Witam
Zaznaczę od razu że nie jestem fachowcem w dziedzinie komputerów dlatego proszę o wyrozumiałość, cierpliwość i „łopatologiczne” wyjaśnianie rozwiązania problemu.
Zacznę od początku. Mam Windowsa XP pro, Sernice Pack 3 – płytę główną M57SLI-S4FHK, Procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5600+, GB Ramu, Nvidia GeForce 8500GT 512MB grafikę, Ponieważ mój stary dysk 3,5” SATA Seagate 320GB wewnętrzny (dwie partycje jedna 100GB druga 200GB) w PC osiągnął maximum swojej pojemności (pozostało jakieś 10GB wolnej przestrzeni w c: ) musiałem zaopatrzyć się w nowy. Zakupiłem w sklepie nowy zewnętrzny dysk 2,5” SATA USB 1TB - Memup. Postanowiłem sklonować stary dysk na nowy i użyłem do tego celu płytę botowalną z Acronis true imane home 2012 (pełna wersja z dodatkami). Wybrałem opcje: Kreator klonowania dysku => Najpierw ręczny później w kolejnej próbie Automatyczny => Dysk źródłowy => Dysk docelowy => Metoda przenoszenia=> Proporcjonalna (najpierw próbowałem Ręczna) i na koniec => Zakończ i wykonaj. Przy proporcjonalnej metodzie ATI 2012 rozbił mi dysk na dwie partycje 306GB i 694GB. Po zakończeniu dostałem komunikat że wszystko zostało wykonane poprawnie i bez żadnych błędów. Niestety po podłączeniu nowego dysku (poprzez USB) a odłączeniu starego wszystko na początku ładowania systemu jest ok. a po logu Windows komputer się restartuje wyrzucając taki oto komunikat:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wyskakuje komenda: *** STOP: 0x0000007B (0xB84C3524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)
Na internetowym forum znalazłem taki Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ad mojego problemu ale nic z tego nie zrozumiałem. Próbowałem na własną rękę znaleźć na forum rozwiązanie problemu. Zastosowałem metody naprawiania rekordu rozruchowego: fixmbr, naprawiania sektora rozruchowego: fixboot - także z opcją: bootcfg /rebuild, a nawet kopiowałem ntldr - copy D:\i386\ntldr c:\ i copy D:\i386\ntdetect.com c:\ . Niestety poszczególne komendy nie dały rezultatu nadal komputer restartował się podczas ładowani a systemu. W końcu zrobiłem jak na niebieskim ekranie komendę chkdsk /p (gdyż komenda chkdsk /f-była nie rozpoznawana przez win XP). Znalazł mi jakiś błąd który został niby naprawiony ale nie pomogło to w pracy nowego dysku (komputer ciągle się restartuje) Proszę o pomoc gdyż nie wiem co już mam robić nie mam żadnych pomysłów. Jak ugryźć tego peceta aby zaczął chodzić? Nadmienię iż nie chcę na nowo instalować systemu i bawić się w ręczne przenoszenie zawartości dysku gdyż mam zainstalowane programy które są aktywowane jednokrotną licencją (po nowym zainstalowaniu systemu musiałbym wykupić nowe licencje na programy a taka opcja nie wchodzi w grę). Skanowałem też antywirusem i wszystko jest ok. Będę wdzięczny za każde sugestie.
Problem z uruchomieniem Win XP po klonowaniu dysku ATIH2012
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
jest pewna możliwość ale odepnij dyski oryginalne. Potem wykonaj instalację nakładkową systemu, to nie usunie starych programów.
- janpas
- Kontaktowanie:
a tak na marginesie w ogóle spróbowałeś czy czasem nie przestawił się dysk
i jest źe ustawiony tryb kontrolera
SATA na AHCI zobacz jak jest ustawiony musi być AHCI
i pytanie chciałeś uruchomić
system ?
wyjmij 320gb dysk z laptopa zamontuj ten 1tb
przy okazji
jak nie pójdzie to uruchom awaryjnie
przy starcie trzymaj F8
dużo przyczyn to błąd ogólny w sumie
wirusy problem sprzętowy jak dla mnie źle ustawiony kontroler
ale mogę się mylić
ten się nie myli co nic nie robi
błąd że używasz chkdsk przez usb
mógł już sporo namieszać
polecam ewentualnie próbę klonowania od
nowa całego dysku bez partycjonowania
programem hdclone
i jest źe ustawiony tryb kontrolera
SATA na AHCI zobacz jak jest ustawiony musi być AHCI
i pytanie chciałeś uruchomić
Niestety po podłączeniu nowego dysku (poprzez USB)
system ?
wyjmij 320gb dysk z laptopa zamontuj ten 1tb
przy okazji
ile zapłaciłeś nie warte cenyAcronis true imane home 2012 (pełna wersja z dodatkami).
jak nie pójdzie to uruchom awaryjnie
przy starcie trzymaj F8
dużo przyczyn to błąd ogólny w sumie
wirusy problem sprzętowy jak dla mnie źle ustawiony kontroler
ale mogę się mylić
ten się nie myli co nic nie robi
błąd że używasz chkdsk przez usb
mógł już sporo namieszać
polecam ewentualnie próbę klonowania od
nowa całego dysku bez partycjonowania
programem hdclone
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Niestety zaproponowany sposób nakładkowej instalacji nie zadziałał. Chyba będę musiał zrobić z nowego 2,5" 1TB magazyn i przenieść dane. Planowałęm wcześniej przekazać stary dysk synowi ale obejdzie sie ze smakiem. Niestety dysk 2,5" jest w niewyjmowalnej obudowie z podłączeniem coś w rodzaju podwójnego USB. Doczytałem się w necie iż może to być problem z rejestrem gdyż dysk po taśmie inaczej transferuje niż dysk po USB. Do tego potrzebne są zmiany w rejestrze windowsa a tutaj to jestem kompletnie zielony.
- lewy
Na 100% jest rozbieralny i nawet bym to zrobił
-
Jeśli to bardziej pomoże to podaję parametry dysku:
Typ mojego dysku to KIOSK3.0-LSM12-1TB MEMUP Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jest podobny do tego:
ale ma podwójne wejście USB na środku a nie z boku jak w tym na zdjęciu.
Jest dokładnie taki:

