Problem z routerem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
kaola

Użytkownik

Problem z routerem

Post21 kwie 2012, 16:35

Witam, tym razem mój problem polega na słabym sygnale routera. Otóż zakupiłam sobie na tablica.pl router Netii dokładna nazwa to:
ADSL Pirelli P.DG A4000

i problem wygląda tak, mam komputer stacjonarny, oraz laptopa a brat często siedzi na telefonie na internecie.
Do routera podłączyliśmy kabel z internetu i tutaj pojawia się pierwsze zdziwienie, bo kabel z internetu musiałam włożyć do do jednego z czterech portów Ethernet, ponieważ port obok (podpisany ADSL) jest zbyt mały aby włożyć do niego kabel z internetu. No więc tak jak wyżej napisałam internet włożony do jednego z czterech portów (w numerze 1) a kabel łączący router z kompem stacjonarnym do numeru2. I Internet na stacjonarnym normalnie śmiga.
Problem jest z laptopem i telefonem. Laptop jeszcze chwyci ten zasięg lecz baaaaardzo słabo (chyba że ejst blisko routera to spoko) a telefon to już w ogóle, nawet jeżeli jest obok routera to ma góra 1 kreskę... (na routerze u kolegi ma wszystkie).
Pytanie brzmi co można by zrobić aby sygnał tego routera był silniejszy ?
NIe znam się, ale może to być spowodowane tym, że po prostu do portu ADSL powinien być podpięty jakiś splitter i właśnie do niego podpięty internet z telefonem ? Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź. ;)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z routerem

Post21 kwie 2012, 17:25

kaola pisze:tutaj pojawia się pierwsze zdziwienie, bo kabel z internetu musiałam włożyć do do jednego z czterech portów Ethernet, ponieważ port obok (podpisany ADSL) jest zbyt mały aby włożyć do niego kabel z internetu.

To gniazdo modemu ADSL do podłączenia kabla telekomunikacyjnego (RJ11).

Pirelli A4000G, to router z modemem ADSL dla Internetu od operatorów telekomunikacyjnych, jak np. Telekomunikacja Polska czy Netia, tak więc zupełnie nie nada się dla Twojego łącza, a przynajmniej nie będzie działać tak jak powinien działać router, bo domyślam się, że posiadasz łącze z "kablówki" lub sieci DSL.
Potrzebujesz routera DSL z wejściem Ethernet RJ45.

marcinek1992

Użytkownik

Problem z routerem

Post21 kwie 2012, 17:30

no właśnie wydaje mi się że ten router jest nie odpowiedni.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z routerem

Post21 kwie 2012, 17:35

Kto jest dostawcą Twojego Internetu ?

• Reklama

Wróć do „Problemy”