Problem z mobilnym internetem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
justy

Użytkownik

Post15 cze 2012, 14:06

Na moim komputerze od 2 dni nie działa mobilny internet. Wszystko było dobrze do czasu kiedy poprostu się wyłączył i do teraz nie mogę go uruchomić. Niezbyt znam się na komputerach, a dodatkowo jestem za granicą więc nie mogę iść do serwisu. Przywróciłam system sprzed 3 dni, odinstalowałam program do tego neta i ponownie go zainstalowałam, przeskanowałam komputer antywirusem i nic... nie mam pojęcia co mogę jeszcze zrobić tym bardziej że z kluczem USB jest wszystko ok bo internet działa u koleżanki na komputerze. Mój komp cyta ten klucz bo gdy bo gdy wkładam go do wejścia USB pojawia się okienko programu ale nie czyta zasięgu ani nie pokazuje sie komunikat do wpisania pinu. Pomóżcie....

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post15 cze 2012, 14:18

justy pisze:tym bardziej że z kluczem USB jest wszystko ok bo internet działa u koleżanki na komputerze

Czyli na innym komputerze Internet działa ?

Modem nie łączy się w ogóle z siecią czy łączy się z siecią, a nie ma zasięgu ?
Sieć w ogóle jest dostępna ?

Być może jesteś poza zasięgiem sieci ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 cze 2012, 14:33

Dużo nie rozumiem tym bardziej że jesteś za granicą :(
Nie zaszkodzi:
1. Przeczyść komputer np. programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

2. Sprawdź jakie ustawienia ma koleżanka, jakie ma DNS-y itd.

Pozdrawiam.
Trzymaj jutro kciuki za Polaków :)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

justy

Użytkownik

Post15 cze 2012, 14:37

Tak na innym działa bez zarzutu. na pewno nie jestem poza zasięgiem bo teraz korzystam z mojego internetu- klucza tylko na komputerze koleżanki. w tym samym miejscu co zawsze.
Na moim komputerze wyskakuje okienko, któro służy do połączenia z siecią ale nie pokazuje zasięgu, nie jest połączone z siecią i nie mam komunikatu zeby wpisac pin.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale internet przestał działac jak używałam skypa.
nie mam pojecia co zrobić bo naprawde kompletnie nie ogarniam komputerów;( ale może masz jakiś pomysł co mogło sie stac?

-- 15 cze 2012, 14:37 --

Czy mogę ten program ściądnąc najpierw na komp do koleżanki a potem przenieść na mój?? no bo go nie mam tak jak neta... a gdzie sprawdza sie te DNSy??
P.S Za polaków kciuki trzymam bo jestem wiernym kibicem;)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post15 cze 2012, 14:43

Podłącz modem po USB.
Przejdź do:
Start => Panel sterowania => Centrum sieci i udostępniania => Zmień ustawienia karty sieciowej => na karcie sieciowej odpowiadającej modemowi USB kliknij prawym przyciskiem myszki i kliknij Diagnozuj
Po zakończeniu diagnozy spróbuj połączyć się z siecią.

Jeżeli powyższe nie pomoże odinstaluj aplikację, którą łączysz się z Siecią poprzez Programy i funkcje w Panelu sterowania, ewentualnie poprzez opcję odinstaluj w menu start.

Teraz ppzejdź do Menadżera Urządzeń:
Start => Panel sterowania => System => Menadżer Urządzeń (z lewej u góry)
Teraz rozwiń drzewko:
+ Karty sieciowe
Odinstaluj kartę sieciową odpowiadającą modemowi USB, czyli kliknij prawym przyciskiem myszki i wybierz Odinstaluj.

Teraz odłącz modem od USB i uruchom ponownie komputer.
Podłącz modem z powrotem i poczekaj na automatyczną instalację aplikacji i modemu.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 cze 2012, 14:58

Czy mogę ten program ściądnąc najpierw na komp do koleżanki a potem przenieść na mój?? no bo go nie mam tak jak neta...

Tak możesz.
a gdzie sprawdza sie te DNSy??

W połączeniu sieciowym TCP/IP
a jeżeli jest automatyczne wykrywanie to może być w Stan połączenia --> Obsługa --> Szczegóły.
Jesteś za granicą i nie wiem jaki masz internet...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

justy

Użytkownik

Post15 cze 2012, 23:23

seba86mu zrobiłam wszystko tak jak napisałeś i nic.... dalej to samo, nie działa. Jest coś jeszcze co mogę zrobić??

