Witam, posiadam płytę główną ASRock Z68 Pro3 Gen3 i system operacyjny win 7 x64, od początku pracy na tym zestawie miałem lekkie problemy z portami USB, jednak ostatnio coś zaczyna się kiełbasić już na całego. Aktualnie pod usb mam podłączone: mysz, klawisze, kamerka, karta dźwiękowa i router. Zostawia mi to 2 wolne porty usb czarne i 2 niebieskie (pod niebieskie aktualnie nic nie jest podłączone). Problem zaczyna się kiedy chcę podłączyć dowolnego pendrivea pod którykolwiek z portów. wtedy albo nie widzi podłączanego pendrivea albo wywala mi inny podłączony sprzęt (najczęściej router)
próbowałem:
-wyłączyć wszystko z portów usb i poodinstalowywać urządzenia w menagerze urządzeń - > kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej. Nie pomogło.
-szukać sterowników do płyty głównej, ale z racji tego, że nie znalazłem nic konkretnego tylko masę różnych plików to ściągnąłem tylko stery do usb 3.0 eltron jesli dobrze pamiętam. Zainstalowałem i przestało mi widzieć klawiaturę ;]
poza tym menager urządzeń wyrzuca wykrzyknik przy "inne urządzenia -> kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej (usb).
Dodatkowo puszczałem skan malwarebytes anti malware i trojan removerem. Oba programy nic nie znalazły.
Z góry dzięki za wszelkie porady. pozdrawiam
problem z portami USB
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
problem z portami USB
Instalujesz chipset:
ftp://europe.asrock.com/Drivers/Intel/INF/INF_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP(9.2.0.1021).zip
i sprawdzasz czy to znikło:
jeśli nie to podaj tego identyfikator, wchodzisz we właściwości, zakładka szczegóły i tam z listy wybierasz identyfikator sprzętu
ftp://europe.asrock.com/Drivers/Intel/INF/INF_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP(9.2.0.1021).zip
i sprawdzasz czy to znikło:
jogaSensei pisze:poza tym menager urządzeń wyrzuca wykrzyknik przy "inne urządzenia -> kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej (usb).
jeśli nie to podaj tego identyfikator, wchodzisz we właściwości, zakładka szczegóły i tam z listy wybierasz identyfikator sprzętu
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
problem z portami USB
Niestety nie znikło (swoją drogą przy instalacji niby wyskoczył komunikat, że zainstalowano pomyślnie, ale sama instalacja nie trwała nawet sekundy)
identyfikatory:
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&SUBSYS_70231849&REV_01
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&SUBSYS_70231849
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&CC_0C0330
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&CC_0C03
EDIT: nie wiem czy to istotne, ale na wszelki wypadek dodam, że ostatnio zmieniałem zasilacz i kartę graficzną i po tej zmianie kiedy system jest w stanie uśpienia, to co prawda mogę go wybudzić kliknięciem myszy, ale sama mysz potem już nie działa, muszę ja odłączyć i podłączyć do portu.
identyfikatory:
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&SUBSYS_70231849&REV_01
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&SUBSYS_70231849
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&CC_0C0330
PCI\VEN_1B6F&DEV_7023&CC_0C03
EDIT: nie wiem czy to istotne, ale na wszelki wypadek dodam, że ostatnio zmieniałem zasilacz i kartę graficzną i po tej zmianie kiedy system jest w stanie uśpienia, to co prawda mogę go wybudzić kliknięciem myszy, ale sama mysz potem już nie działa, muszę ja odłączyć i podłączyć do portu.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
problem z portami USB
Identyfikator który podałeś to to eltron usb:
ftp://europe.asrock.com/Drivers/All/USB/USB3_Etron_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP(v0.104).zip
Możesz sprawdzić coś takiego: Start panel sterowania, opcje zasilania, zmień ustawienia planu (przy tym który jest wybrany), zmień zaawansowane ustawienia tam masz ustawienia usb, ustawienie wstrzymywania selektywnego usb, zmień na wyłączone daj ok i sprawdź czy może coś to dało.
ftp://europe.asrock.com/Drivers/All/USB/USB3_Etron_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP(v0.104).zip
jogaSensei pisze:nie wiem czy to istotne, ale na wszelki wypadek dodam, że ostatnio zmieniałem zasilacz i kartę graficzną i po tej zmianie kiedy system jest w stanie uśpienia, to co prawda mogę go wybudzić kliknięciem myszy, ale sama mysz potem już nie działa, muszę ja odłączyć i podłączyć do portu.
Możesz sprawdzić coś takiego: Start panel sterowania, opcje zasilania, zmień ustawienia planu (przy tym który jest wybrany), zmień zaawansowane ustawienia tam masz ustawienia usb, ustawienie wstrzymywania selektywnego usb, zmień na wyłączone daj ok i sprawdź czy może coś to dało.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
problem z portami USB
dziwne, bo to są te same sterowniki które zainstalowałem i wywaliło mi po nich klawiaturę, ale teraz jeszcze raz z Twojego linku je zainstalowałem i nie ma już konfliktu.
Co nie zmienia tego, że dalej jak podłączę dowolnego pendrivea to nie dość, że nie mogę sprawdzić jego zawartości to jeszcze wywala mi połączenie z siecią i internet. Pomaga dopiero rr kompa.
A co do wstrzymywania selektywnego usb, miałem już ustawione na "wyłączone", niestety nie pomaga, ale dzięki
Co nie zmienia tego, że dalej jak podłączę dowolnego pendrivea to nie dość, że nie mogę sprawdzić jego zawartości to jeszcze wywala mi połączenie z siecią i internet. Pomaga dopiero rr kompa.
A co do wstrzymywania selektywnego usb, miałem już ustawione na "wyłączone", niestety nie pomaga, ale dzięki
-
- Reklama