problem z portami USB

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
jogaSensei

Użytkownik

problem z portami USB

Post28 gru 2016, 19:57

Witam, posiadam płytę główną ASRock Z68 Pro3 Gen3 i system operacyjny win 7 x64, od początku pracy na tym zestawie miałem lekkie problemy z portami USB, jednak ostatnio coś zaczyna się kiełbasić już na całego. Aktualnie pod usb mam podłączone: mysz, klawisze, kamerka, karta dźwiękowa i router. Zostawia mi to 2 wolne porty usb czarne i 2 niebieskie (pod niebieskie aktualnie nic nie jest podłączone). Problem zaczyna się kiedy chcę podłączyć dowolnego pendrivea pod którykolwiek z portów. wtedy albo nie widzi podłączanego pendrivea albo wywala mi inny podłączony sprzęt (najczęściej router)
próbowałem:
-wyłączyć wszystko z portów usb i poodinstalowywać urządzenia w menagerze urządzeń - > kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej. Nie pomogło.
-szukać sterowników do płyty głównej, ale z racji tego, że nie znalazłem nic konkretnego tylko masę różnych plików to ściągnąłem tylko stery do usb 3.0 eltron jesli dobrze pamiętam. Zainstalowałem i przestało mi widzieć klawiaturę ;]
poza tym menager urządzeń wyrzuca wykrzyknik przy "inne urządzenia -> kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej (usb).

Dodatkowo puszczałem skan malwarebytes anti malware i trojan removerem. Oba programy nic nie znalazły.

Z góry dzięki za wszelkie porady. pozdrawiam

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

problem z portami USB

Post28 gru 2016, 20:10

Instalujesz chipset:
ftp://europe.asrock.com/Drivers/Intel/INF/INF_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP(9.2.0.1021).zip
i sprawdzasz czy to znikło:
jogaSensei pisze:poza tym menager urządzeń wyrzuca wykrzyknik przy "inne urządzenia -> kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej (usb).

jeśli nie to podaj tego identyfikator, wchodzisz we właściwości, zakładka szczegóły i tam z listy wybierasz identyfikator sprzętu

jogaSensei

Użytkownik

problem z portami USB

Post28 gru 2016, 20:23

Niestety nie znikło (swoją drogą przy instalacji niby wyskoczył komunikat, że zainstalowano pomyślnie, ale sama instalacja nie trwała nawet sekundy)
identyfikatory:
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&SUBSYS_70231849&REV_01
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&SUBSYS_70231849
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&CC_0C0330
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&CC_0C03

EDIT: nie wiem czy to istotne, ale na wszelki wypadek dodam, że ostatnio zmieniałem zasilacz i kartę graficzną i po tej zmianie kiedy system jest w stanie uśpienia, to co prawda mogę go wybudzić kliknięciem myszy, ale sama mysz potem już nie działa, muszę ja odłączyć i podłączyć do portu.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

problem z portami USB

Post28 gru 2016, 21:42

Identyfikator który podałeś to to eltron usb:
ftp://europe.asrock.com/Drivers/All/USB/USB3_Etron_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP(v0.104).zip

jogaSensei pisze:nie wiem czy to istotne, ale na wszelki wypadek dodam, że ostatnio zmieniałem zasilacz i kartę graficzną i po tej zmianie kiedy system jest w stanie uśpienia, to co prawda mogę go wybudzić kliknięciem myszy, ale sama mysz potem już nie działa, muszę ja odłączyć i podłączyć do portu.

Możesz sprawdzić coś takiego: Start panel sterowania, opcje zasilania, zmień ustawienia planu (przy tym który jest wybrany), zmień zaawansowane ustawienia tam masz ustawienia usb, ustawienie wstrzymywania selektywnego usb, zmień na wyłączone daj ok i sprawdź czy może coś to dało.

jogaSensei

Użytkownik

problem z portami USB

Post28 gru 2016, 21:52

dziwne, bo to są te same sterowniki które zainstalowałem i wywaliło mi po nich klawiaturę, ale teraz jeszcze raz z Twojego linku je zainstalowałem i nie ma już konfliktu.
Co nie zmienia tego, że dalej jak podłączę dowolnego pendrivea to nie dość, że nie mogę sprawdzić jego zawartości to jeszcze wywala mi połączenie z siecią i internet. Pomaga dopiero rr kompa.

A co do wstrzymywania selektywnego usb, miałem już ustawione na "wyłączone", niestety nie pomaga, ale dzięki

• Reklama

Wróć do „Problemy”