Problem z temperaturami

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
heros1303

Stały bywalec

Problem z temperaturami

Post09 cze 2012, 23:28

Witam. Otóż prawie tydzień temu zmieniłem pastę oraz cooler. Pasta Zalman STG-2 oraz cooler SilentiumPC HE923 Spartan. Przez pierwsze dni miałem dobre temperatury. Teraz po upływie nie wiem pięciu dni temp wzrasta. Tak jak miałem po godzinnej rozgrywce w World of Tanks ok 57 stopni max (core temp śledził temp) tak teraz co dzień ona wzrasta i dziś osiągnęła 70 stopni (HWmonitor <-- Użyłem tego programu bo myślałem, że core temp oszukuje). Jednak się myliłem i pokazują podobne temp. Ma ktoś pomysły?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z temperaturami

Post09 cze 2012, 23:51

Czy wyczyściłeś dokładnie procesor po starej paście ?
Po starej paście nie powinno być śladu na procesorze przed nałożeniem nowej.
Pastę termoprzewodzącą nałożyłeś w ilości optymalnej, przede wszystkim nie za dużo ?

Instrukcja nakładania pasty termoprzewodzącej na procesor => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wentylator był fabrycznie zamontowany na radiator czy Ty go zamontowałeś ?
Pytam, ponieważ wentylator powinien dmuchać w kierunku do radiatora. Upewnij się, że tak jest.

Sprawdź czy w ogóle wentylator pracuje poprawnie, szczególnie wtedy, gdy temperatura CPU wzrasta.

Sprawdź czy cooler zamontowany jest solidnie, czy nie ma luzów.

heros1303 pisze:Tak jak miałem po godzinnej rozgrywce w World of Tanks ok 57 stopni max (core temp śledził temp) tak teraz co dzień ona wzrasta i dziś osiągnęła 70 stopni

Powinno być zupełnie na odwrót. Wraz z wygrzewaniem pasty z każdym dniem temperatura powinna być niższa.

57'C po nałożeniu pasty, to i tak sporo. Na chłodzeniu BOX-owym są takie temperatury, nawet niższe.
Nie chcę osądzać, ale wydaje mi się, że popełniłeś jakieś błędy przy montażu coolera.

Jaki to procesor ?

heros1303

Stały bywalec

Problem z temperaturami

Post10 cze 2012, 00:07

Co do wyczyszczenia to tak. Nawet widziałem napisy jaki to procesor, ten taki obrazek kodowy i inne tego rzeczy. A procesor to AMD Athlon 64 X2 5000+ (AM2). Cooler miał fabrycznie zamontowany. Pasty nakładłem właśnie tak standardowo. A cooler chyba dobrze zamontowany, bo strasznie ciężko go zdjąć. Że czasami ma się obawę czy nie popsuje czegoś. W sensie tak mocno trzyma.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z temperaturami

Post10 cze 2012, 00:12

heros1303 pisze:AMD Athlon 64 X2 5000+

Ten procesor przy maksymalnym obciążeniu nie powinien przekroczyć 55'C na BOX-owym chłodzeniu, nie mówiąc już o SilentiumPC HE923 Spartan.

Odkleiłeś przed montażem przezroczystą naklejkę z podstawy radiatora - powierzchni, którą radiator styka się z procesorem ?

Coś zrobiłeś chyba nie tak.

Na Twoim miejscu jeszcze raz zdemontowałbym cooler, wyczyścił cooler oraz procesor z pasty i zaczął wszystko od nowa.

Pokaż screen okna programu HWMonitor.
Odczytaj również temperaturę procesora z BIOS-u => sekcja PC Health Status lub Hardware Monitor.

heros1303

Stały bywalec

Problem z temperaturami

Post10 cze 2012, 00:30

Tą naklejkę? Jasne, że ją odkleiłem była widoczna jak nic. Nawet sama już powoli schodziła. HWmonitor --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników .. Gdy go właczyłem po nałożeniu pasty w Biosie miał 25-29 stopni. Tzn nie tak od razu co dzień rosła zaczęła tak rosnąć z dwa dni temu czy jakoś tak.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z temperaturami

Post10 cze 2012, 00:45

HWMonitor pokazuje temperaturę poszczególnych rdzeni, a te są zawsze wyższe od ogólnej temperatury procesora, która jest podstawą odczytu.

Możesz zrobić zdjęcie odczytu z BIOS-u ?

