Problem z napędami optycznymi

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Dyrektor

Użytkownik

Post06 cze 2013, 00:35

Witam.
Mam dość dziwny problem, który postaram się opisać.
Postanowiłem poczyścić swój komputer (hardware). W tym celu jak zawsze poodpinałem wszystkie części od płyty głównej (dyski twarde, napędy optyczne, grafikę, radiator, wentylatory, zasilacz i co tam jeszcze znalazłem). Po dokładnym sprzątaniu podłączyłem wszystko ponownie tak jak było. Jednak pojawił się problem podczas uruchamiania systemu. W momencie gdy pojawia się ekran POST (to czarne okno z napisami kiedy można dostać się do BIOSu wciskając np. F2) pojawił się komunikat, że nie znaleziono „primary master”, i należy kliknąć F4 aby uruchomić boot’owanie z „secondary master” i znowu pojawiła się informacja żeby kliknąć F4 aby uruchomić boot’owanie z „primary slave” a następnie „secondary slave” na sam koniec pojawiła się informacja żeby wystartować z dyskietki! Co dziwne nie mogłem wejść też do BIOSu!
Zacząłem szukać problemu i okazało się, że wszystko działa ok. kiedy są odłączone od płyty głównej napędy DVD oraz nagrywarka CD. Mogę wejść do BIOSu i ustawić primary master na jeden dysk oraz secondary master np. na napęd dyskietek albo drugi dysk. System startuje z obu dysków normalnie. Jednak gdy ponownie podłączam napędy DVD i nagrywarkę, to problem powraca.
Co wiem i mogę jeszcze powiedzieć to:
- taśmy nie są uszkodzone (sprawdziłem na dyskach),
- sloty działają poprawnie (sprawdziłem na dyskach),
- zasilacz i wszystkie przewody są sprawne,
- włączyłem ustawienia fabryczne BIOSu,
Nie wiem co jeszcze mogę zrobić.
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 cze 2013, 01:13

Z tego co napisałeś wnioskuję, że posiadasz jeden dysk twardy IDE ATA oraz dwa napędy optyczne IDE ATA (nagrywarkę CD-RW oraz napęd DVD).

Do kanału PRMIARY IDE na płycie głównej powinien być podłączony dysk twardy.
Jeżeli taśma dysku twardego posiada dwie wtyczki dysk powinien być podłączony do ostatniej wtyczki taśmy.
Schemat:
Płyta główna ---------------- wolna wtyczka ------------------ dysk twardy (MASTER - MA)
Dysk twardy w tym wypadku powinien być ustawiony zworką w tryb Master (MA).

Dwa napędy optyczne powinny być podłączone na osobnej taśmie do kanału SECONDARY IDE na płycie głównej.
Schemat:
Płyta główna ---------------- Napęd (SLAVE - SL) ------------------- Napęd (MASTER - MA)
Napęd podłączony do środkowej wtyczki taśmy powinien być ustawiony zworką w tryb SLAVE (SL), a napęd podłączony do ostatnie wtyczki taśmy powinien być ustawiony jako MASTER (MA).

W BIOS-ie powinieneś mieć ustawione bootowanie na dysk twardy:
=> http://www.hotfix.pl/ustawienie-kolejno ... o-a131.htm

Dyrektor

Użytkownik

Post06 cze 2013, 12:43

Zgadza się! Problem leżał w kolejności podłączeniu taśmy do napędów, które rzeczywiście miału ustawione zworki na SL i MA.
Dzięki za pomoc.

• Reklama

Wróć do „Problemy”