problem z PC podczas uruchamiania

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
MrSomebody

Użytkownik

Post15 mar 2012, 20:00

Witam
Chciałbym dowiedzieć się jaka usterka odpowiada za problem z moim komputerem. Otóż, włączam mój komputer. Wciskam przycisk startu. Monitor nie reaguje. Po chwili słychać charakterystyczne piknięcie. Jest wyraźnie dłuższe niż zwykle. Monitor nadal nie reaguje. Komputer niby dalej się włacza, słychać dźwięk uruchomienia systemu lecz nadal monitor jest czarny. Wciskam reset. Chwilę muszę poczekać zanim komputer zareaguje. Wkońcu sie resetuje. Monitor już normalnie się włacza i wszystko jest ok. Mam tak za każdym razem gdy wyłącze PC. Co może być przyczyna? Ile może wynosić naprawa?

Procesor: Intel Core 2 Duo 2x 2.20GHz
Karta graficzna: NVidia GeForce 8600GT 256MB
Płyta głowna: nieznane (everest nie pokazuje a ja nie pamietam bo juz kilka lat mam ten komputer...)

W razie potrzeby podam reszte informacji na temat sprzętu.
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post15 mar 2012, 20:10

Sprawdź podłączenie monitora do karty graficznej.
Wyjmij kartę graficzną ze slotu, przedmuchaj splot i włóż ją z powrotem. Nie zapomnij podłączyć wtyczki dodatkowego zasilania do karty, jeżeli karta takiego wymaga.
Przy okazji zrób to samo z kościami pamięci RAM.

Jeżeli posiadasz kilka kości pamięci RAM, to sprawdź działanie komputera na każdej z nich osobno.

• Reklama

Wróć do „Problemy”