Problem z zewnętrznym dyskiem twardym. Proszę o pomoc

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post18 mar 2014, 01:34

Witam.
Mam problem z zewnętrznym dyskiem twardym.
Podłączam zasilanie do kontaktu i dysk do USB 2.0. Po podłączeniu miga się tylko dioda i się nic nie dzieje. Laptop go nie wykrywa i dysk nie startuje. Nie słychać, żeby coś się działo.
Wcześniej przed wylotem dysk normalnie działał jak podłączałem go do PC. Wszystko by OK.
Dysk był b. dobrze zabezpieczony przed wylotem.
Co może przyczyną, że dysk nie startuje?
Czyżby to była wina kabla USB, który łączy dysk z laptopem?
Jak coś. To mogę zrobić zdjęcia dysku wewnętrznego i jego elektroniki.
Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post18 mar 2014, 16:46

Zobacz najpierw na najkrótszym kablu jaki Masz w domu, usb ma spore straty energetyczne.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post30 mar 2014, 01:00

lewy pisze:Zobacz najpierw na najkrótszym kablu jaki Masz w domu, usb ma spore straty energetyczne.

Najkrótszy? Metrowy kabel nie będzie za długi?
Czy podłączanie zewnętrznego dysku do komputera, a laptopa ma znaczenie? :think:
Jaki kabel z Allegro mógł byś polecić, żeby podłączyć zewnętrzny dysk do laptopa?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2014, 00:40

Krótki tzn bardzo krótki. Najlepsze nawet po 20 cm, nie przesadzam. Kable USB szybko gubią napięcie przez co niestety słabiej u nich z zasilaniem. Metr to już bardzo dużo.

Czy podłączanie zewnętrznego dysku do komputera, a laptopa ma znaczenie?

Ma znaczenie. Laptop często ma fajnie dobrany zasilacz i całą sekcję, więc sobie radzi. W stacji natomiast różnie z tym bywa. Słaby zasilacz niszczy podzespoły płyty głównej i sam słabo zasila. Efekt to gubienie choćby właśnie najczęściej USB.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post16 kwie 2014, 20:35

Witam.
Kupiłem dzisiaj 19CM kabel USB i niestety dioda nadal miga i nie słychać pracującego dysku...
Po podłączeniu dysku miga tylko dioda i nic się nie dzieje. Laptop go nie wykrywa i dysk nie startuje. Nie słychać, żeby coś się działo.
Przed wylotem do Anglii wszystko było sprawne. Tylko wtedy dysk zewnętrzny był podpięty do komputera stacjonarnego.
Co w tej sytuacji mogę zrobić?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post16 kwie 2014, 20:56

Wyciągnij dysk i podepnij go bezpośrednio do komputera, jak będzie ok. to zapewne wina obudowy.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post16 kwie 2014, 21:40

LupeR pisze:Wyciągnij dysk i podepnij go bezpośrednio do komputera, jak będzie ok. to zapewne wina obudowy.

Komputer stacjonarny został w Polsce. Dopiero jak wrócę to będę mógł sprawdzić czy dyski są sprawne (mam dwa 1TB Seagate).
Posiadam obudowę WD Elements, a w nim dysk SATA Seagate 1TB. Dokładnie coś takiego:
Obrazek

Obrazek

Czy ma to znaczenie, że w obudowie jest dysk Seagate a nie WD?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2014, 22:49

heh, znam tą obudowę, sam ją mam. Wyciągnąłem z niej dysk, bo łapał błędy komunikacji, a w efekcie pojawiły się bady logiczne. Sprawdziłbym dysk po wyciągnięciu.
Hotfix

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post17 kwie 2014, 03:13

cosik_ktosik pisze:heh, znam tą obudowę, sam ją mam. Wyciągnąłem z niej dysk, bo łapał błędy komunikacji, a w efekcie pojawiły się bady logiczne. Sprawdziłbym dysk po wyciągnięciu.

