problem z otwarciem pliku zakładek !

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Mechel92

Użytkownik

Post15 mar 2012, 23:59

robiłem dzisiaj format laptopa win 7 wiec predzej wyeksportowolech zakładki z google chrome do pliku , plik zapisałem na pend drive, problem polega na tym , iż gdy chce teraz po formacie importować ten mój plik zakładek do google chrome to wyskakuje taki błąd : "Dysk lub połączenie sieciowe, do którego odnosi się skrót zakładki.lnk jest niedostępny.Sprawdź czy dysk jest wrażony prawidłowo i czy zasoby sieci sa dostepne i ponów próbę."

jak otworzyc ten plik ? wszytkiego probuje , i nic nie umie wymyslec ;/
bardzo zależy mi na tych zakładkach, mam tam mnóstwo rzeczy zapisanych, bardzo potrzebnych. HELP!!

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 mar 2012, 00:05

Próbujesz importować bezpośrednio z pedrive'a?
Skopiuj plik z zakładkami najpierw na dysk twardy, potem spróbuj importować.
Czy zakładki zostały eksportowane jako plik HTML?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 00:06 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.

Mechel92

Użytkownik

Post16 mar 2012, 00:06

nie importuje tego z pendrive'a mam ten plik na dysku, jak daje prawym właściwości to Typ docelowy: Chrome HTML document , wiec jest to plik html
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 00:13 przez Mechel92, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 mar 2012, 00:13

Importuj z pulpitu. Tak na wszelki wypadek przydatny link Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Mechel92

Użytkownik

Post16 mar 2012, 00:15

moge jeszcze dodac , ze gdy daje prawym przyciskiem myszy na ten plik w właściwości to nic nie moge w nim zrobic , nie moge wejsc w zadną zakładkę np ogólne , zabezpieczenia itp tylko mam dostęp do zakładki skrót, a gdy chcę dać np na ogólne to jest napisane takie cos : " Folder C:\users\ja\desktop , określony w polu start, jest nieprawidłowy. Upewnij się, czy folder istnieje i czy ścieżka jest poprawna.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 mar 2012, 00:18

Napisałeś, że skopiowałeś plik z zakładkami na pendrive'a, czyli rozumiem, że potem skopiowałeś z powrotem plik z pendrive'a na dysk twardy?
Mechel92 pisze:"Dysk lub połączenie sieciowe, do którego odnosi się skrót zakładki.lnk jest niedostępny.Sprawdź czy dysk jest wrażony prawidłowo i czy zasoby sieci sa dostepne i ponów próbę."

Komunikat brzmi, jakbyś na dysku utworzył sam skrót odnoszący się do pliku z pendrive'a.
Spróbuj jeszcze raz skopiować plik z zakładkami z pendrive'a na dysk twardy tradycyjnym sposobem: Kopiuj -> Wklej.

Jakie rozszerzenie ma plik z zakładkami? Standardowo powinien być to plik HTML. Czy taki jest?

Mechel92

Użytkownik

Post16 mar 2012, 00:27

Tak dobrze rozumiesz , skopiowałem ten plik z pendrive"a na dysk twardy. probowalem jeszcze raz skopiować normalnym sposobem i nic to nie daje. gdy daje prawym wlaściwośći ,jest to skrót, ale plik HTML. jak napisalem post wyżej w właściwościach nic za bardzo nie umiem zdziałać.

moge powiedziec jeszcze , zanim robilem formata to sprawdziłem czy dobrze wyeksportowalem ten plik i wszytko działało, dopiero po formacie nie umiem tego otworzyc.

Nie ma jakiegoś programu do naprawy tego pliku ? jakis program który odczyta ten plik by go nie utracić ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 mar 2012, 00:30

Mechel92 pisze:gdy daje prawym wlaściwośći ,jest to skrót, ale plik HTML. jak napisalem post wyżej w właściwościach nic za bardzo nie umiem zdziałać.

Czyli wygląda na to, że pierwotnie nie skopiowałeś pliku z zakładkami z dysku na pendrive'a, tylko utworzyłeś na pendrivie sam skrót do pliku, który znajdował się nadal na dysku twardym. W takim wypadku niestety nic nie zdziałasz.

Jaką metodą kopiowałeś na początku plik z zakładkami z dysku na pendrive'a?

Mechel92

Użytkownik

Post16 mar 2012, 00:33

metodą kopiuj wklej. hmm mówisz ze nic z tego nie bedzie ? troche dziwne to jest ...

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 mar 2012, 00:38

Mechel92 pisze: hmm mówisz ze nic z tego nie bedzie ?

Jeżeli na pendrivie znajduje się sam skrót do pliku (tak jak napisałeś), to niestety nic z tego nie będzie, ponieważ plik, do którego odwołuje się skrót znajdował się na dysku jeszcze przed zrobieniem formata.
Mechel92 pisze:metodą kopiuj wklej.

Być może w pośpiechu przez przypadek wybrałeś opcję Wklej skrót, która znajduje się w menu podręcznym zaraz pod Wklej.
Sam skrót jest niestety tylko odnośnikiem do pliku.

Mechel92

Użytkownik

Post16 mar 2012, 00:42

rozumiem , ale muszę się z tobą nie zgodzić ponieważ gdy kopowiowalem na pendrive'a ten plik to równocześnie miałem zaznaczone inne pliki wiec te inne plik tez by musiały byc na pendrive jako skrót a nie są.

No ale nic z tym nie zrobie bo to jest skrót ( chodź nie wiem czemu)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 mar 2012, 00:46

Być może plik z zakładkami skopiowałeś wcześniej osobno.

Dla pewności pokaż jeszcze screen, na którym będzie widoczna ikonka pliku na pendrivie oraz właściwości tego pliku.

• Reklama

Wróć do „Problemy”