Witam. Czy znacie jakieś inne witryny lub inne źródła do odtwarzania materiałów video z portalu tvp.pl, niż na tvp.pl właśnie ? Bo ja mam u siebie bardzo duże problemy z odtwarzaniem tych materiałów. Odtwarzacz jaki tam jest obsługiwany to Silverlight 5.1 najnowszy taki jak ja mam. Ale jak klikam prawym na odtwarzacz i wybieram np. zakładkę Odtwarzanie to widzę tam, że opcja Przyspieszanie sprzętowe jest niedostępna w ogóle gdyż została wyłączona przez Administratora lub nie obsługuje tej funkcji. A jednocześnie jest tam info, że to mogłoby poprawiać tę jakość odtwarzania.
Więc dawniej było z tym odtwarzaniem u mnie nieco lepiej, ładowało się długo, ale choć ciężko to jednak dało się z tym wytrzymać. Teraz najwyraźniej coś zmieniło się na gorsze, bo obraz wyświetlany jest w jakości hd (co widzę w logo w rogu okna), natomiast dźwięk jest opóźniony o dobrych kilka sekund w stosunku do obrazu.
Również buforowanie zdaje się nie mieć końca, a nawet zdarza się z nieznanych mi przyczyn jakby restartować się i wracać do początku.
Ponieważ nie wydaje mi się by miała nastąpić jakaś poprawa w działaniu tego odtwarzacza i komfortu oglądania na tej witrynie, pytam się czy są jakieś inne strony do oglądania audycji na bieżąco z tvp.pl ?
YouTube raczej wykluczam, gdyż tam wrzucane są losowe, już nieaktualne filmy, na ogół nie te o które mi chodzi.
Problem z odtwarzaniem materiałów video w Internecie
- manitu
- djarta
- Kontaktowanie:
Na innej przeglądarce próbowałeś ?
- manitu
Tak, to z pewnością nie wina przeglądarki. Testowałem to na FF 15, Operze 12, Chrome 21, IE 8 i wszędzie mniej więcej to samo. Dlatego myślę, że jednym z rozwiązań może być przejście na inne witryny, tylko nie wiem jakie.
A czy np. przejście na lokalny serwer Proxy jako, że łącze mam raczej wolne poprawiło by tutaj coś ?
Jak skonfigurować serwer Proxy ? To bym chyba musiał oddzielnie dla każdej przeglądarki ustawić, tak ?
Z tym, że wszędzie ten sam serwer ? Tylko, że ja nie znam adresów żadnych takich serwerów.
A czy np. przejście na lokalny serwer Proxy jako, że łącze mam raczej wolne poprawiło by tutaj coś ?
Jak skonfigurować serwer Proxy ? To bym chyba musiał oddzielnie dla każdej przeglądarki ustawić, tak ?
Z tym, że wszędzie ten sam serwer ? Tylko, że ja nie znam adresów żadnych takich serwerów.
- lewy
Proxy nie przyspiesza chyba, że na zasadach Turbo w Operze
- manitu
Zatem, czy i co można jeszcze na to poradzić, dla mnie do dość istotne ? Czy tylko po prostu szybsze, bardziej przepływne łącze - realnie coś by tu dało ? 

- lewy
Szczerze i na temat, lepsze łącze. Jedyne metody przyspieszania to skracanie pingu, zmiana DNSów (potestowanie na których najlepiej) i technologia typu Opera Turbo.
- manitu
Jeśli chodzi o DNS-y, to ja mam ustawione na Google DNS-y. Jedne z szybszych, ale pewnie jeszcze lepsze są OpenDNS-y ? Które najlepsze ?
Funkcja Turbo w Operze zdaje się nie obejmuje żadnej optymalizacji plików i odtwarzaczy video, a jedynie optymalizuje ładowanie się witryn i zmniejsza limit transferu danych.
Natomiast przyspieszanie łącza to chyba optymalizacja łącza właśnie i pingu w grze. Ja tę opcję mam w gpedit.msc w limicie przepustowośći (%) na 0. Czy to jest dobre ustawienie ?
A jak sprawdzić czy w rejestrze limit przepustowości dla karty sieciowej jest podany ?
Funkcja Turbo w Operze zdaje się nie obejmuje żadnej optymalizacji plików i odtwarzaczy video, a jedynie optymalizuje ładowanie się witryn i zmniejsza limit transferu danych.
Natomiast przyspieszanie łącza to chyba optymalizacja łącza właśnie i pingu w grze. Ja tę opcję mam w gpedit.msc w limicie przepustowośći (%) na 0. Czy to jest dobre ustawienie ?
A jak sprawdzić czy w rejestrze limit przepustowości dla karty sieciowej jest podany ?
-
- Reklama