Problem z włączeniem laptopa Fujitsu Siemens AMILO

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
preludek

Użytkownik

Post03 sty 2013, 16:46

Witam!

Nie moge znaleźć nigdzie odpowiedzi na mój problem, jest wiele podobnych wątków, ale to nie to.

Tydzień temu komputer działał bez zarzutu. Przez ten czas nie był palony. Kiedy brat wrócił z wyjazdu (bo to jego komputer) zaczęły się dziać dziwne historie. Mianowicie komputer nie chce się włączyć, cos tam sie dzieje, ale za chwilę się wyłącza, niemrawo pika jeden raz przed samym wyłączeniem. Tutaj wstawiam filmik z tą całą sytuacją :

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ale to nie koniec. Ogólnie czasami udaje sie pójsc dalej. Komputerek włącza się i sam sobie wchodzi do biosa, a tam nie działa klawiatura. Komputer wtedy żyje, bo cos tam sobie liczy, chodzi sobie plyta. Tutaj też pokaże Wam to na filmiku :

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

No i teraz pytanie : Co to może być? Czy naprawie to sam? Jeżeli nie sam to tak mniej więcej ile może to kosztować i czy ewentualnie moge sobie podłączyć hdd tego laptopa pod laptopa msi aby sobie uratować conieco.

Wybaczcie za język i forme mojej wypowiedzi, ale ja sie w ogole na komputerach nie znam. Ciesze się że internet działa i tyle co z komputerem mnie łączy.

No i wybaczcie wygląd tego komputera, dużo przeszedł.

Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 sty 2013, 17:21

preludek pisze:czy ewentualnie moge sobie podłączyć hdd tego laptopa pod laptopa msi aby sobie uratować conieco.

Możesz podłączyć dysk do drugiego laptopa przez specjalną przejściówkę pod port USB i skopiować dane:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ewentualnie u kogoś do PC, jako dodatkowy dysk.

Na próbę możesz wyjąć dysk twardy z laptopa i spróbować uruchomić bez dysku.

Ogólnie wygląda to na uszkodzenie płyty głównej.
Możliwe również, że jest jakiś problem z chłodzeniem procesora lub mostka północnego, przykładowo baza coolera nie ma styku z układem.

Wentylator działa ?

Jak zasilany jest laptop ?
Przez baterię czy zasilacz sieciowy ? Wyjmij baterię i sprawdź na samym zasilaczu.
Zasilacz oryginalny czy zamiennik ?
Jeżeli masz miernik elektroniczny (multimetr) sprawdź napięcie jakie generuje zasilacz.

preludek

Użytkownik

Post03 sty 2013, 17:50

Okej przejsciowka jest spoko, zastanowie sie, moze sie przydac.

Wentylator dziala, kreci sie. Co do zasilania probowalem i tak i tak i bez baterii w ogole i caly czas to samo. Mam dwa zasilacze sieciowe, bo jeden kiedys sie zgubil ale sie odnalazl, wiec raczej ktorys z nich sprawny jest. Co do miernika to musze to w pracy ogarnać. A co do bazy coolera, da sie zrobic zeby mial kontakt z baza? tzn ukladem? Cholera w sumie to nawet nie wiem o co chodzi w tym... Ale moglbym sprobowac.

Dziękuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 sty 2013, 17:59

preludek pisze:Mam dwa zasilacze sieciowe, bo jeden kiedys sie zgubil ale sie odnalazl, wiec raczej ktorys z nich sprawny jest.

Zasilacz, z którego korzystasz ma napięcie wyjściowe 19V i co najmniej 4,5A ?
Odczytaj dane z naklejki znamionowej na zasilaczu.

preludek pisze:A co do bazy coolera, da sie zrobic zeby mial kontakt z baza? tzn ukladem?

To tylko takie moje daleko posunięte przypuszczenia.
Aby to sprawdzić musiałbyś rozebrać laptopa, żeby mieć wgląd do systemu chłodzenia.

• Reklama

Wróć do „Problemy”