Pokaż jeszcze screeny temperatur z CoreTemp oraz Aida64.

Obciąż procesor programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po 30 sekundach testu zrób screen programu i zatrzymaj test.

Pamiętasz może, jakie miałeś temperatury na BOX-owym chłodzeniu ?

-- 10 cze 2012 00:45 --

Wentylator na coolerze działa ?

heros1303

Stały bywalec

Problem z temperaturami

Post10 cze 2012, 00:55

Na boxowym miałem o wiele wyższe. Na tyle by podczas gry wymagającej się wyłączał co chwile kwestia do pięciu minut. Czasami wtedy zaobserwowałem powyżej 100 nawet 110 nie wiem czy to oszukuje no ale chwile tak i się wyłączał podczas gry (Core Temp). Między innymi żeby się pozbyć tych sytuacji zmieniłem cooler oraz pastę. OCCT screen --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Tak działa

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z temperaturami

Post10 cze 2012, 01:14

Core #0 => 54'C
Core #1 => 53'C

To odczyty poszczególnych rdzeni procesora.
W tym momencie ogólną temperaturą procesora będzie około 36'C.

Wykonaj test w OCCT przez około minutę i uruchom ponownie komputer i sprawdź szybko temperaturę w BIOS-ie.

heros1303

Stały bywalec

Problem z temperaturami

Post10 cze 2012, 15:43

No więc zrobiłem minutę w OCCT i uruchomiłem ponownie pc i w biosie były temp 35-6 stopni. Albo mi się zdaję albo ten wentylator na coolerze działa na full obrotach non stop.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z temperaturami

Post10 cze 2012, 21:24

heros1303 pisze:No więc zrobiłem minutę w OCCT i uruchomiłem ponownie pc i w biosie były temp 35-6 stopni.

Czyli tak, jak przypuszczałem - temperatura procesora jest w porządku.

heros1303 pisze:Albo mi się zdaję albo ten wentylator na coolerze działa na full obrotach non stop.

Czy gniazdo zasilające wentylator na płycie głównej (CPU Fan) jest 4-PINowe, tak jak wtyczka wentylatora ?

heros1303

Stały bywalec

Problem z temperaturami

Post19 cze 2012, 13:52

Tak ten boxowy też miał. I on dawał znaki w momencie gdy coś zacząłem robić.

-- 19 cze 2012, 13:52 --

Nie chciałem tworzyć następnego tematu. A że sprawa ma o temperatury to tu dopisze. Chodzi o to, że chyba spróbuje jeszcze raz nałożyć pastę oraz ten cooler HE923 Spartan. (Pasta STG-2). Teraz w IDLE mam krąży wokół 50 stopni zaś w stressie znów osiągam szczytowe temperatury. Teraz max miałem 88 stopni. Czy istnieje możliwość, że źle tę pastę rozprowadziłem lub też za mało? W pierwszych dniach miałem tak, że IDLE miałem ok 30 stopni a maksymalnie w stressie prawie 50. A psuć się zaczęło po upływie nie wiem może czterech dni. I znów wracają temp tamte takie wysokie:( Jak klątwa w ogóle.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Problem z temperaturami

Post19 cze 2012, 14:40

Pastę nałóż tak, jak na filmiku:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Chodzi o to, aby cieniutką warstwą pasty pokryć cały heatspeader procesora, dokładnie tak jak na filmiku.
Oczywiście przed tym zabiegiem musisz usunąć starannie starą pastę z procesora i radiatora, przeczyścić powierzchnie styku procesora i radiatora zmywaczem do paznokci lub czymś na bazie alkoholu - woda kolońska, denaturat, alkohol izopropylowy.

Nakładasz świeżą warstwę na procesor (na radiator nie nakładasz już pasty) i przykładasz równo i zdecydowanie radiator do procesora. Ważne, abyś po przyłożeniu radiatora do procesora zbytnio już nim nie manewrował, a tym bardziej nie podnosił go z powrotem, bo nałożona wcześniej warstwa pasty ulegnie zapowietrzeniu.
Dokręcasz śruby montażowe coolera, tak aby ten osadzony był stabilnie i to wszystko.

Pasta po wygrzaniu powinna mieć lepsze przewodnictwo cieplne, tak więc po kilku dniach temperatury powinny być jeszcze niższe, niż w dniu nałożenia pasty.

• Reklama

Wróć do „Problemy”