Od jakiegoś czasu w przeglądarce Internet Explorer 8 w pasku adresu (patrz dołączony screen - oznaczony 1) nie mogę otworzyć kontekstowego menu rozwijanego. Wcześniej było to możliwe. Zauważam, że adres główny czyli google jest tam w trybie bezpiecznym - https co jest prawdopodobnie związane z wprowadzoną niedawno przez Google nową polityką prywatności, wcześniej był to tryb bez tej literki s.
Natomiast w pasku google toolbar (w screenie jest to cyfra 2) menu rozwijane wysuwa się, ale brakuje tam będącej wcześniej belki przesuwającej i strzałek rozszerzających menu co w znaczący sposób usprawniało wyszukiwanie w przeglądarce. Czy i w jaki sposób mogę przywrócić tam tę belkę i strzałki rozszerzające menu ?
Wiem, że to jest może taka tylko kosmetyka, ale w praktyce rzecz ważna co potwierdzam prosząc o radę z dwóch powodów: po pierwsze - nie udało mi się znaleźć żadnego info o tym, po drugie jak już wspomniałem to bardzo ułatwiało pracę z przeglądarką (Internet Explorer oczywiście).
I tu jest ten screen: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Problem z paskami w przeglądarce
- XMan
Sprawdź na IE czy masz tak zaznaczone w Widok --> Paski narzędzi:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Może powodować problem, odinstaluj, użyj CCleanera i sprawdź bez niego...
google toolbar
Może powodować problem, odinstaluj, użyj CCleanera i sprawdź bez niego...
- manitu
Tak w paskach narzędzi mam takie ustawienia jak pokazałeś.
Co do paska narzędziowego google - powiedziałeś, że może powodować problem ale jaki ? Bo u mnie to jest nie tyle problem co po prostu brak tego paska z boku menu i strzałek rozszerzających menu. Ale mogę oczywiście odinstalować tylko powiedz czy to rozwiąże ten jak to zwał tak zwał "problem" ?
CCleanera mogę użyć, ale on ma wiele opcji - które w tym przypadku powinienem zaznaczyć ?
A co z paskiem adresu - czy to menu rozwijane automatycznie też się wraz z tym toolbarem google że tak powiem przywróci ?
Zwracam uwagę, że u mnie nie zawsze tak było natomiast mam sugestię, że w Google sporo się ostatnio pozmieniało więc może...?
Co do paska narzędziowego google - powiedziałeś, że może powodować problem ale jaki ? Bo u mnie to jest nie tyle problem co po prostu brak tego paska z boku menu i strzałek rozszerzających menu. Ale mogę oczywiście odinstalować tylko powiedz czy to rozwiąże ten jak to zwał tak zwał "problem" ?
CCleanera mogę użyć, ale on ma wiele opcji - które w tym przypadku powinienem zaznaczyć ?
A co z paskiem adresu - czy to menu rozwijane automatycznie też się wraz z tym toolbarem google że tak powiem przywróci ?
Zwracam uwagę, że u mnie nie zawsze tak było natomiast mam sugestię, że w Google sporo się ostatnio pozmieniało więc może...?
- XMan
Możesz sprawdzić odinstalowanie Google Toolbar, w niczym to nie wadzi ponieważ jeżeli będziesz chciał
to w każdej chwili możesz zainstalować ponownie
to w każdej chwili możesz zainstalować ponownie

- manitu
Odinstalowałem pasek Google Toolbar, użyłem CCleanera sprawdziłem jak jest - nic się nie zmieniło adresów nie ma. I tutaj od razu pytam jak mogę dodać na nowo te adresy - czy po prostu je wpisać w ten pasek, bo tak też czynię ale po wejściu na adres danej strony i cofnięciu z powrotem adres w pasku znika, poza tym jak wpiszę http:// to odsyła mnie do strony prawidłowo, gdy zaś https:// to wyświetla brak połączenia ze stroną. Tak myślę czy to nie jest kwestia niedawno wprowadzonego połączenia szyfrowanego przez Google.
Ja w Opcje internetowe -> Zabezpieczenia ->Poziom niestandardowy -> w polu Ustawienia -> Wyświetl zawartość mieszaną zmieniłem z Monituj na Włącz bo mi za każdym razem po wejściu w przeglądarkę wyświetlało okienko - "czy chcesz wyświetlać tylko zawartość dostarczoną w bezpieczny sposób". Czy powinienem to jednak zmienić czy niekoniecznie ?
Ponownie zainstalowałem Google Toolbar - żadnych zmian, wszystko po staremu.
Ale spostrzegłem coś chyba istotnego, mianowicie czy nie jest tak, że w CCleanerze w zakładce Cleaner -> Windows -> Internet Explorer zaznaczenie opcji Ostatnio wpisywane adresy a tak miałem zaptaszone nie kasuje tych adresów, jeżeli tak to raz jeszcze pytam jak ponownie dodać tam te adresy ?
Oraz co z tą belką boczną i strzałkami rozszerzającymi w pasku Google Toolbar- nie sprawdzałem tego z uwagi na to, że to na razie nie jest możliwe - za mało haseł w pasku ? Czy jest jakiś sposób aby dodać tam te będące tam kiedyś elementy ?
Ja w Opcje internetowe -> Zabezpieczenia ->Poziom niestandardowy -> w polu Ustawienia -> Wyświetl zawartość mieszaną zmieniłem z Monituj na Włącz bo mi za każdym razem po wejściu w przeglądarkę wyświetlało okienko - "czy chcesz wyświetlać tylko zawartość dostarczoną w bezpieczny sposób". Czy powinienem to jednak zmienić czy niekoniecznie ?
Ponownie zainstalowałem Google Toolbar - żadnych zmian, wszystko po staremu.
Ale spostrzegłem coś chyba istotnego, mianowicie czy nie jest tak, że w CCleanerze w zakładce Cleaner -> Windows -> Internet Explorer zaznaczenie opcji Ostatnio wpisywane adresy a tak miałem zaptaszone nie kasuje tych adresów, jeżeli tak to raz jeszcze pytam jak ponownie dodać tam te adresy ?
Oraz co z tą belką boczną i strzałkami rozszerzającymi w pasku Google Toolbar- nie sprawdzałem tego z uwagi na to, że to na razie nie jest możliwe - za mało haseł w pasku ? Czy jest jakiś sposób aby dodać tam te będące tam kiedyś elementy ?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 22:02 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.
- XMan
Sprawdzałeś Przywracanie domyślnych ustawień programu Internet Explorer 8 ?
Uwaga: wcześniej zapisz ulubione strony, zakładki itp. itd.
Uwaga: wcześniej zapisz ulubione strony, zakładki itp. itd.
- manitu
No tak ale po pierwsze co by to miało u mnie dać ?- czy przywrócenie tych wszystkich adresów w pasku i również tych strzałek w toolbarze google ?, ja już z uwagi na dłuższy czas jaki upłynął nie pamiętam kiedy i który adres był tam wpisany.
Po drugie rzeczywiście obawiam się jako, że jest to dość radykalne rozwiązanie, czy nie pousuwa mi to różnych ustawień typu hasła, zakładki, konta, pobrane dodatki.
Ale jak to zrobić, jest tych elementów na tyle dużo, że łatwo tutaj może coś umknąć.
Jest to sposób, który nie pozostawia śladów po mojej personalizacji przeglądarki i wraca do ustawień domyślnych a więc przyznam, że nie wiem co począć. A może jest jakiś inny na to sposób ?
Poza tym myślę, że niezależnie od tego czy to iż zaznaczyłem tę opcję w CCleanerze i załóżmy, że te adresy zostały wyczyszczone i to rzekomo jest przyczyną, to przecież po wpisaniu tam nowych adresów powinny się one tam zachować a tak niestety się nie dzieje co by rzucało zupełnie nowe światło na ten problem. Ktoś może wie dlaczego tak się dzieje ?
Po drugie rzeczywiście obawiam się jako, że jest to dość radykalne rozwiązanie, czy nie pousuwa mi to różnych ustawień typu hasła, zakładki, konta, pobrane dodatki.
wcześniej zapisz ulubione strony, zakładki itp.
Ale jak to zrobić, jest tych elementów na tyle dużo, że łatwo tutaj może coś umknąć.
Jest to sposób, który nie pozostawia śladów po mojej personalizacji przeglądarki i wraca do ustawień domyślnych a więc przyznam, że nie wiem co począć. A może jest jakiś inny na to sposób ?
Poza tym myślę, że niezależnie od tego czy to iż zaznaczyłem tę opcję w CCleanerze i załóżmy, że te adresy zostały wyczyszczone i to rzekomo jest przyczyną, to przecież po wpisaniu tam nowych adresów powinny się one tam zachować a tak niestety się nie dzieje co by rzucało zupełnie nowe światło na ten problem. Ktoś może wie dlaczego tak się dzieje ?
-
- Reklama