Witam.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Otóż mój komputer dziwnie się zachowuje. Gdy gram w jakaś gre ,
np WoT , Wiedzmiń , czy byle inna , gra potrafi się wyłączyć nagle i w niespodziewanym momencie. Tak gdyby ktoś ją
wyłączył. Bez żadnych powiadomien czy jakiekolwiek innych błedów. Im bardziej wymagająca gra tym cześciej tak się dzieje. Dodam że komputer ma co najmniej 2 lata i spełnia wszystkie wymagania. Z góry dziękuje za zainteresowanie.
Problemy z grami.
- seba86mu
Problemy z grami.
Jaki posiadasz sprzęt ? (procesor, karta graficzna)
Jaki posiadasz zasilacz ? (producent, model)
Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Jaki posiadasz zasilacz ? (producent, model)
Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
-
Problemy z grami.
Procesor ------> AMD Athlon II 640
Karta Graficzna Nvidia gts450
Zasilacz jakieś chińskie ścierwo ( nie ma na zasilaczu ani modelu ani producenta) 500w
Niestety , program HwMonitor po uruchomieniu zawiesza cały komputer jednak zrobiłem pomiary speedfanem
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Karta Graficzna Nvidia gts450
Zasilacz jakieś chińskie ścierwo ( nie ma na zasilaczu ani modelu ani producenta) 500w
Niestety , program HwMonitor po uruchomieniu zawiesza cały komputer jednak zrobiłem pomiary speedfanem

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Problemy z grami.
Bryan4017 pisze:Zasilacz jakieś chińskie ścierwo ( nie ma na zasilaczu ani modelu ani producenta) 500w
Sprawdź działanie komputera na innym zasilaczu.
Pożycz od kogoś.
-
Problemy z grami.
Mogę odrazy kupić lepszy zasilacz , bo lepiej nie ryzykować. Ale na ile szacujesz % że mój problem pochodzi właśnie od zasilacza ???? , dodam że błedy są też w mniej wymagających grach.
- seba86mu
Problemy z grami.
Bryan4017 pisze:Ale na ile szacujesz % że mój problem pochodzi właśnie od zasilacza ????
Opisane przez Ciebie objawy mogą wskazywać na problemy z zasilaniem, dlatego napisałem, abyś najpierw sprawdził na innym zasilaczu przed zakupem, tym bardziej, że posiadasz zasilacz no name bez żadnego modelu i producenta. To już na wstępie kwalifikuje zasilacz do wymiany.
Do tego zestawu wystarczy XFX Core 450W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz ten ma potężną linię +12V mocniejszą od niejednego zasilacza o mocy 500W, tak więc spokojnie wystarczy nawet na rozbudowę zestawu.
Nikt Ci tutaj nie napisze, że coś w 100% jest przyczyną bez dodatkowych pomiarów itp.
Jeżeli posiadasz miernik elektroniczny (multimetr) możesz zmierzyć napięcia generowane przez Twój obecny zasilacz.
-
Problemy z grami.
Spróbuje wziąć od kolegi modecoma 600w. I przymierzam się do kupna zasilacza , ale najpierw upewnie się miernikiem elektronicznym. Wiec prosiłbym o jakiś link do poradnika jak zmierzyć zasilacz.
Dziekuje bardzo za zainteresowanie.

Dziekuje bardzo za zainteresowanie.

- seba86mu
Problemy z grami.
Bryan4017 pisze:Wiec prosiłbym o jakiś link do poradnika jak zmierzyć zasilacz.
Na mierniku ustawiasz zakres pomiaru 20V prądu stałego (DC).
Do zmierzenia są trzy napięcia: +5V, +12V, +3.3V.
Napięcia z linii +5V oraz +12V zmierzysz we wtyczce MOLEX:
+5V => kabel czerwony + kabel czarny
+12V => kabel żółty + kable czarny
Napięcie z linii +3.3V zmierzysz w szerokiej wtyczce ATX podłączonej do płyty głównej:
+3.3V => kabel pomarańczowy + kabel czarny
Normy, poza które napięcia nie powinny wykraczać:

Pomiaru powinno dokonywać się gdy sprzęt jest obciążony, jednak w twoim przypadku nieprawidłowości mogą już wyjść w spoczynku.
-
- Reklama