Odbiornik ten miał uszkodzony przewód przy wtyczce i przerywał połączenie przy próbie instalacji. Wtyczkę naprawiłem i z powodzeniem mogę go zainstalować na innym laptopie z systemem win 7. Jednak nadal nie mogę zainstalować go poprawnie na laptopie z którym ma działać, czyli ten z win 8.1. Sterowniki pobrane ze strony producenta. Są z przeznaczeniem dla win 8 także to raczej nie ich wina.
Myślę sobie, że przez ten uszkodzony przewód i nieudane próby instalacji mogły porobić się problemy w systemie.
Generalnie odbiornik wykrywa. W menedżerze urządzeń odbiornik jest przypisany do portów (COM i LPT), ma swoją nazwę Prolific coś tam, także chyba jest rozpoznane. Jednak jest ciągle z symbolem wykrzyknika i w oknie "Stan urządzenia" jest napisane, że nie można uruchomić tego urządzenia (kod 10) Określono nie istniejące urządzenie.
Próbowałem usuwać to urządzenie w menedżerze, usuwać też główny koncentrator USB, próbowałem czyścić rejestr jakimś programem. Nic nie pomogło. Skończyły mi się pomysły i potrzebuję pomocy. Co można zrobić żeby wyczyścić to co się mogło narobić przy przerwanych próbach instalacji wcześniej. Oczywiście wolałbym nie przeczytać odpowiedzi o reinstalce