Problem z rzekomą aktualizacją Comodo Firewall.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post08 mar 2014, 15:46

Więc tak, regularnie sprawdzam, czy mam aktualne programy, zwłaszcza przeglądarki internetowe i te do ochrony.

Wczoraj zajrzałam na DP, a później na Sofpedia i okazało się, że wydali rzekomą aktualizację do zapory Comodo.

Z poziomu programu, nie było żadnej aktualizacji.

Pobrałam dwa różne pliki, bo nie wiedzieć czemu różniły się rozmiarem, ten z Softpedia był większy.

W każdym razie, wpierw utworzyłam punkt przywracania systemu, tak na wszelki wypadek. Potem odpaliłam instalkę z Softpedia, na początku nieopatrznie, nie kliknęłam na: opcje instalacji i o mały włos nie zainstalowałam kilku zbędnych rzeczy, które oferuje ten instalator, ich instalację przyblokowałam moim HIPS- em. Jednak instalacja się nie powiodła, nie mogłam włączyć zapory i przywróciłam system.

Za drugim razem, kliknęłam na: opcje instalacji i odhaczyłam zbędne elementy. W każdym razie i tym razem, pod koniec instalacji, musiałam zrestartować system. Po ponownym uruchomieniu kompa wyskoczył błąd, że Comodo Security Agent, nie może się uruchomić. No i włączył się moduł do diagnostyki i naprawy, ale ona się nie powiodła. Znów przywróciłam system.

Powstał taki plik:

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/muysN/CisReport-v6.3.301686.2974-20140307-214319.zip

Jednak nie wiem, na czym polega problem... :mrgreen:

A tak z innej beczki, nie tylko Avira proponuje instalację zbędnych rzeczy, Comodo Firewall także to robi.

Jak ktoś jest nieostrożny, jak ja na początku, to nie wybierze: opcji instalacji i zainstaluje niepotrzebnie:
- Comodo GeekBuddy,
- PrivDog, którego ponoć bardzo trudno usunąć,
- oraz ich przeglądarkę Comodo Dragon, która dla niektórych może być zbędna.

Poza tym ten instalator proponuje zmianę strony startowej i wyszukiwarki na Yahoo (ono samo w sobie nie jest złe, ale ktoś z własnego wyboru powinien się na nie zdecydować), oraz zmianę DNS (to też nie powinno być narzucane).

Wracając do tematu, czy rzeczywiście mam zainstalować aktualizację Comodo Firewall, zwłaszcza że z poziomu programu nie jest wykrywana i jak to poprawnie zrobić? Jak rozwiązać problem z Comodo Security Agent?

Proszę o pomoc, zwłaszcza że później mogę mieć problem z rzeczywistą aktualizacją, tej bardzo dobrej zapory.

Aha, za drugim podejściem wyłączyłam mojego HIPS-a, oraz ochronę plików w mbam pro, ale to nic nie dało...
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
Seler

Użytkownik

Post09 mar 2014, 03:07

Czyli Comodo Security Agent nie działa po przywróceniu systemu?
Najbezpieczniej zapisz info w kalendarzu i czekaj aż aktualizacja pojawi się oficjalnie. Nie ma co ryzykować i się spieszyć. O ile nie jest to wieeelka aktualizacja do nowej wersji , to chyba Cię powiadomią z poziomu programu :)
,,Dum Spiro, Spero''
Dopóki oddycham, nie tracę nadziei

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post01 maja 2014, 00:14

Seler, Comodo Security Agent nie działa po próbie aktualizacji. Ta zapora w ogóle się nie uruchamia, nie widnieje też na liście zainstalowanych programów.

Na szczęście przywrócenie systemu wszystko naprawia. :)

Masz rację, o aktualizacji w końcu powiadomią z poziomu programu.

Jednak się boję, że z nią może być problem. :(

Nie będę czuć się bezpiecznie, używając zapory, której nie mogę zaktualizować...

Czy ktoś z Was miał podobny problem? :mrgreen:

-- 1 maja 2014, o 00:12 --

Jakiś czas po tym, jak miałam problem z rzekomą aktualizacją Comodo Firewall, ona automatycznie się zaktualizowała. Wpierw utworzyłam punkt przywracania systemu, ale wszystko się udało.

Czyli lepiej nie ściągać aktualizacji z DP, bo lepiej niech ta zapora sama się zaktualizuje, wówczas nie powinno być z nią żadnych problemów.

A tak z innej beczki, wczoraj się przekonałam że lepiej nie ściągać aktualizacji Aviry z DP, bo to jest plik exe, którego chyba nie można skonfigurować i uniknąć przez to instalacji niechcianych elementów, takich jak zbędny toolbar, rzekomo mający zwiększać bezpieczeństwo w czasie surfowania, a będący reklamą Ask. Lepiej aktualną instalkę ściągać z Softpedia, wybierając jej wersję offline.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

• Reklama

Wróć do „Problemy”