problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez anka_147 » 18 sie 2010, 20:37

Mam taki problem. Używam programu Profesor Henry do nauki języków i gdy zmieniłam komputer na 10 calowy, obcięło mi pół ekranu, przez co nie jestem w stanie dodawać nowych słówek i edytować starych. W programie nie ma żadnej możliwości przewijania obrazu, przez co nie mogę kontynuować nauki. Rozdzielczość mam ustawiona na 1024 * 600, system Windows 7, Karta graficzna, Intel(R) Graphics Media Accelerator 3150. Mogę tylko zmniejszyć rozdzielczość na 800* 600.
Czy jest jakiś sposób żeby to zmienić i żeby ten program mógł normalnie funkcjonować? Bardzo mi na tym zależy.

7. Na forum używamy polskiej pisowni, uwzględniając stosowanie polskich znaków diakrytycznych (ą, ę, ć, ż, ź, ł, ę, ś, ó). Zdania powinny być wolne od błędów ortograficznych, zawierać odpowiednią formę stylistyczną i składniową, nie zapominając o znakach przestankowych.


Proszę o tym pamiętać i pisać poprawnie po Polsku
mint1991
Ostatnio edytowano 18 sie 2010, 21:15 przez mint1991, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Dodałem znaki diakrytyczne
anka_147

Użytkownik
 
Posty: 19
Dołączył(a): 10 cze 2010, 21:17
Kasa: 45.00

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez djkamil09061991 » 18 sie 2010, 20:45

mozesz spróbować zainstalować najnowszy sterownik do grafiki, nie wiem dokładnie jaką max rozdziałke ma ta karta ;P niech inni się wypowiedzą. Podaj jeszcze nazwę płyty głównej np. z programu everest
Avatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
 
Posty: 6698
Dołączył(a): 18 lut 2009, 12:54
Lokalizacja: Lubań
Blog: Zobacz Blog (6)
    Windows XPChrome
 

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez XMan » 18 sie 2010, 21:10

To zależy jaką masz wersję, który poziom oraz czy legal lub demo ale z tego co pisałaś i czytałem to pozostaje 800x600 :


Jedynie jeszcze :
możesz spróbować zainstalować najnowszy sterownik do grafiki

- lub starszy i ustawienie rozdzielczości np. na 1024x768.
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10385
Dołączył(a): 30 lis 2008, 01:40
Blog: Zobacz Blog (2)

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez anka_147 » 18 sie 2010, 21:45

Wersja 6.0 programu Slownicto 3,4. Komputer : Asus Eee 1005 P. A mozecie mi powiedziec jak nazywa sie ten sterownik do karty?

-- 18 sie 2010, 21:45 --

A i 800 * 600 Jeszcze gorzej ucina obraz.
anka_147

Użytkownik
 
Posty: 19
Dołączył(a): 10 cze 2010, 21:17
Kasa: 45.00

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez djkamil09061991 » 18 sie 2010, 21:48

łap sterownik do grafiki:
Avatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
 
Posty: 6698
Dołączył(a): 18 lut 2009, 12:54
Lokalizacja: Lubań
Blog: Zobacz Blog (6)
    Windows XPChrome
 

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez anka_147 » 18 sie 2010, 22:07

Dzieki, wszystko pieknie sie zainstalowalo ale pojawila sie tylko jedna rozdzielczosc ponizej 800 *600 :|
anka_147

Użytkownik
 
Posty: 19
Dołączył(a): 10 cze 2010, 21:17
Kasa: 45.00

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez rokko » 18 sie 2010, 22:37

Wymagania programu Profesor Henry:
- system operacyjny Windows 2000 PL, XP PL, Vista PL
- ok. 180 MB miejsca na dysku twardym
- CD-ROMx16
- pamięć operacyjna 256 Mb
- karta graficzna TrueColor 1024x768,
- karta dźwiękowa


Programy wydawnictwa Edgard muszą pracować w minimalnej rozdzielczości ekranu 800x600 (za wyjątkiem programów z serii "Mówisz i rozumiesz" i "Business English", które wymagają rozdzielczości 1024x768). Programy działają poprawnie tylko wtedy, gdy wielkość czcionki systemowej ustawiona jest na 96 dpi. W celu sprawdzenia ustawień, wystarczy na pulpicie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać: Właściwości -> zakładka Ustawienia -> Zaawansowane.


Źródło:

Więc gdybyś nawet ustawiła na max dostępną tzn. 1024 x 600 to i tak część detali ci obetnie (Minimalna deklarowana rozdzielczość obsługiwana przez ów program to 1024x768).
Poradniki informatyczne »» TechFormator.PL
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Avatar użytkownika
rokko

Administrator
 
Posty: 3887
Dołączył(a): 23 lis 2008, 23:14
Lokalizacja: Myszków
Blog: Zobacz Blog (6)
 

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez anka_147 » 18 sie 2010, 22:54

ok, wiec to znaczy ze nie da sie zrobic nic zebym korzystac z programu na tym komputerze?

