Problem z odtwarzaniem filmow

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Nebi

Użytkownik

Post02 paź 2012, 22:01

Witam wszystkich. Otoz moj problem polega na tym ze podczas odtwarzania niektorych filmow odczuwam zjawisko "szarpania" filmu. Nie chodzi o rodzaj filmu chociaz wystepuje to przewaznie w formacie .avi
Mam win XP HE, karte graficzna nVidia GeForce 9500 GT 512MB ze sterownikami z maja 2012. Probowalem przeinstalowac na stare sterowniki z orginalnej plytki ale problem nie znika - na najnowszych tez nie (do tego w niektorych "starszych" grach jest gorzej :P). Ogolnie wystepuje error dotyczacy PhysX'a podczas instalacji innych sterownikow. Gry i wiekszosc filmow smiga ladnie ale przy niektorych jak pisalem wyzej "szarpie" mi ekran - poprostu nie mam plynnosci ogladania. Na laptopie z win7 64bity chodza bez problemow. W czym moj problem? Prosze o pomoc (tylko nie zbyt fachowo bo ja zielony w wiekszosci tematow zwiazanych z kompem :P)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 paź 2012, 22:11

Jaki pakiet kodeków masz zainstalowany ?

Sterowniki z maja 2012 mogą wpływać niestabilnie na pracę karty GF 9500GT w starszych grach.

Odinstaluj obecny sterownik karty graficznej poprzez Dodaj lub usuń programy w Panelu sterowania:
=> NVIDIA Display
Nie uruchamiaj ponownie komputera.
Teraz odinstaluj kartę graficzną z Menadżera Urządzeń z sekcji:
+ Karta graficzna (karta może być już niedostępna pod deinstalacji sterownika)
Teraz uruchom system w trybie awaryjnym i użyj programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => NVIDIA -Display => Analyse => Clean

Po ponownym uruchomieniu komputera zainstaluj sterownik => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zainstaluj biblioteki DirectX => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Instrukcja => http://www.hotfix.pl/prawidlowa-instala ... c--a22.htm

Nebi

Użytkownik

Post03 paź 2012, 10:20

Szczerze to nie wiem jaki mam pakiet kodekow aczkolwiek po wykonaniu twoich wskazowek problem nie zniknal :/
Do tego pojawil sie drugi problem a mianowicie "lekka mgla" na ekranie podczas ogladania filmow.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post03 paź 2012, 10:24

Wrzuć screeny z:
1. Dodaj lub usuń programy (wszystko).
2. Start --> Panel sterowania --> System --> Sprzęt --> Menedżer urządzeń.

Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting.
PicPick - tworzymy zrzuty ekranu.

Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko link do nich lub miniaturkę.
Przykładowo na:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 paź 2012, 10:58

Posiadasz cztery pakiety kodeków: Codec 8.4, FFDShow, K-Lite Codec Pack oraz XP Codec Pack, a to niedobrze, ponieważ powinieneś posiadać tylko jeden. Ponadto wszystkie są mocno nieaktualne.
Odinstaluj wszystkie wymienione pakiety i zdecyduj się na instalację jednego z nich.
Nowy pakiet zainstaluj po ponownym uruchomieniu komputera.
Ja osobiście polecam FFDShow => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post03 paź 2012, 11:26

Odinstaluj w/w kodeki i sprawdź.
Masz dwa odtwarzacze ALLPlayer v2.2 + v5.X i być może w nich zainstalowane kodeki.
Proponuję jeden usunąć.
W razie problemów zainstaluj FFDShow.
Po za tym masz zainstalowanych bardzo dużo toolbarów i przydałoby się ich usunięcie.

Dodatkowo po odinstalowaniu kodeków oraz toolbarów:

1. Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK :

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

3. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obrazek

Nebi

Użytkownik

Post03 paź 2012, 11:29

Usuniecie wszystkich kodekow i zainstalowanie podanych w linku przez seba86mu pomoglo. Obraz jest plynny i nic mi nie szwankuje. Dzieki za pomoc.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post03 paź 2012, 11:34

Przeczyść komputer CCleanerem oraz Eusing Free Registry Cleanerem, zaznacz 6 pozycji
i będzie jeszcze lepiej działać ;)
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Problemy”