Problemy z dźwiękiem po reinstalacji

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Keisyr

Użytkownik

Post25 maja 2012, 22:32

Wrzucam sreena
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dziwna sprawa - odinstalowałem Realteka a pojawił się "Sterownik funkcji Microsoft UAA...", którego tu przedtem nie było :?:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 maja 2012, 23:49

Odinstaluj Sterownik funkcji Microsoft UAA........ i uruchom ponownie komputer.
Co teraz jest widoczne w Menadżerze Urządzeń ?

Keisyr

Użytkownik

Post26 maja 2012, 22:23

Odinstalowałem Sterownik funkcji Microsoft UAA... (z poziomu menagera, bo w panelu sterowania go nie znalazłem). Zaraz po tym zniknął z menagera, ale po ponownym uruchomieniu komputera pojawił się tam znowu, tak jakbym go w ogóle nie odinstalował. Screen wygląda dokładnie tak samo jak ten, który wrzuciłem powyżej :|
Nic nie rozumiem :think:

DirectC

Użytkownik

Post26 maja 2012, 22:38

weź lepiej podłącz słuchawki/głośniki pod kolejne wejścia jak elci jakaś muza np z youtuba... na bank masz pod złe gniazdo podpięte :P

Keisyr

Użytkownik

Post26 maja 2012, 22:52

Gdyby to był problem źle podpiętych głośników, to nie pokazywałby się za każdą próbą uruchomienia jakiegokolwiek odtwarzacza, komunikat o problemie ze sterownikiem czy z urządzeniem dźwiękowym. Ale dla pewności sprawdziłem - to nie to.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 maja 2012, 22:58

Keisyr, w Menadżerze Urządzeń w sekcji:
+ Kontrolery dźwięku, wideo i gier
=> wyłącz Sterownik funkcji Microsoft UAA dla High Definition Audio - Realtek 880
+ Urządzenia systemowe
=> odinstaluj Sterownik magistrali Microsoft UAA dla High Definition Audio

Teraz z menu na górze Akcja => Dodaj sprzęt lub wybierz Dodaj sprzęt w Panelu sterowania.
Jeżeli zostanie wykryte urządzenie zainstaluj sterownik do karty dźwiękowej.

Keisyr

Użytkownik

Post26 maja 2012, 23:17

Seba, zrobiłem jak poradziłeś. Od razu wyskoczył komunikat o znalezieniu nowego sprzętu, a po chwili informacja (zupełnie bez mojej ingerencji), że sprzęt jest zainstalowany, ale może nie działać poprawnie dopóki nie uruchomię ponownie komputera. Więc uruchomiłem. W menagerze z powrotem pojawiło się (jak gdyby nigdy nic) to, co radziłeś wyłączyć i odinstalować, no i dalej d.... Nic nie działa i znowu ta informacja o nieprawidłowym sterowniku + kod błędu 88780078.
Ręce opadają...
A może zreinstalować system jeszcze raz?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post27 maja 2012, 00:33

Start => Uruchom => wpisz: msconfig => zakładka Usługi => odznacz Wykrywanie sprzętu => Zastosuj, Ok

Nie wiem dokładnie czy powyższe wyłączy automatyczną instalację sterownika, nie pamiętam jak to było w Win XP, ale w Win 7 jest tak:
Panel sterowania => System => Zaawansowane ustawienia sytemu => zakładka Sprzęt => Ustawienia instalacji urządzeń => Nigdy nie instaluj oprogramowania sterownika

Poszukaj, może w XP jest podobnie.

Gdy już się uda wyłączyć automatyczną instalację sterownika powtórz kroki z mojego poprzedniego posta.
Po wykryciu sprzętu zainstaluj sterowniki karty dźwiękowej:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Możesz również spróbować ręcznie poprzez Menadżer Urządzeń wskazując pobrane i rozpakowane archiwum sterownika:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pobierz wersję ZIP opisaną: Windows 2000, Windows XP/2003(32/64 bits) Driver only (ZIP file)

Keisyr

Użytkownik

Post28 maja 2012, 14:41

Uf...
Odinstalowałem, odznaczyłem, wyłączyłem, ściągnąłem, zainstalowałem... i tak chyba ze trzy razy, no i jakimś cudem w końcu zagadało :). Nie pytajcie co zrobiłem, bo się w końcu sam pogubiłem.
Seba!... Dzięki za porady, sam bym się w tym wszystkim nigdy nie połapał.
Pozdro...

• Reklama

Wróć do „Problemy”