-- 18 sie 2010, 22:54 --

albo ustawic tak zeby obcielo mi z gory, nie z dolu. Jest w ogole cos takiego mozliwe?
anka_147

Użytkownik
 
Posty: 19
Dołączył(a): 10 cze 2010, 21:17
Kasa: 45.00

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez rokko » 18 sie 2010, 22:59

Nie do końca, teoretycznie uruchomienie takiego programu w niższej rozdzielczości niż zalecana jest wykonalne poprzez emulator, w którym będzie istniała możliwość ustawienia wyższej rozdzielczości niż max deklarowana, wtedy to zostaną dodane scrollbary, przesuwając je będzie można obsługiwać program, lecz nie będzie to komfortowa obsługa. Taki efekt można uzyskać np. w VirtualBox z zainstalowanym pakietem Guests Additions. Niewykluczone że w innych emulatorach też jest to wykonalne.

Inną opcją jest dzielenie aplikacji na dwa wirtualne okna, do osiągnięcia przy zastosowaniu odpowiedniego oprogramowania. Komfort obsługi tak podzielonego programu straszny lecz co tu począć.
Poradniki informatyczne »» TechFormator.PL
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Avatar użytkownika
rokko

Administrator
 
Posty: 3887
Dołączył(a): 23 lis 2008, 23:14
Lokalizacja: Myszków
Blog: Zobacz Blog (6)
 

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez anka_147 » 18 sie 2010, 23:09

Ten netbook został zakupiony głównie do nauki właśnie na tym Profesorze, wiec bardzo mi zależy na tym żeby to działało, już nie biorąc pod uwagę komfortu. Ściągnęłam VirtualBox i za bardzo nie orientuje się co dalej.
Ostatnio edytowano 18 sie 2010, 23:20 przez mint1991, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Dodałem znaki diakrytyczne
anka_147

Użytkownik
 
Posty: 19
Dołączył(a): 10 cze 2010, 21:17
Kasa: 45.00

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez mint1991 » 18 sie 2010, 23:18

7. Na forum używamy polskiej pisowni, uwzględniając stosowanie polskich znaków diakrytycznych (ą, ę, ć, ż, ź, ł, ę, ś, ó). Zdania powinny być wolne od błędów ortograficznych, zawierać odpowiednią formę stylistyczną i składniową, nie zapominając o znakach przestankowych.


Proszę o tym pamiętać i pisać poprawnie po Polsku
mint1991
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D
Avatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
 
Posty: 753
Dołączył(a): 26 lis 2008, 23:37
    Windows XPFirefox
 

problem z rozdzielczoscia (przewijanie obrazu)

Postprzez rokko » 19 sie 2010, 22:11

Ściągnęłam VirtualBox i za bardzo nie orientuje się co dalej

Instrukcja virtualbox

Trzeba stworzyć maszynę wirtualną, zainstalować system operacyjny, później VirtualBox Guest Additions i na końcu wspomnianą aplikację, jednym słowem sporo zabawy Cię czeka.

Co do aplikacji z funkcją klonowania/rozdzielania, taki efekt kiedyś uzyskałem w Windows niestety nie pamiętam nazwy programu, musiałabyś sprawdzać wszelki dostępny soft oferujący takie funkcje pod Windows np. WinSplit Revolution, Dexpot, VirtuaWin etc.

-- 19 sie 2010, 22:11 --

Dzisiaj przypadkiem znalazłem programy które przydadzą się w tej sytuacji:
- Sdesk (przesuwanie okien w pionie i poziomie)
- GiMeSpace Free Edition (rozszerza Pulpit, nawigacja tylko w poziomie)
- 360desktop (narzędzie podobne do poprzedniego).

Dzięki tym narzędziom zwiększysz pole Pulpitu i swobodnie przesuniesz okno programu, w przypadku kierunku pionowego jedynie narzędzie Sdesk zda egzamin.

Są oczywiście płatne narzędzia do tego, te 3 są darmowe i w pełni funkcjonalne, wszystkie działają na Windows XP i Windows Vista (32 bit).
Poradniki informatyczne »» TechFormator.PL
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Avatar użytkownika
rokko

Administrator
 
Posty: 3887
Dołączył(a): 23 lis 2008, 23:14
Lokalizacja: Myszków
Blog: Zobacz Blog (6)
 



  • Reklama

Powrót do Problemy



 


  • Related topics
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 9 gości