Tak więc przeinstalowałem program zgodnie z zaleceniem. Wyczyściłem po nim rejestr, zrestartowałem komputer i pobrałem ponownie w tej samej czyli aktualnie najnowszej wersji
3.1.2.0.
Jednak jak sprawdziłem na przykładowym pliku filmowym
AVI, oraz na innym pliku muzycznym
MP3 - niestety nic się nie poprawiło. Nadal, a zwłaszcza dźwięk tnie się, obraz w pliku
AVI odtwarza się natomiast raczej dobrze. Natomiast prawdziwy problem jest w tym pliku
MP3, w którym dźwięk jest mocno zniekształcony, a dołączona do niego wizualizacja graficzna też dość mocno się zacina.
Szukałem jakichś opcji w programie, ale właściwie nic tam nie ma odnośnie akurat tego. W menu
Plik >>
Opcje >> w zakładce
Przyspieszenie jest zaptaszkowana taka opcja
Automatycznie wykrywaj optymalne parametry konwersji (max. prędkość).
I są dwie takie podopcje:
1. Dotycząca uniwersalnej architektury procesora karty graficznej
Nvidia CUDA - ta opcja jest u mnie niedostępna z powodu niezgodności z kartą graficzną
2. Dotycząca technologii
DXVA wspomagającej dekodowanie i akcelerację sprzętową
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówJeśli odznaczyć powyższą opcję
Automatycznie wykrywaj optymalne parametry konwersji to w tej drugiej podopcji pojawi się jeszcze jedna opcja:
Użyj DXVA, która jest niezaznaczona. Można zaznaczyć.
Nie wiem jednak czy to by coś zmieniło, ja zaznaczyłem tę opcję, sprawdziłem - lecz w odtwarzaniu bez zmian.
Czyli wygląda na to, że to może być jakiś wspomniany brak w kodekach (zwłaszcza dźwiękowych, chociaż w innych podobnych programach u mnie jest wszystko dobrze). Co mogę jeszcze zrobić - przeinstalować kodeki ?
Jeśli tak to tu bym prosił o wskazówki jakich to przypuszczalnie konkretnych kodeków tam może brakować ?
A może to jest jednak kwestia instalacji tych bibliotek
.NET Framework w wersji
4, których ja nie mam. Mam tylko
4 Client Profile .
Nie wiem więc co tutaj jest grane i co mogę jeszcze zrobić.
Jeśli ktoś z was korzysta może z tego programu i wszystko tam działa dobrze, to prosiłbym ewentualnie o podzielenie się ze mną wiedzą o tym co może być przyczyną tego problemu ?