Problem ze skrótem usługi Sugerowane witryny w IE

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 paź 2012, 19:18

Witam. Zauważyłem, że w moim IE 8 po kliknięciu w menu Ulubione >> Pasek ulubionych >> Sugerowane witryny wyświetla mi się taki komunikat: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, jak klikam prawym klawiszem myszy na ten sam element to we Właściwościach widzę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A więc wygląda mi to na jakiś problem ze skrótem. Ale co ja mogę z tym zrobić by działało prawidłowo - niestety nie wiem i proszę was o pomoc. :|

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 paź 2012, 20:16

Domyślnie skrót prowadzi pod adres Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sam skrót jest zawarty w folderze C:\Documents and Settings\[nazwa użytkownika]\Ulubione\Pasek ulubionych.
Ostatni folder jest ukryty.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 paź 2012, 22:30

Tak ja wiem, że skrót ten znajduje się w tej lokalizacji. No, ale właśnie jak klikam na niego to wyświetla mi ten komunikat i nie mogę go otworzyć, a więc nie mogę też przejść do domyślnej witryny.

Nie rozumiem, co to za folder jest tam ukryty, ale chyba chodzi ci o folder Łącza - który jako taki widzę w pasku adresu Eksploratora, ale to jak wchodzę do folderu Pasek ulubionych. Nie pojawia się tam wtedy folder Pasek ulubionych, ale właśnie nazwa Łącza w pasku adresu.
Domyślam się, że tutaj nie chodzi o ukryty folder w sensie zaznaczenia opcji Pokaż ukryte pliki i foldery, bo tę opcję mam zaznaczoną. Tylko o to, że są to pliki skrótów internetowych czyli inaczej łączy.

Rozumiem, że normalnie po kliknięciu w ten skrót, powinienem przejść pod tę witrynę, którą podałeś ?
U mnie problem jest właśnie chyba z tym skrótem - nie działa, po prostu brak reakcji, poza oczywiście komunikatem błędu.
Nie wiem, co mogło być przyczyną tego, ale jak to poprawić ? :?:

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 paź 2012, 04:47

Skasować skrót i utworzyć go na nowo...

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 paź 2012, 14:05

Dobrze, ale możesz napisać jak w tym konkretnym skrócie to powinienem zrobić, bo ja mniej-więcej to wiem, ale chciałbym się jeszcze upewnić.
Zdaje się, że we Właściwościach skrótu brakowało adresu, do którego odnosiłby się ten skrót. Rozumiem, że powinien to być ten adres domyślny, tak ?

Poza tym czy możesz napisać, z czym związany jest ten adres: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czy adres ten może być też adresem docelowym tego skrótu Sugerowane witryny, czy po prostu oznacza on, że funkcja ta jest obecnie wyłączona ?

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 paź 2012, 14:58

Zdaje się, że we Właściwościach skrótu brakowało adresu, do którego odnosiłby się ten skrót. Rozumiem, że powinien to być ten adres domyślny, tak ?
Tak.

Poza tym czy możesz napisać, z czym związany jest ten adres: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... sites.aspx
To jest to samo, co w linku podanym przeze mnie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 paź 2012, 21:37

Czyli w wymienionej już lokalizacji tworzę nowy skrót i nadaję mu nazwę.
A z tym adresem to jak, czy muszę go wpisać, czy też jako domyślny automatycznie jest on już tworzony ?

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 paź 2012, 21:43

O rany... Trochę samodzielności... Toż to jest zwyczajny skrót internetowy! :shock:
Najprościej możesz utworzyć skrót wchodząc na tą stronę, a następnie metodą przenieść i upuść skopiować favicon (mała ikonka na lewo od adresu internetowego) do tego folderu.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 paź 2012, 13:03

Tak to niby proste jest. Ja utworzyłem ten nowy skrót na Pulpicie z prawokliku >> Nowy >> Skrót >> w lokalizacji wkleiłem adres domyślny, w nazwie wpisałem Sugerowane witryny i jak sprawdziłem z Pulpitu działa, ale po przeniesieniu do folderu Łącza ten skrót co mnie dziwi jednak nie działa, a we Właściwościach nie ma znów tego adresu.

Oczywiście w samym tym folderze też sprawdziłem z utworzeniem tego nowego skrótu, ale jest to samo, tzn. nie chce działać w tym folderze. Pod tą nazwą, bo jak sprawdziłem - gdy do tej nazwy dopisać cokolwiek to adres jest i skrót działa.

Jak ten skrót był na Pulpicie to sprawdzałem we Właściwościach miał adres domyślny i działał. A w folderze Łącza już nie - po przeniesieniu. Dlaczego ? Co tu jest grane ?

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 paź 2012, 15:19

Zawartość tego skrótu:

Kod: Zaznacz cały

[InternetShortcut]
URL=https://ieonline.microsoft.com/#ieslice
IDList=
IconFile=https://ieonline.microsoft.com/favicon.ico
IconIndex=1
[{000214A0-0000-0000-C000-000000000046}]
Prop3=19,11
[MonitoredItem]
FeedUrl=https://ieonline.microsoft.com/#ieslice
PreviewSize=320x240
IsLivePreview=true
Wklej to do Notatnika i zapisz pod nazwą "Sugerowane witryny.url" (z cudzysłowami, by zapisało się z odpowiednim rozszerzeniem).
Jeśli to nie zadziała, to ja nie wiem co jeszcze może pomóc poza reinstalacją bądź kompletnym resetem ustawień IE...

PS.
Nie rozumiem, co to za folder jest tam ukryty, ale chyba chodzi ci o folder Łącza - który jako taki widzę w pasku adresu Eksploratora, ale to jak wchodzę do folderu Pasek ulubionych. Nie pojawia się tam wtedy folder Pasek ulubionych, ale właśnie nazwa Łącza w pasku adresu.
Wejdź do tego folderu poprzez alternatywny menadżer plików, np. Total Commander lub nawet 7-Zip, to powinieneś widzieć pliki takimi jakie są (chociaż u mnie ten folder wyświetla się w Eksploratorze normalnie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post19 paź 2012, 00:15

U mnie ten folder też wyświetla się normalnie, ja nie mówiłem, że ten folder źle się wyświetla. Mówiłem tylko, że jak się u mnie wchodzi się w folder Pasek ulubionych, to nie wiedzieć czemu w pasku adresu Eksploratora występuje nazwa Łącza, a nie Pasek ulubionych.
U mnie zawartość tego folderu to są ikony skrótów internetowych, a więc po prostu łączy właśnie, które mają takie małe strzałki z boku. Na twoim obrazku widzę, że takich strzałek nie ma, a więc czy są to skróty internetowe ?
Ale jednak zostawmy to, to nie stanowi żadnego problemu.

Natomiast teraz ten skrót działa z poziomu folderu Łącza, natomiast w folderze Pasek ulubionych jest jego ikona (taki symbol żarówki świecącej na pomarańczowym tle, zobacz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników), a w Internet Explorerze widać w przycisku Sugerowane witryny inną ikonę, tę od Binga, taką jak zdaje się ty masz, zobacz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak zmienić znów tę ikonę na tę pierwszą ?

• Reklama

Wróć do „Problemy”