ADSL Pirelli P.DG A4000
i problem wygląda tak, mam komputer stacjonarny, oraz laptopa a brat często siedzi na telefonie na internecie.
Do routera podłączyliśmy kabel z internetu i tutaj pojawia się pierwsze zdziwienie, bo kabel z internetu musiałam włożyć do do jednego z czterech portów Ethernet, ponieważ port obok (podpisany ADSL) jest zbyt mały aby włożyć do niego kabel z internetu. No więc tak jak wyżej napisałam internet włożony do jednego z czterech portów (w numerze 1) a kabel łączący router z kompem stacjonarnym do numeru2. I Internet na stacjonarnym normalnie śmiga.
Problem jest z laptopem i telefonem. Laptop jeszcze chwyci ten zasięg lecz baaaaardzo słabo (chyba że ejst blisko routera to spoko) a telefon to już w ogóle, nawet jeżeli jest obok routera to ma góra 1 kreskę... (na routerze u kolegi ma wszystkie).
Pytanie brzmi co można by zrobić aby sygnał tego routera był silniejszy ?
NIe znam się, ale może to być spowodowane tym, że po prostu do portu ADSL powinien być podpięty jakiś splitter i właśnie do niego podpięty internet z telefonem ? Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź.