Problem z uruchomieniem komputera

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
DjKamil

Użytkownik

Problem z uruchomieniem komputera

Post07 lis 2009, 19:03

Witam, dzisiaj postanowiłem uruchomić mój starszy komputer. Po podłączeniu już na starcie wyświetlały się 2 komunikaty:

CMOS Battery Low
CMOS Settings Wrong

oraz

Press F1 to Run SETUP
Press F2 to load default values and continue

wybrałem opcję 2, jednak po sprawdzeniu czy jest coś w stacji dyskietek oraz CD wyświetlił się czarny ekran z migającą kreseczką u góry.

Zorientowałem się, że problemem może być rozładowana bateria biosu. Zostawiłem komputer w takim stanie na trochę włączony po czym zresetowałem komputer.

Przy starcie zniknął komunikat pierwszy natomiast pojawił się jeden nowy, a drugi był taki sam:

CMOS Settings Wrong
CMOS Memory Size Wrong

wszedłem do ustawień jednak nie znalazłem tu nic ciekawego co mogłoby zwrócić moją uwagę.
Próbowałem resetować komputer wielokrotnie łudząc się, że może w końcu załapie.
Parę razy natknąłem się na siatkę, która zmieniała barwy - co to w ogóle jest? (Siatka albo kilka kwadratów jak kto woli)

Wyjmowałem zworkę przy baterii, wyjmowałem samą baterię i niestety problem dalej się powtarza.
Przez ostatnie minuty nie mam dostępu do BIOS'u bo ciągle te kwadraciki są :sciana:

Jakieś propozycje? Trzeba kupić nową baterie?
Ostatnio zmieniony 09 lis 2009, 02:00 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Problem z uruchomieniem

Post07 lis 2009, 19:09

Właśnie najlepiej będzie kupić nową bateryjkę.
Pozdrawiam, koleś git

DjKamil

Użytkownik

Re: Problem z uruchomieniem

Post07 lis 2009, 19:18

Tak więc chyba tak zrobię.

A jeszcze to drugie pytanie mianowicie czym są spowodowane te kwadraty na monitorze zmieniające kolor?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z uruchomieniem

Post07 lis 2009, 20:22

Sprawdź dokładnie czy wszystkie karty i pamięci są dobrze włożone, zwłaszcza karta graficzna. Sprawdź czy styki i sloty nie są brudne/zakurzone. Przed zabraniem się do pracy dotknij ręką jakiegoś uziemionego przedmiotu (np kaloryfer).

Co do komunikatów to bateria. Kup nową i załaduj ustawienia zoptymalizowane (Load Optimized Settings).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”