Problem z pendrive Kingston DT R500 USB. Zniknęła partycja.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Martini

Użytkownik

Post05 paź 2014, 07:10

Witam,

Mam problem z Kingston DT R500 USB Device 32GB. Podczas kopiowania plików z pena na kompa wyświetlił się komunikat, że nie można dalej kopiować, bo pliki źródłowe nie istnieją, przy czym część została skopiowana. Załamałem się, jak zobaczyłem, że nie można wejść w ogóle na partycję. Po próbie otwarcia mam: "Włóż dysk do stacji dysków...". To wygląda tak jakby zniknęła partycja. Najważniejszy priorytet, to odzyskanie wszystkich plików. Jestem po przeczytaniu poradnika: http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-d ... h-a249.htm. TestDisk w ogóle nie wykrywa pena, więc nie mogę zrobić kopii 1:1. Pod Windowsem jest widoczny, ale można go tylko formatować. DiskPart go widzi jako dysk, z informacją Size 0B Free 0B. Nie próbowałem go formatować jeszcze żadnym narzędziem, aby nie zepsuć danych, które tam są. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2014, 14:14 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięcie koloru czerwonego

marcin82

Post05 paź 2014, 08:58

Jak TestDisk go nie wykrywa to chyba niestety jest "po jakbłkach" ...

Masz możliwość uruchomienia jakiejkolwiek normalnej dystrybucji linuksa typu livecd i sprawdzenia jak wykrywany jest pendrive?

Martini

Użytkownik

Post05 paź 2014, 22:58

No to jest słabo. Linuxa nie odpalałem, bo chyba nie ma już większego sensu. Próba formatowania pod Windowsem kończy się już w momencie kliknięcia format, aby wyświetliła się dopiero ramka z opcjami do formatowania i na dzień dobry komunikat: "W stacji dysków M: nie ma dysku. Włóż dysk i ponów próbę". W programie Paragon Rescue Kit 14 Free Edition (bootowalny) widzi tylko dysk HDD, a USB wcale nie wykrywa. Program DMDE widzi pena, ale krzyczy, że WinError 21 i że urządzenie nie jest gotowe. Oprócz DiskPart pendrive jest jeszcze wykrywany przez program 001Micron USB Drive Recovery, ale jakakolwiek próba zgrania, zeskanowania kończy się fiaskiem, bo sypią się komunikaty, że brak partycji, brak możliwości odzyskania partycji, numer sektora startowego 0, numer sektora końcowego 0. Próba ustawienia ręcznie sektorów kończy się zrównaniem wprowadzonej liczby do 0 a później komunikat, że sekrot startowy i końcowy nie mogą być równe 0 lub takie same. Kompletnie nie wiem co się stało, elektronika w penie działa bo programy wiedzą jakie urządzenie sieci, ale co z danymi... ? Słowem piździet...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 paź 2014, 23:17

Zobaczmy czy w ogóle żyje. Sprawdź czy wykrywa go program ChipGenius.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Martini

Użytkownik

Post06 paź 2014, 20:41

ChipGenius Pokazuje coś takiego. Czyli "jakoś" żyje...

Kod: Zaznacz cały

Description: [M:]Urządzenie pamięci masowej USB(Kingston DT R500)
Device Type:        Mass Storage Device

Protocal Version: USB 2.00
Current Speed: High Speed
Max Current: 300mA

USB Device ID: VID = 0951 PID = 1654
Serial Number: 0018F3D974B4BB60E17600AD

Device Vendor: Kingston
Device Name: DT R500
Device Revision: 0100

Manufacturer: Kingston
Product Model: DT R500
Product Revision: PMAP

Controller Vendor: Phison
Controller Part-Number: PS2251-38(PS2238) - F/W 02.06.10 [2011-01-27]
Flash ID code:      8988244B - Intel JS29F64G08AAME1 [MLC-8K]

Tools on web:       http://dl.mydigit.net/special/up/phison.html

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 paź 2014, 22:45

Jest soft ale tylko do zerowania, czyli usuwa całkowicie dane, jest nim Phison Low Level Formatter
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”