Problem z Transcend JetFlash 300 4 GB

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
cjv

Użytkownik

Post25 sty 2012, 02:26

Witam,
mam problemik z pendrive Transcend JetFlash 300 4 GB. Mianowicie gdy system już go wykryje, bardzo nalega na formatowanie tego pena, formatowanie się zacina od razu, żeby wyłączyć okienko, trzeba wyjąć pendriva - to wszystko tyczy się formatowania windowsowego. Sprawdziłem jak to ma się w innych programach: BOOTICE, AutoFormat, HDD Low Level Format Tool (tu wyskakuje w logach Format Error occurred at offset 13,565,952: 19 - The media is write protected)

Ogólna tendencja jest taka że pokazuje się że pendrive jest chroniony przed zapisem. Trudno mi powiedzieć czy był jakoś szyfrowany (to w ogóle coś by zmieniło?). Możliwości blokady zapisu gdzieś na obudowie nie ma. Więc nie wiem w czym może być problem.

To jest log z programu ChipGenius:

Kod: Zaznacz cały

Description: [H:]Urządzenie pamięci masowej USB(JetFlash Transcend 4GB)
Device Type: Mass Storage Device

Protocal Version: USB 2.00
Current Speed: High Speed
Max Current: 100mA

USB Device ID: VID = 058F PID = 6387
Serial Number: E2ZFBDRB

Device Vendor: JetFlash
Device Name: Mass Storage Device
Device Revision: 0100

Manufacturer: JetFlash
Product Model: Transcend 4GB
Product Revision: 8.07

Chip Vendor: Alcor
Chip Part-Number: AU6983/AU6986 - F/W 5013
Flash ID Code:  2CD7943E - Micron - 1CE/Single Channel [MLC-4K]

Może pomoże zmiana oprogramowania? Tylko gdzie tego też szukać:) Dzięki za wszystkie odpowiedzi 8-)

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post25 sty 2012, 09:55

A może po prostu ktoś Cię naciął?
Były już takie przypadki, że sprzedawano przerobione pendrive'y, które w rzeczywistości miały kilkaset MB a sprzedawano je jako posiadające kilkanaście GB przestrzeni?

1800 post :)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 sty 2012, 15:35

Przeskanuj nośnik w programie H2Testw i przedstaw z niego raport http://www.hotfix.pl/h2testw-diagnostyk ... b-a263.htm

Jeśli będzie problem z h2testw użyj alternatywy np. Check Flash, zasada diagnostyki podobna, opis narzędzia znajdziesz poniżej...
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

cjv

Użytkownik

Post27 sty 2012, 05:50

Check Flash:

File or device error: Wolumin nie zawiera rozpoznawanego systemu plików.
Sprawdź, czy załadowano wszystkie wymagane sterowniki systemu plików i czy wolumin nie jest uszkodzony

H2Testw :

Error accessing target.

Więc testy nawet się nie dały wykonać... Sprawdziłem w windowsowym menedżerze partycji, i znajduje tego pendrive, i jest napisane że systemem plików jest RAW...

Poszedłem tropem systemu plików RAW, i znalazłem program: AlcorMP_AU698x_100907. On naprawił sytuację- to tak dla potomnych. Dziękuję Wam za pomoc:)

• Reklama

Wróć do „Problemy”