Product Description
Memup Kiosk LS mini 3.0 - Hard drive - 1 TB - external ( portable ) - 2.5" - USB 3.0 - 5400 rpm
Technical details
GENERAL
Device Type: Hard drive - external ( portable )
Capacity: 1 TB
Form Factor: 2.5"
Interface: USB 3.0
Features: Bus Powered by USB
Width: 13 cm
Depth: 8.5 cm
Height: 2.2 cm
Weight: 200 g
PERFORMANCE
Interface Transfer Rate: 5.0 Gbps (USB 3.0)
Max Data Transfer Rate: 110 MB/s
Spindle Speed: 5400 rpm
EXPANSION & CONNECTIVITY
Interfaces: 1 x USB 3.0
POWER
Power Source: USB bus
SOFTWARE & SYSTEM REQUIREMENTS
OS Required: Apple MacOS X 10.6, Microsoft Windows Vista / XP / 7, Apple MacOS X 10.5
MISCELLANEOUS
Cables Included: 1 x SuperSpeed USB cable - external
Compliant Standards: Plug and Play
MANUFACTURER WARRANTY
Service & Support: 2 years warranty
Service & Support Details: Limited warranty - 2 years
ENVIRONMENTAL PARAMETERS
Min Operating Temperature: 5 °C
Max Operating Temperature: 40 °C
-- 13 lis 2012, 22:53 --
====================================================================================================
Polecono mi taką stronę:. Myślę że ten sposób wystarczająco rozjaśnia problem bootowalnych dysków USB. Pozdrawiam
Typ mojego dysku to KIOSK3.0-LSM12-1TB MEMUP Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jest podobny do tego:

ale ma podwójne wejście USB na środku a nie z boku jak w tym na zdjęciu.
Jest dokładnie taki:

Product Description
Memup Kiosk LS mini 3.0 - Hard drive - 1 TB - external ( portable ) - 2.5" - USB 3.0 - 5400 rpm
Technical details
GENERAL
Device Type: Hard drive - external ( portable )
Capacity: 1 TB
Form Factor: 2.5"
Interface: USB 3.0
Features: Bus Powered by USB
Width: 13 cm
Depth: 8.5 cm
Height: 2.2 cm
Weight: 200 g
PERFORMANCE
Interface Transfer Rate: 5.0 Gbps (USB 3.0)
Max Data Transfer Rate: 110 MB/s
Spindle Speed: 5400 rpm
EXPANSION & CONNECTIVITY
Interfaces: 1 x USB 3.0
POWER
Power Source: USB bus
SOFTWARE & SYSTEM REQUIREMENTS
OS Required: Apple MacOS X 10.6, Microsoft Windows Vista / XP / 7, Apple MacOS X 10.5
MISCELLANEOUS
Cables Included: 1 x SuperSpeed USB cable - external
Compliant Standards: Plug and Play
MANUFACTURER WARRANTY
Service & Support: 2 years warranty
Service & Support Details: Limited warranty - 2 years
ENVIRONMENTAL PARAMETERS
Min Operating Temperature: 5 °C
Max Operating Temperature: 40 °C
-- 13 lis 2012, 22:53 --
====================================================================================================
Polecono mi taką stronę:
Kod: Zaznacz cały
http://www.fixitpc.pl/topic/520-bootowalna-instalacja-windows-na-usb/
-
- Reklama