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 cze 2012, 11:25

Próbowałaś w różnych portach USB ?
Czy po podłączeniu modemu do USB jest on rozpoznawany przez system ?
W Menadżerze Urządzeń jest widziany poprawnie jako modem czy jako nieznane urządzenie ?

justy

Użytkownik

Post16 cze 2012, 12:31

Tak próbowałam. Jest rozpoznawany bo włacza się okienko od internetu, tylko nie ma zasięgu, nie mogę wpisać pinu. W Menadżerze urządzeń jest widziany jako stacja dysków ONDA USB Device, oraz jako urządzenie przenośne.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 cze 2012, 12:35

justy pisze:W Menadżerze urządzeń jest widziany jako stacja dysków ONDA USB Device, oraz jako urządzenie przenośne.

A w sekcji Karty sieciowe ?

Jaki to modem ? (producent, model)
Te dane powinny znajdować się na niewielkiej naklejce znamionowej na modemie.

justy

Użytkownik

Post16 cze 2012, 23:30

W sekcji karty sieciowe to atheros AR9002WB-1NG wireless network adapter
firma Wind, Onda communication, model MW191UP

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 cze 2012, 23:44

Zainstaluj ponownie sterownik modemu:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pobrane archiwum rozpakuj, a instalację rozpocznij poprzez kliknięcie dwukrotnie na ikonę Autorun.

Jeżeli to nie pomoże pokaż screen okna:
Start => Panel sterowania => Centrum sieci i udostępniania => Zmień ustawienia karty sieciowej

justy

Użytkownik

Post17 cze 2012, 00:18

Jesli chodzi o karty siecowe to mam dwie na miom laptopie: Atheros AR9002WB-1NG Wireless Network Adapter oraz Realtek PCIe Family Controller, natomiast moja koleżanka ma też kartę która nazywa sie ONDA Wireless Ethernet Adapter no i jak już wsponinałam u niej działa wszysko. Czy może to jest przyczyną?? tylko nie mam pojecia jak sie to stało ze ja mam inaczej bo internet działał mi bez zarzutu 4 miesiace. Nic nie instalowałam a z dna na dzien sie popsuło. Masz jakis pomysł co z tym zrobic?? juz ponownie instalowalam program do internetu, zreszta tak jak ty napisałaes.
ok już sciągam ten sterownik

-- 17 cze 2012, 00:06 --

niestety instalacja nic nie dała, chyba ze coś żle zrobiłam bo kliknęłam na ta ikonkę ale nic się nie pojawiło...
jeśli możesz napisz mi jak mam pokazać tego screena bo pojecia nie mam o co chodzi.
wogóle to dziekuje ze mi pomagasz bo jestem mega kiepska jesli chodzi o kompy...

-- 17 cze 2012, 00:18 --

Zrobiłam screena, jest postęp tylko nie mam pojęcia teraz jak go przesłac...:(

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post17 cze 2012, 00:20

justy pisze:niestety instalacja nic nie dała, chyba ze coś żle zrobiłam bo kliknęłam na ta ikonkę ale nic się nie pojawiło..

Wejdź do folderu Installer pobranego sterownika i kliknij dwukrotnie na ikonę aplikacji setup.

justy pisze:jeśli możesz napisz mi jak mam pokazać tego screena bo pojecia nie mam o co chodzi.

Modem musi być podłączony do USB.

Otwórz lokalizację:
Start => Panel sterowania => Centrum sieci i udostępniania => Zmień ustawienia karty sieciowej
Naciśnij klawisz Print Screen (Prt Scr) na klawiaturze.
Zapisany zrzut otwórz w jakimś edytorze zdjęć, np. w systemowym Paincie:
Start => Wszystkie programy => Akcesoria => Paint
W Paincie wybierz Wklej.
Zapisz zrzut na Pulpicie.
Wejdź na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i prześlij na serwer zapisany zrzut ekranu (screen).
Tutaj podaj link do zdjęcia wgranego na serwer.

justy

Użytkownik

Post17 cze 2012, 00:55

-- 17 cze 2012, 00:51 --

Zainstalowane. Tzn. ten sterownik, potem odinstalował sie program do internetu i zainstalował sie raz jeszcze. Niestety dalej jest brak łączności, sygnał nie znaleziony. teraz to już czarna rozpacz:(

-- 17 cze 2012, 00:55 --

Przesyłam okienko, które pojawia sie do włączenia internetu, jak widać po lewej nie mam sygnału....

• Reklama

Wróć do „Problemy”