 1333 Mhz
Dysk : SATA 500Gb 7200 obr/min
Specyfikacja rozszerzona z programu everest:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Blue screeny pojawiają sie przy zwykłym korzystaniu z komputera, zazwyczaj przy przeglądaniu internetu. Ponieważ zawsze po jakiś 10 sekundach komp sie restartuje nie mogłem zrobić zdjęć ale ich nazwy to :
BAD_POOL_HEADER
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
SYSTEM_SERVICE_EXCEPTIOn
MEMORY_MANAGEMENT
z czego najcześciej ten pierwszy a ostatni pojawił się tylko raz.
Screen jednego z blue screenów :
niestety z nieznanych mi przyczyn folder windows/Minidump jest pusty.
Quick test w HD Tune nie wykazał nic, natomiast MemTest 4.0 przy 67% miał 0 błędów.
Dziwne zachowanie komputera :
Ściągając pewien oryginalny instalator o wielkości 1gb przy włączeniu wyskakuje NSIS_Error, natomiast gdy ten sam plik ściągam na innym laptopie, działa on normalnie. Dziwne jest to że kopiując działający plik z innego laptopa na pendrive'a i próbując odpalić go z pen'a, również wyskakuje NSIS_Error :
początkowo myślałem że winą mogą być wirusy / system ale dziś rano zrobiłem format partycji systemowej i dziwnym trafem przy pierwszej próbie instalacji wyskoczył błąd odnośnie złego pliku instalacyjnego a za drugim razem w trakcie instalacji pojawił się blue screen. Dopiero za 3cim razem udało się zainstalować system. Dziwne jest też to że windows update utknął przy instalacji aktualizacji 88 z 102 już od godziny. Dziwne jest również to że przy 3 próbach zainstalowania avasta wyskakiwał błąd instalatora a za 4 zainstalował bez problemu.
Nie mam pojęcia co jest nie tak, komputer mam na gwarancji, proszę o pomoc.
Edit :
porobiłem zdjęcia kilku bluescreenów, ale ich częste pojawianie mnie bardzo martwi.
Problem z laptopem
- seba86mu
Problem z laptopem
Zainstaluj program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, którym dokonasz odczytu plików DMP.
Po otwarciu program automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zaznacz kolejno pliki i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raporty.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
Po otwarciu program automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zaznacz kolejno pliki i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raporty.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
- neonik90
Problem z laptopem
Raporty plików dmp :
Health HD Tune :
Health HD Tune :
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Problem z laptopem
Dysk ok , na jednym zrzucie jest informacja ze problem powoduje Avast wiec moze chwilowo go odinstaluj.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- neonik90
- seba86mu
Problem z laptopem
Dalej Avast.
Odinstaluj Avasta tym narzędziem w trybie awaryjnym:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
(program automatycznie przeniesie Cie do trybu awaryjnego)
Odinstaluj Avasta tym narzędziem w trybie awaryjnym:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
(program automatycznie przeniesie Cie do trybu awaryjnego)
- neonik90
Problem z laptopem
Niestety zrobiłem to w tradycyjny sposób zanim zdążyłeś dać post, ale prawde mówiąc używam go prawie rok i nigdy nie miałem żadnych problemów. A co do samego blue screena z cache_manager przy którym był avast to są też zaznaczone inne :
- seba86mu
Problem z laptopem
Tak, są inne, ale one nie wskazują na żadna konkretną przyczynę. Jedynym takim jest ten wskazujący na Avasta.
Tak czy inaczej odpal to narzędzie, być może znajdzie jakieś pozostałości.
W dodatku wykonaj czyszczenie programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => Analiza => Uruchom Cleaner
Wykonaj naprawę rejestru programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => Skanuj rejestr => Napraw rejestr (w menu po lewej)
Tak czy inaczej odpal to narzędzie, być może znajdzie jakieś pozostałości.
W dodatku wykonaj czyszczenie programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => Analiza => Uruchom Cleaner
Wykonaj naprawę rejestru programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => Skanuj rejestr => Napraw rejestr (w menu po lewej)
- neonik90
Problem z laptopem
Myśle że już nie muszę : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Nie znam sie za bardzo ale myśle że to wystarczy żeby w serwisie mi wymienili ram ? 

- seba86mu
Problem z laptopem
neonik90 pisze:Nie znam sie za bardzo ale myśle że to wystarczy żeby w serwisie mi wymienili ram ?
Wystarczy.
Ile masz kości ? Spróbuj zamienić je miejscami lub wsadź do innych kanałów.
- neonik90
Problem z laptopem
Mam 1 kość, to coś da ? o_O
- seba86mu
Problem z laptopem
Raczej nie (zapomniałem, że to laptop), tym bardziej, że prawdopodobnie masz plomby na obudowie, więc lepiej nie kombinować.
-
- Reklama