Cześć
Wszędzie widzę w necie ,że jak ktoś ma athlona 3000+ to ma ok 1800 mhz.A mój ma 797mhz cz to normalne?Pytam bo kiedyś miałem tego procka w stacjonarnym i jak zmieniłem pewną opcję w biosie to miałem właśnie 1800mhz a bez zmiany 1100mhz.I tu moje pytanie,jaką bym musiał bym zmienić opcję w biosie by windows poprawnie wykrywał mhz mojego procka?
problem z moim athlon xp 3000+ w laptopie
- fusion
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ten procek ma mnożnik x9 a zatem żeby zegar wynosił 1800 trzeba zmienić FSB na 200MHz. Chyba, że laptop ma włączone oszczędzanie energii i zmniejsza sobie automatycznie częstotliwość pracy. Włącz program Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i zobacz podczas testu w programie CPU-Z jaka jest częstotliwość.
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
Wydaje mi się że włączyłeś taką opcje za oszczędzania energii zmniejszenia temperatur, tez to mam włączone, pod obciążeniem zegary się podkręcają, a gdy komputer jest w spoczynku to obniża zegary w celu zmniejszenia temperatur.
- fusion
A jak wejść w laptopie do biosu?Klikałem f8, f2 ,delete.I żaden z tych przycisków nie działa.
- XMan
Nie piszesz jaki to laptop ?
Sprawdź jeszcze np. F1, F10, F12 itd.
Są jeszcze inne...
Wciskasz szybko podczas uruchomienia laptopa/systemu.
Sprawdź jeszcze np. F1, F10, F12 itd.
Są jeszcze inne...
Wciskasz szybko podczas uruchomienia laptopa/systemu.
- fusion
Wybaczcie ,że ''odgrzewam stare kotlety '' ale mam nadal ten problem z lapkiem.
XMan
Compaq Presario R3000 .
Do biosu wchodzę przez F10 .
Zauważyłem ,że jeszcze mam bardzo podobny temat,jeśli dałoby radę go połączyć to bardzo proszę.Również można by go usunąć . sprzet-komputerowy/zmiennosc-mhz-mojego-procesora-t7585.html?hilit=%20mhz
Użyłem RightMark według instrukcji rokko , użyłem speedswitchxp . Niestety nie pomogło.
Czy jest jakiś sposób by zmusić tego procka (może coś w biosie)do pracy na pełnej prędkości?
XMan
Nie piszesz jaki to laptop
Compaq Presario R3000 .
Do biosu wchodzę przez F10 .
Zauważyłem ,że jeszcze mam bardzo podobny temat,jeśli dałoby radę go połączyć to bardzo proszę.Również można by go usunąć . sprzet-komputerowy/zmiennosc-mhz-mojego-procesora-t7585.html?hilit=%20mhz
Użyłem RightMark według instrukcji rokko , użyłem speedswitchxp . Niestety nie pomogło.
Czy jest jakiś sposób by zmusić tego procka (może coś w biosie)do pracy na pełnej prędkości?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W biosie możesz załadować ustawienia zoptymalizowane i wtedy sprawdzić.
-
- Reklama