Problem z urządzeniami pod USB.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
onyss

Użytkownik

Post18 lut 2015, 18:43

Witam,
mam problem z urządzeniami USB. Mam dysk zewnętrzny, pendrive'a i telefon z pamięcią. Felernego dnia wszystkie te urządzenia podłączałem pod swój komputer (nr1) w celu przerzucenia plików na inny komputer (nr2). Początkowo urządzenia były widoczne w komputerze nr 1 ale przy podłączeniu do komputera nr 2 ten ich nie rozpoznawał. Następnie przy ponownym podłączeniu do komputera nr 1 ten też ich nie rozpoznawał. Co więcej od tego momentu żadne urządzenie ich nie rozpoznaje (komputer nr3).

Obydwa komputery: Windows 7

Próbowałem z rozwiązaniem:
http://www.hotfix.pl/naprawa-sterownika ... b-a367.htm
ale nic z tego.

Proszę o pomoc. Jeśli brakuje informacji, proszę o pokierowanie a postaram się je uzupełnić.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post18 lut 2015, 20:35

Może sprawdz przywracanie systemu.

onyss

Użytkownik

Post19 lut 2015, 10:40

Ale to jest problem z urządzeniem zewnętrznym. Za każdym razem kiedy podłączam do innego komputera jest ten sam komunikat.

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post19 lut 2015, 18:43

Nie widać w ogóle tych urządzeń w menedżerze urządzeń?
Jak brzmi obecnie komunikat systemu po włożeniu na przykład tego pendriva do komputera nr 1. Wkładasz tego pendriva do tych samego gniazda USB w tym pierwszym komputerze?
Na pendrivie miga dioda po włożeniu w gniazdo USB czy w ogóle się nie zapala? Jest dźwięk podłączenia urządzenia?
Czekasz podczas pierwszego podłączenia urządzenia do gniazda USB , kiedy uruchomisz system około minuty czasu?
Win 7 często podczas pierwszego podłączenia urządzenia USB wymaga około minuty na poprawny odczyt, potem każde kolejne urządzenie czyta od razu. Po ponownym włączeniu systemu sytuacja się powtarza.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 lut 2015, 19:13

Zależy Tobie na odzyskaniu danych ?
W grę wchodzi format ?
Tak :think: czy nie masz zmienionych plików lub czy nie zostały zainfekowane urządzenia ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

onyss

Użytkownik

Post20 lut 2015, 09:28

Podłączam pod USB pendrive'a/dysk zewnętrzny/telefon, rzeczy, które wcześniej poprawnie działały.
Porty USB są podłączone, diody na urządzeniach się świecą.

W systemie wyskakuje komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB. Jedno z urządzeni USB podłączonych do tego komputera ma awarie, ale system Windows nie może go rozpoznać."

Po kliknięciu w dymek wyskakuje lista portów 'USB Root HUB'. W menadżerze urządzeń nie ma żółtych trójkątów przy urządzeniach USB.

Próbowałem z tym i nic:
http://www.hotfix.pl/naprawa-sterownika ... b-a367.htm

Zastanawiam się czy te urządzenie nie zostały po prostu zainfekowane. Podłączałem je pod Komputer nr 1, który jest zainfekowany ale nie wiem czym, a potem być może przeniosło się to robactwo na moje nośniki.

Dodam jeszcze, że komputer nr 2, który nie był zainfekowany odczytuje prawidłowo inne urządzenia USB np. mysz, słuchawki. Sprawdzę jeszcze jakieś masowe urządzenie, które nie było podłączane do komputera nr 1 i podłączę go do komputera nr 2, wtedy będę wiedział czy to porty USB czy nośniki, czy też może i jedno i drugie ale proszę zakładajmy póki co, że to nośniki.

P.S.
Tak zależy mi na danych z nośników. Może z pendrive'a czy telefonu nie ale z dysku jak najbardziej.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post20 lut 2015, 12:56

onyss pisze:proszę zakładajmy póki co, że to nośniki.

ale z drugiej strony wydaję mi się żeby coś zdziałać z tymi nośnikami trzeba sprawić aby były widoczne w systemie :)

A co z BIOS? Sprawdzałeś czy opcje dotyczące USB są włączone (Enabled).
Model dysku przenośnego przy okazji?
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post21 lut 2015, 00:31

Sytuacja jest dziwna z powodu tego, że te urządzenia są nierozpoznawane nie tylko na tym kompie nr1.
Bo jeśliby tak było, to problem byłby w sterownikach USB tego kompa lub biosie źle ustawionym. Jeśli nie widzi tych urządzeń drugi i trzeci komp, to raczej infekcja, która jest już na nich trzech.
Dr.WEB skan i będziesz wiedział co się rozsiało po kompach i jaki czort jest zagnieżdżony na urządzeniach.
Sytuacja byłaby dziwna, gdyby komp nr1 fizycznie uszkodził te urządzenia. Jeśli działa ci mysz na wszystkich portach pierwszego kompa, to wiadome, że nie uszkodził fizycznie urządzeń.

onyss

Użytkownik

Post23 lut 2015, 09:30

Na porcie USB kompa nr 1 działa mysz. Do tego wszystkiego dodam, ze wczoraj sformatowałem i postawiłem na nowo kompa nr 2 i sprawdzałem na nim jedno z tych urządzeń - efekt ten sam co wcześniej. Wszystko wygląda tak jakby właśnie nośniki były zainfekowane. Postaram się dziś przeskanować. Tylko co teraz z nośnikami? Nawet nie wiem jak je sformatować i czy nie ma innego wyjścia?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post23 lut 2015, 22:51

Dwie opcje do sprawdzenia:
1. Czy widzi np pendrive linuks uruchamiany z płyty np Ubuntu Live-cd
2. Czy pendrive jest widoczny w programie ChipGenius.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post24 lut 2015, 23:18

E- jakieś nie potrzebne kroki robisz z formatami.
Zamiast formatów zeskanuj system na kompie nr1 Dr.Web.
Masz infekcję a szukasz jakiś dziwnych spraw.
Zeskanuj najpierw system. Potem można się martwić o same nośniki.

onyss

Użytkownik

Post25 lut 2015, 15:44

Nie no format tego drugiego kompa miałem zaplanowany już wcześniej gdyż stawiałem nowy system. Tak tylko dodałem. Ok przeskanuję.

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post27 lut 2015, 19:41

Szkoda, że nie napisałeś do czego doszedłeś.
Nie rozwiązałeś problemu? Jeśli natomiast rozwiązałeś, to co było przyczyną takiego zachowania się tych urządzeń.
Chętnie się dowiem(my).
Wielu ludzików tutaj zagląda i mając podobny problem, chętnie dowiedziałoby się jakie jest rozwiązanie ....

onyss

Użytkownik

Post06 mar 2015, 12:38

Póki co mam ograniczone możliwości do tego. Brak czasu i cierpliwości. Żeby przeskanować zainfekowanego kompa (Dr. Web). Przerzucić nie mam go jak z innego kompa a za nim się ściągnie, zainstaluje, przeskanuje to trochę potrwa...

Muszę 'na chwilę' zawiesić ten temat...

Chętnie napiszę wynik skanowania jak tylko uda mi się to zrobić. Swoją drogą co muszę wysłać tu na forum po formatowaniu? Jakieś logi czy sam wynik?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2015, 23:38

Logi z OTLa w dziale bezpieczeństwo.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”