Czyli nie ma znaczenia jakiej firmy jest dysk w obudowie WD Elements? :think:

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2014, 10:55

Ja bym sprawdził wtyczkę Mini USB i zasilanie. I jeszcze jak się da to zdjęcie kabla USB to bym zerknął.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2014, 11:27

Czyli nie ma znaczenia jakiej firmy jest dysk w obudowie WD Elements?

Ja mam tam WD jednak
Hotfix

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2014, 20:37

A jaki system nasz na laptopie???. Wcześniej podłączyłeś pod stacjonarny i było wszystko w porządku a teraz nie. No może być wina ze system np. 7 nie widzi go. Popatrz czy ma przypisana literkę, bo jak nie to go wie będzie widział.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post18 kwie 2014, 02:28

robiwielki pisze:Ja bym sprawdził wtyczkę Mini USB i zasilanie. I jeszcze jak się da to zdjęcie kabla USB to bym zerknął.

Jak mam sprawdzić wtyczkę Mini USB?
Zasilanie jest podpinane do kontaktu o mocy 230V, a kabel USB jest do przesyłania danych.
Właśnie po podpięciu kabla USB do portu USB laptopa zaczyna migać dioda i nic się nie dzieje. Żadnej reakcji.

Zdjęcie kabla USB:
Obrazek

robiwielki pisze:A jaki system nasz na laptopie???. Wcześniej podłączyłeś pod stacjonarny i było wszystko w porządku a teraz nie. No może być wina ze system np. 7 nie widzi go. Popatrz czy ma przypisana literkę, bo jak nie to go wie będzie widział.

W laptopie: Windows 7 Home Edition SP1 64bit
W PC: Windows XP Professional SP3 32bit

Głównie chodzi o to, że po podpięciu dysku zewnętrznego do laptopa nie ma żadnej reakcji. Nie słychać, żeby dysk się włączył, ruszył itp. Tylko miga biała dioda... Kupiłem krótszy kabel USB (dokładnie 19CM firmy Huawei) i to samo...
Nie możliwe żeby dysk twardy się uszkodził podczas podróży. To nie jajko. Poza tym bardzo dobrze go zabezpieczyłem.
Już nie wiem co może być... Podpinałem dysk zewnętrzny też do innych laptopów i też żadnej reakcji, ze strony dysku zewnętrznego. Tylko migająca biała dioda...
Zasilanie jest od kontaktu 230V. Przesyłanie danych przez kabel USB.
Już nie wiem co może być, że dysk zewnętrzny nie chce zastartować... :|

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 kwie 2014, 08:18

Widzę ze dobry kabel masz USB, a jak sprawdziłeś czy w ogóle komp widzi dysk i stwierdziłeś ze "nie" to tylko zostaje kieszeń. Albo coś w środku rozłączyło się albo albo ........ . Jak możesz to sprawdź czy jak włączysz laptop z biosa z dysk jest na liście ??

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post20 kwie 2014, 01:07

robiwielki pisze:Albo coś w środku rozłączyło się albo albo ........ . Jak możesz to sprawdź czy jak włączysz laptop z biosa z dysk jest na liście ??

W środku czy coś się rozłączyło? Trudno powiedzieć.
Rozbierałem dysk zewnętrzny, bo oryginalny dysk WD 1.5TB w połowie zerowania i remapu badsectorów programem MHDD pojawił się błąd. Czyli dysk do kosza. W zamian jego wsadziłem dysk Seagate 1TB.
Dysku nie ma na liście jak wejdę do biosa.
Sądzę, że napięcie jest za słabe... Jak to mogę sprawdzić i da się to jakoś naprawić? :think:
Żeby krótki kabel nie pomógł... Dziwne
Pamiętam też, że za którymś razem dysk Seagate 1TB zastartował na oryginalnym długim kablu jak podłączyłem go do laptopa, który był w pudełku razem z zasilaczem i dyskiem zewnętrznym WD ELEMENTS.
Co jeszcze mogę zrobić?

• Reklama

Wróć do „Problemy”