Problem z odtwarzaniem filmów w programie Freemake

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 lis 2012, 21:27

Witam. Posiadam narzędzie do obróbki filmów Freemake Video Converter w wersji najnowszej 3.1.2.0.
Ale podczas wczytywania jakiegoś pliku np. w formacie AVI, dźwięk formatu np. MP3 i jego odtworzeniu w programie jest pewien dyskomfort zwłaszcza jakości dźwięku, który trochę się jakby przycina, zwalnia.

Wiem również, że program wymaga do prawidłowego działania zainstalowanych bibliotek .NET Framework w wersji 4.
Ja posiadam te biblioteki w wersji 4 Client Profile, a poza tym wersje 2.0 SP2, 3.0 SP2 i 3.5 SP1.
Czy muszę więc ściągać jeszcze tę wersję 4 czy może ta wersja 4 Client Profile spełnia te wymagania ?

I pytanie zasadnicze: skąd bierze się to nieczyste, bez pełnej płynności odtwarzanie tych filmów ? Czy jest to może taka już specyfika programu (obsługuje wiele najnowocześniejszych urządzeń i formatów), czy też występują tutaj jakieś mankamenty, które trzeba uzupełnić ? :doh:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 lis 2012, 00:19

To może być problem kodeków w systemie, wywal wszystkie i zainstaluj jedne np k-lite
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 lis 2012, 10:19

No właśnie posiadam kodeki K-Lite Codec Pack w wersji Full, a więc najpełniejszej. Podczas instalacji instalator kodeków proponuje ręczną ich konfigurację i dobór. Być może tam coś zostało pominięte, ale co nie bardzo tak przypuszczalnie mogę wiedzieć. Z tego co pamiętam, bo jest tam tych kodeków naprawdę dużo, starałem wybrać ich tam jak najwięcej.

Również posiadam pakiet kodeków Real Alternative, i trzymam je na dysku D:\. Czy to dobra lokalizacja ?
Czy można mieć te dwie paczki naraz, czy nie kolidują one w jakiś sposób ze sobą ?
W innych odtwarzaczach video odtwarza się płynnie, we Freemake minimalnie jednak nie. Ale Freemake to nie jest w zasadzie tylko odtwarzacz, a konwerter plików i ich edytor. Czy to bez znaczenia ?
Przypominam sobie, że w jednej ze wcześniejszych wersji programu odtwarzanie to było czyste. :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 lis 2012, 10:41

manitu pisze:Przypominam sobie, że w jednej ze wcześniejszych wersji programu odtwarzanie to było czyste.

Próbowałeś przeinstalować program ?

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 lis 2012, 10:47

Nie reinstalacji programu nie robiłem. Czy warto spróbować ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 lis 2012, 11:28

manitu pisze:Czy warto spróbować ?

To powinieneś zrobić na pierwszym miejscu.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post21 lis 2012, 17:58

Tak więc przeinstalowałem program zgodnie z zaleceniem. Wyczyściłem po nim rejestr, zrestartowałem komputer i pobrałem ponownie w tej samej czyli aktualnie najnowszej wersji 3.1.2.0. ;)

Jednak jak sprawdziłem na przykładowym pliku filmowym AVI, oraz na innym pliku muzycznym MP3 - niestety nic się nie poprawiło. Nadal, a zwłaszcza dźwięk tnie się, obraz w pliku AVI odtwarza się natomiast raczej dobrze. Natomiast prawdziwy problem jest w tym pliku MP3, w którym dźwięk jest mocno zniekształcony, a dołączona do niego wizualizacja graficzna też dość mocno się zacina. :(

Szukałem jakichś opcji w programie, ale właściwie nic tam nie ma odnośnie akurat tego. W menu Plik >> Opcje >> w zakładce Przyspieszenie jest zaptaszkowana taka opcja Automatycznie wykrywaj optymalne parametry konwersji (max. prędkość).
I są dwie takie podopcje:
1. Dotycząca uniwersalnej architektury procesora karty graficznej Nvidia CUDA - ta opcja jest u mnie niedostępna z powodu niezgodności z kartą graficzną
2. Dotycząca technologii DXVA wspomagającej dekodowanie i akcelerację sprzętową Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeśli odznaczyć powyższą opcję Automatycznie wykrywaj optymalne parametry konwersji to w tej drugiej podopcji pojawi się jeszcze jedna opcja: Użyj DXVA, która jest niezaznaczona. Można zaznaczyć.
Nie wiem jednak czy to by coś zmieniło, ja zaznaczyłem tę opcję, sprawdziłem - lecz w odtwarzaniu bez zmian.

Czyli wygląda na to, że to może być jakiś wspomniany brak w kodekach (zwłaszcza dźwiękowych, chociaż w innych podobnych programach u mnie jest wszystko dobrze). Co mogę jeszcze zrobić - przeinstalować kodeki ?
Jeśli tak to tu bym prosił o wskazówki jakich to przypuszczalnie konkretnych kodeków tam może brakować ?

A może to jest jednak kwestia instalacji tych bibliotek .NET Framework w wersji 4, których ja nie mam. Mam tylko 4 Client Profile .

Nie wiem więc co tutaj jest grane i co mogę jeszcze zrobić.
Jeśli ktoś z was korzysta może z tego programu i wszystko tam działa dobrze, to prosiłbym ewentualnie o podzielenie się ze mną wiedzą o tym co może być przyczyną tego problemu ? :?

• Reklama

Wróć do „Problemy”