Problem z Routerem- BRAK INTERNETU

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
qwerty11

Użytkownik

Post19 kwie 2012, 10:13

Witam gdy podłącze modem do komputera internet śmiga pięknie ale gdy podłącze Router to wykrywa go ale nie ma internetu i proszę was o pomoc co to może być

Router - PENTAGRAM Cerberus Wi-Fi 802.11n Broadband Router

kombinowałem kombinowałem i podłączyłem Modem do komputera i router internet mam na komputerze wykrywa sieć ale nie ma internetu teraz to jest moj problem :)

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post19 kwie 2012, 10:24

jaki masz internet? z kablówki, adsl ?
jak konfigurujesz router?

poczytaj poradnik o konfigurowaniu: http://www.hotfix.pl/konfiguracja-i-zab ... eu-a84.htm

qwerty11

Użytkownik

Post19 kwie 2012, 10:39

internet mam z kablówki . Routera nie moge skonfigurować ponieważ gdy wkładam płytę daje DALEJ i przy połączeniu z routerem wyskakuje mi błąd połączenia czyli nie moge się połączyć z routerem?

Wpisuję ip w przeglądarke 192.168.1.1 i nic ;/

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 kwie 2012, 12:40

qwerty11, wejdź w:
Panel sterowania -> Połączenia sieciowe -> Połączenie lokalne -> zakładka Ogólne -> Właściwości -> zaznacz Protokół internetowy TCP/IP -> przycisk Właściwości -> zakładka Ogólne -> zaznacz Uzyskaj adres IP automatycznie oraz Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie -> przycisk Ok

Teraz odłącz od zasilania router i zresetuj go wciskając na pięć sekund przycisk Reset znajdujący się z tyłu koło anteny i przycisku WPS. Podłącz router.

qwerty11 pisze:Wpisuję ip w przeglądarke 192.168.1.1

Teraz dopiero wpisz: 192.168.0.1
Username: admin
Password: admin

Skonfiguruj router według kreatora.

qwerty11

Użytkownik

Post19 kwie 2012, 13:27

robię wszystko tak jak powiedziałeś ale nie daje żadnego efektu dalej to samo " Błąd wczytywania strony"
;(\

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 kwie 2012, 15:13

Zresetowałeś router ? (przycisk Reset trzymaj wciśnięty minimum przez 10 sekund na routerze odłączonym od zasilania)
Zresetuj również modem poprzez odłączenie zasilania na około 30 sekund.

Próbowałeś wpisać 192.168.0.1 w innej przeglądarce ?

Wszystko masz dobrze połączone ?
Kabel Ethernet z sygnałem z modemu do routera do gniazda WAN i kabel Ethernet od routera do karty sieciowej komputera.

Obrazek

Podłącz wszystko jak należy i wejdź w:
Panel sterowania -> Połączenia sieciowe -> kliknij prawym przyciskiem myszki na Połączenie lokalne -> wybierz Napraw

Jeżeli to nie poskutkuje, to odłącz modem od routera i do komputera podłącz sam router.
Teraz wpisz: 192.168.0.1 w przeglądarce.
W tym przypadku modem podłączysz do routera w trakcie konfiguracji.

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post19 kwie 2012, 19:35

Też miałem podobny problem . Po podłączeniu routera był brak połączenia sieciowego . Poskutkował reset modemu kablówki przy podłączonym routerze . Następnie konfiguracja routera . Spróbuj może to pomoże .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

qwerty11

Użytkownik

Post19 kwie 2012, 21:35

zrobiłem tak jak powiedzieliscie zresetowałem router i modem i mam internet na routerze a na modemie nie mam i przedtem wyskoczylo mi cos o jakimś konflikcie ip ? hmm ? może należy zmienić ip żeby nie było takie samo ?

jestem teraz na notebooku tu mam internet przez wi fi a na komputerze ograniczenie lub brak łączności

mogę wejść na to ip 192.168.0.1 przez notebooka teraz nie wiem co robic

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 kwie 2012, 22:33

qwerty11 pisze:mogę wejść na to ip 192.168.0.1 przez notebooka teraz nie wiem co robic

Router połącz z laptopem poprzez kabel Ethernet.
Jesteś w menu routera ? Menu jest w języku polskim ?
Przejdź do kreatora konfiguracji (Setup Wizard).

Podaj konkretny model tego routera. Odczytasz go z naklejki na routerze.

qwerty11

Użytkownik

Post19 kwie 2012, 22:37

model . Pentagram Cerberus [P 6361] 802.11n

po co wchodzić w router jeżeli to coś z modemem teraz trzeba robić żeby na komputerze był internet chyba że się mylę

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 kwie 2012, 22:55

qwerty11 pisze:po co wchodzić w router jeżeli to coś z modemem

Jak to po co ? Router trzeba skonfigurować pod kątem rodzaju połączenia z Internetem.

Dostałeś od dostawcy internetu jakieś dane: IP, maskę podsieci, bramę ?

Połącz router z laptopem poprzez kabel.
Wybierz z listy po lewej Setup Wizard -> przycisk Auto Detect

qwerty11

Użytkownik

Post20 kwie 2012, 11:36

zrobiłem tak jak napisałeś wyżej ale nie dało żadnego efektu dalej nie mam internetu na komputerze a na laptopie mam przez router :(

Cigle mi wyskakuje " istnieje konflikt adresów ip z innym systemem w sieci " może to jest rozwiązanie ?

-- 20 kwi 2012, 10:36 --

qwerty11 pisze:zrobiłem tak jak napisałeś wyżej ale nie dało żadnego efektu dalej nie mam internetu na komputerze a na laptopie mam przez router :(

Cigle mi wyskakuje " istnieje konflikt adresów ip z innym systemem w sieci " może to jest rozwiązanie ?

połączyłem się z routerem ale na koncu instalacji wyskakuje mi ip 0.0.0.0 maska też tak samo no i niestety nie wiem co robić ;/

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 kwie 2012, 13:08

Jeżeli na laptopie Internet działa bez problemu przez router podłączony kablem Ethernet, a w ten sam sposób nie działa na komputerze PC, to problem leży po stronie komputera, a nie routera czy modemu.
Odinstaluj kartę sieciową w komputerze PC poprzez Menadżer Urządzeń.
Zainstaluj sterownik do karty sieciowej ponownie.

Teraz sprawdź:
Panel sterowania -> Połączenia sieciowe -> Połączenie lokalne -> zakładka Ogólne -> Właściwości -> zaznacz Protokół internetowy TCP/IP -> przycisk Właściwości -> zakładka Ogólne -> zaznacz Uzyskaj adres IP automatycznie oraz Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie -> przycisk Ok

Podłącz router i sprawdź.

• Reklama

Wróć do „Problemy”