problem z pendriwem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
JK12

Użytkownik

problem z pendriwem

Post31 mar 2015, 23:03

Mam wielki problem z moim pendrive - nic nie mogę odczytać ani zapisać na nim po nieumyślnym pozostawieniu pena w gnieździe po wyłączeniu laptopa. Później chciałem uruchomić laptopa i nie chciał się uruchomić - zaważyłem że w gnieździe tkwi pen - wyłączyłem laptopa, wyciągnąłem pen i ponownie uruchomiłem laptopa. Niestety pendrive odmówił współpracy. Dane pendrive:
PNY USB 2.0 32 GB; VID=154B; FID=005B;
Device SN: AC96HDD0500000036;
Device version: 1100;
Device vendor: PNY;
Device model: USB 2.0 FD;
Protokol: USB 2.0;
Max power: 500mA
Partition type: FAT32 Device active: OK
Aligment state: 19104KB, Have been Aligment
Controler: SNI
Controler model: SM3257EMAA
Flash Vendor: Toshiba Type: TLC
Flash ID: 98DE9892 (Open Network for more information)
Firmware: ISP 12013-AA-
Tyle udało mi się odczytać. W pendrive mam ok. 14GB zapisu (instrukcje, katalogi, schematy, zdjęcia, poradniki, i inne) które są dla mnie bardzo ważne.
Proszę pomóżcie mi naprawić ten pendrive, lub chociaż odzyskać dane z niego.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

problem z pendriwem

Post01 kwie 2015, 22:38

lub chociaż odzyskać dane z niego

No to właśnie będzie najgorsze. Być może testdisk dałby radę.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

JK12

Użytkownik

problem z pendriwem

Post03 kwie 2015, 16:30

W pierwszym etapie - po wystąpieniu usterki- część plików się otworzyła; po ponownym uruchomieniu jeszcze mniej plików się otworzyło i żadnego nie mogłem skopiować; po trzeciej próbie już żaden nie chciał się otworzyć. Próbowałem przeskanować go Kasperskym, ale Kaspersky nie chciał go skanować.
Gdy uruchamiam z "mojego komputera" to za pierwszy razem widzi go jako dysk F i mogę we właściwościach zobaczyć/odczytać pojemność dysku i ilość wolnego miejsca; natomiast po otwarciu i zobaczeniu zawartości (której nie mogę otworzyć) i zamknięciu, dysk staje się niewidoczny.
Ściągnąłem testdisk i pokazał mi pojedyncze pliki o jakiejś pojemności, natomiast foldery wykazywał o pojemności 0.
Skanowałem programem Victoria do przodu, do tyłu, do punktów zatrzymań, i za każdym razem na końcu pokazywał się komunikat *****Scan results: no warnings, no errors*****; a mimo to żadnego pliku nie mogę otworzyć, ani żadne operacji wykonać.
Zaznaczam, że nie jestem informatykiem, umiem natomiast posługiwać się programami biurowymi.
Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

problem z pendriwem

Post03 kwie 2015, 17:35

Sprawdzałeś/czytałeś ten poradnik:
http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-d ... h-a249.htm

Widzę że chyba posiadasz system Windows XP ?
Jaki masz Service Pack ?
Zainstalowane wszystkie aktualizacje ?
Zainstalowany ponownie Chipset podczas podłączenia pendrive ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

JK12

Użytkownik

problem z pendriwem

Post06 kwie 2015, 15:08

Tak, mam system Windows XP Media Center Edition. Mam też zainstalowane wszystkie aktualizacje (mam również zainstalowany Service Pack 3, i wszystkie inne które wchodzą w skład systematycznych aktualizacji).
Czytałem też artykuł podany w linku.
Podam też pewien szczegół związany z Kasperskym - otóż przy którymś skanowaniu wyrzucił mi jakiś błąd w systemie i zalecił kliknięcie "napraw"; a ja nieopatrznie zaufałem i kliknąłem. Efekt tego jest taki że od tej pory przy każdorazowym wgrywaniu jakiegokolwiek programu/filmu z płyty czy innego nośnika wyskakuje mi folder otwarty z całą zawartością (muszę szukać w tym folderze elementów startowych żeby załadować i prawidłowo żeby mi się otworzyła dana aplikacja).
Ale to inny problem, bo przez rok od tego zdarzenia korzystałem z pendrive tego który uległ awarii, jak i innych (kart pamięci telefonów komórkowych i aparatów fotograficznych).
Pozostałe nośniki pamięci w dalszym ciągu mogę używać, jedynie tego jednego który się zbiesił nie jestem w stanie używać (podejrzewam że przyczyną jest właśnie to że tkwił w złączu USB podczas uruchamiania laptopa /po raz pierwszy tkwił w złączy z tyłu - kopiowałem niektóre pliki do innego pendrive znajdującego się w złączu bocznym a którego wyjąłem po zakończeniu pracy laptopa, a o tym z tyłu zapomniałem/).
Spróbuje jeszcze raz postąpić według instrukcji zamieszczone w podanym przez kolegę linku.
Pozdrawiam
Życzę również wesołych i zdrowych Świąt Wielkanocnych !

• Reklama

Wróć do „Problemy”